Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.04.2018 07:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Trénerka Soňa zo šou Najväčší víťaz: Neuveríte, ako vyzerala pred rokmi

V šou Najväčší víťaz sa o tímy súťažiacich s nadváhou starajú dvaja skúsení tréneri. Jednou z nich je Soňa Sedláčková (38), ktorá v minulosti, napriek tomu, že odmalička športovala, bojovala s nadváhou.

Podarilo sa jej však veľmi rýchlo s kilami navyše zatočiť, a tak radí svojim zverencom z vlastnej skúsenosti.

Soňa spolu s druhým trénerom Janym Landlom učí ľudí v novej markizáckej šou, ako správne cvičiť. „Mojou hlavnou úlohou je pomôcť im nájsť kondičku, ktorú túžia mať. Aktuálne je to celkom náročné obdobie, lebo sú unavení nielen fyzicky, ale aj mentálne. Často tečú slzy, pretože s nimi musíme pracovať veľmi tvrdo na všetkých úrovniach,“ hovorí Soňa.

Mala nadváhu

 

Krehké žieňa s vysekanou postavou sa športu venovalo od malička. „Od troch rokov športujem, najskôr prišla gymnastika, potom latinskoamerické tance, v 15 som prvýkrát ovoňala fitnes svet a odvtedy cvičím,“ začína svoje rozprávanie. I keď cvičiť nikdy neprestala, postavu nemala vždy takú ako teraz.

„Ako športovec som odišla do Anglicka, ale mala som len 22 rokov a vlastne som začala spoznávať svet. Ktorí sú to dobrí a zlí ľudia, videla som, ako ľudia holdujú drogám, pitiu, ako fungujú medziľudské vzťahy a uvedomila som si, že som nevyzretý človek vo svete a sám. Uvedomovala som si, že sa musím zaradiť a svet v Anglicku bol pre mňa veľmi rýchly a nepochopiteľný, preto tie kilá, čo prišli, zapríčinila hlavne psychika. Aj napriek dvojfázovému tréningu som nabrala asi 15 kilogramov.“ Kilá navyše si však vôbec neuvedomovala. Až keď prišla navštíviť mamu domov na Slovensko.

Otvoriť galériu

Do ničoho sa nezmestila

„Zaklopala som na dvere susedovi, a ten sa zhrozil, ako vyzerám. Poznal ma, pretože so mnou chodieval kedysi trénovať. Nechcel veriť tomu, čo vidí. Domov som si nepriniesla veľa vecí, lebo som prišla len na pár dní. Chcela som ísť von a nemala som si čo obliecť, lebo do ničoho som sa nezmestila. Vtedy som sa rozplakala a uvedomila som si, čo sa so mnou stalo. Musela som sa na to pozrieť inak. Snažila som sa zistiť, prečo som tak pribrala. Nonstop som zajedala svoje emócie, a to, ako som sa v Anglicku cítila, proste ako Alenka v krajine zázrakov. Dovtedy som totiž stále trénovala, nechodievala som sa len tak flákať, mala som svoj autistický svet. Bolo pre mňa veľmi ťažké prijať, o čom je vlastne svet, a tak som veľa papala,“ spomína.

Na svoju pôvodnú hmotnosť sa však dostala veľmi rýchlo. „Asi o pol roka som bola späť vo svojej kondičke. Uvedomila som si, že môžem byť akýkoľvek dobrý športovec, môže sa stať, že zlyhám, keď si neuvedomím, čo sa so mnou deje.“

Otvoriť galériu

Všetko je v hlave

Soňa priznáva, že i keď sa celý život venovala športu, boli aj chvíle, keď sa jej vlastné telo nezdalo atraktívne. „Pritom bolo veľmi pekné. Vždy ide o to, ako si to usporiadate v hlave.“ Teraz je so sebou spokojná a vlastní dokonca trénerskú školu. Už vyše desať rokov študuje psychológiu u klinického psychiatra zo zahraničia, a preto môže radiť tým, ktorí jej pomoc potrebujú. „Najväčší problém u ľudí, ktorí majú nadváhu, je to, že jedlo je ich nepriateľ a to, že svoje emócie zajedajú. Napríklad Andrejka zo šou sa nemala rada, cítila sa ako škaredá a hlúpa, ako žena, ktorá nemá čo ponúknuť mužom, takže na tom sme museli začať pracovať. Ak sa takto cítite, ako môžete byť krásna žena? Som teda aj v úlohe ich psychológa, lebo keď si raz takým niečím prejdete, viete, ako sa s ľuďmi môžete rozprávať a pomôcť im.“

Čo však s tým, ak niekto nemá rád zdravé jedlá? „Je veľa ľudí, ktorí nemajú radi zdravé jedlo, ale na to existuje len jedna odpoveď. Keď nemáte radi zdravé veci, nebudete ani zdravý človek. Potom by som hľadala v minulosti, kde sa stalo, že nemáte radi zdravé jedlo. Je to len návyk, ale všetky návyky sa dajú zrušiť. Musíte len vyjsť z komfortnej zóny,“ myslí si Soňa a pokračuje. „Jesť treba pravidelne, často a menšie porcie. Mám takú filozofiu, jem zdravo, a preto môžem jesť aj nezdravo. Niekedy si dám slaninu alebo dva nanuky. Ale viem, že mi to nič neurobí, lebo jem zdravo a cvičím. Takto sa snažím nastaviť aj svoj tím, že jedlo je ich priateľ, že to nie je pomôcka na emócie. Nebáť sa stravy. Občas treba zhrešiť, je to rovnováha. Keď som jedla len zdravo, všetko nízkotučné, úplne mi to odpálilo metabolizmus a imunitu. Je dobré o tom hovoriť.“

Soňa vytvorila vlastné cvičenie, ktoré nesie názov SOM, čo znamená sval, obnova a myseľ. „Celý fitnesový svet je naozaj preplnený rôznymi druhmi tréningu. V SOMku máte všetko, rysovanie, kardio a kondičný tréning. Používate vždy iné svaly, aby telo bolo zdravé a pekné.“ Zaujímavosťou je, že v rodine je Soňa jediná, ktorá sa aktívne venuje športu. „Dúfam, že vďaka najväčšiemu víťazovi sa všetci preberú a začnú so sebou niečo robiť. Aj partner mi povie, že varím pre zajace a radšej si navarí sám,“ uzatvára so smiechom.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas víkend, Karin Brodňanová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Military surveillance drone flying over rocky deserts.
Ukrajina zasiahla viaceré ciele v Rusku: Medzi nimi aj viaceré elektrické stanice
Na archívnej snímke vľavo Stephane Da Costa (CSKA) a vpravo Tomáš Zigo (Slovan) počas zápasu KHL
Návrat do reprezentácie: Hráč z KHL ide na MS!
Poľský prezident Andrzej Duda podpísal v stredu 16. augusta 2023 zmenu zákona o referende.
Poľsko hovorí o jadrových zbraniach: Hrozby z Ruska silnejú, sme pripravení! Čo sa chystá?
(ilustračná fotografia).
Nečakaný zvrat! Kto môže za výbuchy na základni v Iraku?
Lonely sad woman deep in thoughts sitting daydreaming or waiting for someone  in the living room with a serious expression,  she is pensive and suffering from insomnia sitting on couch
Cítite, že sa s vami niečo deje? 11 príznakov rakoviny, ktoré by ste nemali ignorovať
Po náