Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.03.2018 20:14 | Správy | Domáce správy
Video

Ficova demisia: Žitňanská končí, okruh kandidátov na premiéra sa zúžil na dve mená!

Robert Fico sa po 21 dňoch od vraždy novinára Jána Kuciaka († 27) a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej († 27) rozhodol. Pod 3 podmienkami, ktoré položil prezidentovi Andrejovi Kiskovi, ponúka svoju demisiu. Vývoj udalostí ste s nami sledovali ONLINE.

ONLINE:
ONLINE:
ONLINE: Demisia premiéra Roberta Fica
23:00

Vážení čitatelia, online prenos z aktuálneho politického diania sa končí. Všetky súvisiace informácie nájdete v našom spravodajstve na www.cas.sk.

22:43

Reakcie Slovákov na Bugára a jeho Most-Híd na seba nenechali dlho čakať. Na facebooku strany sa roztrhlo vrece s drsnými reakciami naštvaných (ne)voličov.

22:03

Rozhodnutie premiéra Roberta Fica (Smer-SD), podať demisiu, dáva koaličným partnerom možnosť nadýchnuť sa, myslí si podpredseda Slovenskej národnej strany (SNS) Anton Hrnko. "Získavame tým novú silu na plnenie vládneho programu, ktorý si táto koalícia stanovila v roku 2016," povedal Hrnko. Ten predpokladá, že do riadnych volieb by už nemuseli v koalícii vznikať "sporné problémy". SNS je so svojimi ministrami vo vláde spokojná, Hrnko tvrdí, že nevidí dôvod, aby sa na ministerstvách obrany, školstva a pôdohospodárstva menili.

21:57

Zmena určite nastane aj na ministerstve spravodlivosti. Lucia Žitňanská (Most-Híd) sa totiž rozhodla v budúcej vláde, ktorá má vzniknúť po Ficovej demisii, nepokračovať. Jej stranícky kolega, minister životného prostredia László Sólymos TASR potvrdil, že ak by ho strana opäť nominovala, išiel by do rezortu. Najskôr však treba novú vládu vytvoriť a tá musí získať podporu väčšiny v parlamente.

21:56

V novej vláde, ktorá bude musieť v parlamente opäť žiadať o dôveru, už nemá sedieť Robert Kaliňák, ktorý oznámil demisiu ešte pred Ficom. Ešte skôr z vlády odišiel Marek Maďarič, ktorý po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice odstúpil z funkcie ministra kultúry. Ako Kaliňákova nástupkyňa sa spomína štátna tajomníčka rezortu vnútra Denisa Saková. V médiách sa objavilo aj meno Martina Glváča, ktorý ale povedal, že mieni zostať v parlamente. Pri poste ministra kultúry zaznievali tri mená - Dušan Jarjabek, Ján Podmanický a Erik Tomáš, ktorý by mal byť aj najhorúcejším kandidátom na tento post.

21:54

Nový predseda vlády by podľa informácií TASR mohol vzísť z dvojice Peter Kažimír (minister financií) a Peter Pellegrini (vicepremiér pre investície a informatizáciu). Kreslo sa uvoľní, keď Robert Fico (Smer-SD) podá demisiu. Oznámil, že je pripravený to urobiť, ak prezident SR Andrej Kiska splní jeho podmienky.

21:30

Pokiaľ premiér Robert Fico (Smer-SD) odstúpi z funkcie, ako avizoval, v pondelok mimoriadna schôdza Národnej rady SR nebude. Nebude totiž koho odvolávať, pripomenuli predstavitelia opozície, ktorí schôdzu iniciovali. Na mimoriadnom rokovaní sa chceli pokúsiť vysloviť nedôveru šéfovi kabinetu, čím by padla celá vláda. Premiérovou demisiou sa tak stane aj bez schôdze.

21:28

Demisia predsedu vlády SR už nestačí, naozajstným riešením súčasnej politickej situácie a reálnym krokom k obnoveniu dôvery verejnosti vo vlastný štát sú predčasné voľby. V reakcii na ponuku Roberta Fica odstúpiť z postu premiéra, ak bude pokračovať súčasná vládna koalícia, sa na tom zhodli mimoparlamentné strany KDH, PS a SPOLU.

21:19

Podpredseda poslaneckého klubu Smeru-SD Miroslav Číž tvrdí, že jeho strana týmto krokom vyšla v ústrety koaličnému partnerovi. "Ako by v tejto atmosfére vyzerali predčasné voľby? Viete si predstaviť, aké by mohli byť konfrontačné? Videli sme, že sa mobilizovala aj naša základňa," konštatoval. Podľa jeho slov to, čo sa na Slovensku deje, nie je nič nezvyčajné. "To, čo potrebujeme, je, aby verejnosť dostávala skutočne pluralitné informácie o tom, čo sa deje a nielen politicko-aktivistické výstupy s cieľom povaliť vládu," uzavrel.

21:15

Na avizovanú demisiu Fica sa rozpačito díva poslanec Smeru-SD Ľuboš Blaha. "Ja plne stojím za Robertom Ficom, je to pre mňa garancia ľavicovej vlády. Ak bude on rozhodujúci hráč, tak OK, ak to tak nebude, nevidím dôvod podporovať takúto vládu. Musím mať pocit, že on riadi kabinet," vysvetlil svoj postoj Blaha s tým, že ak by sa vláda politicky presúvala do centristicko-liberálnych polôh, bude mať s tým problém. "Ak mi ale dá Robert Fico garancie, že ostane ľavicová, budem ju podporovať. Musím sa s ním stretnúť," dodal.

21:11

Ak premiér Robert Fico (Smer-SD) podá demisiu, musí to isté urobiť vláda ako celok. Prezident Andrej Kiska by túto vládu následne poveril vykonávaním funkcií ďalej, pokiaľ sa nevymenuje nový kabinet. Pre TASR to uviedol ústavný právnik Marek Domin s tým, že ak bude existovať dohoda na novom zložení vlády, tak by to mohlo prebehnúť v jednom akte. "To znamená, že ak by prezident akceptoval podmienky premiéra Roberta Fica, tak by mohol vymenovať hneď novú vládu a tá by sa potom musela ešte uchádzať o dôveru v Národnej rade SR," vysvetlil.

21:09

Robert Fico svojím rozhodnutím ukázal, že na prvom mieste myslí na stabilitu Slovenska a že mu na krajine záleží oveľa viac ako na funkcii. Uviedol to minister hospodárstva a podpredseda Smeru-SD Peter Žiga v reakcii na rozhodnutie premiéra podať demisiu, ak prezident SR Andrej Kiska akceptuje jeho požiadavky. "Je to historicky prvý premiér, ktorý dokázal urobiť takéto vážne rozhodnutie. Bolo by nezodpovedné odovzdať krajinu do rúk amatérskej opozície," doplnil Žiga.

21:06

František Šebej z Mosta-Híd nateraz nechce komentovať aktuálnu politickú situáciu. Tvrdí, že sa k nej vyjadrí neskôr. "Odpoviem na to neskôr, majte, prosím, pochopenie," napísal v SMS odpovedi TASR v stredu večer.

21:03

Zo strany premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ide o šikovný machiavelistický ťah, pretože prenáša zodpovednosť za prípadnú ďalšiu krízu na prezidenta SR Andreja Kisku. Myslí si to sociológ Michal Vašečka.
"Fico spĺňa podmienky, ktoré kládol prezident na základnú reštrukturalizáciu vlády a prípadný odchod tých, voči ktorým sú závažné obvinenia. Aj minister vnútra Robert Kaliňák, aj premiér sú tak preč a za prípadnú nestabilitu zodpovedá prezident, ktorý by prípadne neakceptoval takýto návrh," povedal pre TASR Vašečka. Podľa neho na druhej strane na Slovensku nie je zvykom, že by si odstupujúci premiér mohol dávať nejaké podmienky. "Prezident tak na žiadne podmienky nemusí prihliadať," povedal sociológ.

21:02

Po 2 hodinách od tlačovej konferencie, na ktorej Fico ohlásil svoju možnú demisiu, poskytla vyjadrenie strana Most-Híd. "Vzhľadom na ďalší vývoj a vznik novej situácie predsedníctvo strany na základe mandátu od Republikovej rady odsúhlasilo navrhnuté riešenie súčasnej politickej situácie, pričom sa s ním stotožnil aj celý poslanecký klub Mosta-Híd," informovala o záveroch predsedníctva hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár.
      S odstúpením Roberta Fica vzniká podľa strany priestor na upokojenie atmosféry v spoločnosti a krajine. "Vznikla príležitosť na vytvorenie novej dôveryhodnej vlády s novým premiérom na jej čele. Úlohou nového premiéra s novou zodpovednosťou bude upokojenie situácie. Most-Híd je pripravený na konštruktívnu debatu o budúcnosti krajiny," doplnila.

20:53

Rozhodnutie premiéra Roberta Fica (Smer-SD) odstúpiť z funkcie prišlo ako gesto neskoro. Tvrdí to politológ Juraj Marušiak. Ficovo odhodlanie však chápe ako signál, že súčasné strany vládnej koalície sa do predčasných volieb nehrnú. "Lebo ich štartovacia čiara by nebola zrejme najlepšia," uviedol Marušiak. Snahu zabrániť predčasným voľbám preto chápe ako opodstatnenú. Upokojiť situáciu v spoločnosti to môže podľa neho iba sčasti.
      Vyjadrenie šéfa Mosta-Híd Béla Bugára, že si Ficovo rozhodnutie váži, Marušiak označil za "veľmi okrúhle a v podstate môže byť interpretované ako cúvnutie". "Bugárova situácia nie je jednoduchá, má problém s vlastnou stranou a uvidí sa, čo uspokojí jeho a čo uspokojí poslancov Mosta-Híd a ministrov tejto strany vo vláde," povedal Marušiak.

20:49

Šéf Mosta-Híd Béla Bugár v súčasnej politickej situácii do istej miery cúvol. Povedal to politológ Pavol Baboš v reakcii na Bugárovo tvrdenie, že si váži rozhodnutie premiéra Roberta Fica (Smer-SD) podať demisiu. "Ale to už bude musieť ľuďom vysvetľovať on," povedal Baboš s tým, že "v pondelok predsa Bugár hovoril o chcení rokovať o predčasných voľbách s tým, že ak sa to nepodarí, Most-Híd odíde z koalície". Takáto rekonštrukcia vlády je podľa Baboša pokračovanie tej istej koalície. Je preto zvedavý, ako to prijme verejnosť.
      Či premiérovo rozhodnutie odstúpiť z funkcie upokojí situáciu, nevedel Baboš naisto povedať. Upozornil však, že vo vnímaní verejnosti je kľúčový aj post ministra vnútra, z ktorého odchádza Robert Kaliňák (Smer-SD). "Pretože ak tento rezort bude mať opäť Smer-SD, stále budú voči tomu ľudia skeptickí, a to najmä v súvislosti s vyšetrovaním vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice," dodal Baboš.

20:39

"Existuje reálna možnosť, že ak prezident Andrej Kiska spraví tak, ako ho žiada premiér, že mu dá demisiu a on na základe toho poverí niekoho, koho on predloží, de facto bude vláda pokračovať. Tak všetci tí, ktorí žiadali zmenu vlády, spokojní nebudú," povedal pre TASR Václav Hřích z agentúry AKO. Otázne podľa neho je, či to budú brať ľudia ako dočasný úspech a budú pokračovať v zhromaždeniach, alebo si povedia, že to tak má byť. "Veľa napovie piatok (16.3.)," myslí si. Organizátori zhromaždení za slušné Slovensko práve na tento deň ohlásili zhromaždenia, ktoré sa majú konať naprieč celým Slovenskom, ale aj vo svetových metropolách.

20:35

"Vyzývame pána prezidenta, aby podmienky Roberta Fica neprijal. Pretože ak ľudia stratili dôveru v štát a jeho inštitúcie, na obnovenie tejto dôvery je najpoctivejším riešením dať opäť ľuďom príležitosť rozhodnúť," povedala predsedníčka klubu OĽaNO Veronika Remišová, podľa ktorej na obnovenie dôvery výmena figúrok nestačí. "Je jedno, či na poste premiéra bude Robert Fico, alebo jeho figúrka, pretože Robert Fico ostáva predsedom Smeru. Všade vidíme prepojenia na Smer," uviedla a skritizovala aj predsedu Most-Híd Béla Bugára. "Tvrdil ľuďom, že ide rokovať o predčasných voľbách. Teraz sa zdá, že už predčasné voľby nie sú v hre. Béla Bugár zradil ľudí a táto vládna koalícia zradila ľudí na námestiach," uzavrela.

20:32

Ministerka spravodlivosti a podpredsedníčka Mosta-Híd Lucia Žitňanská nebude pokračovať v budúcej vláde. Uviedla to pre TASR vo svojom stanovisku po tom, ako premiér Robert Fico (Smer-SD) oznámil, že podá demisiu, ak prezident SR Andrej Kiska akceptuje jeho podmienky.

20:26

Prezident Andrej Kiska potvrdil stredajšie stretnutie s predsedami koaličných strán Smer-SD, SNS a Most-Híd. Jeho hovorca Roman Krpelan však neuviedol, či s týmto krokom prezident súhlasí a či bude akceptovať tri podmienky, ktoré stanovil predseda vlády Robert Fico (Smer-SD).

20:23

Stalo sa to, v čo nikto nedúfal, sme spokojní. Pre TASR to uviedol poslanec koaličného Mostu-Híd Peter Kresák. "Republiková rada zmocnila predsedu Bélu Bugára a predsedníctvo Mostu-Híd, aby na zásadné zmeny reagovali. A stalo sa to, v čo nikto nedúfal. Toto je zásadná zmena. Je to dokonca viac, ako hovoril prezident Andrej Kiska, keď spomínal rekonštrukciu vlády," povedal Kresák s tým, že avizované odstúpenie Fica je veľký úspech. Týmto scenárom sa podľa jeho slov zaoberalo nielen stranícke predsedníctvo, ale aj poslanecký klub Mostu-Híd. "Bolo to odobrené jednomyseľne. Je to cesta, ktorá má viesť k upokojeniu situácie," dodal.

20:19

Vláda nepočúva hlas ľudí, ktorí žiadajú pád vlády a predčasné parlamentné voľby. Občanom iba výmena figúrok nestačí. Uviedla to predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová s tým, že okomentovala aj správanie Mostu-Híd. Zmenu postoja označila Blahová za páchanie verejnej samovraždy.

20:16

Rozhodnutie premiéra Fica očividne nepotešilo ani KDH, ktoré "trvá na názore, že poctivým riešením pre Slovensko nie je údajná rekonštrukcia vlády a výmena premiéra, ale predčasné voľby!" reagovali bezprostredne po vyhlásení Ficovej ponuky na odstúpenie.

20:07

Na Ficovo vyhlásenie prichádzajú prvé reakcia mimokoaličných strán. "Keď chceme obnoviť dôveru v štát, mali by rozhodnúť ľudia a nie politici či oligarchovia v zákulisí. Za nás by bolo najčistejšie, keby to odovzdali do rúk ľuďom," povedal Boris Kollár s tým, že Fica by na poste premiéra mal podľa kuloárnych informácií nahradiť Peter Pellegrini.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: voj, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Rezort financií má farmárom poskytnúť návratnú finančnú výpomoc: Musia splniť podmienky
Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Do porotcovského kresla Let´s Dance mieri spevácka legenda: Neuveríte, o koho ide!
Donald Trump.
Trumpovi ide o veľa: Najvyšší súd rozhoduje o jeho osude! Verdikt môže mať ďalekosiahle dôsledky
Vodička nafúkala takmer 3 promile.
Kamošky sa stretli za mrežami: Policajti takú KURIOZITU už dlho nezažili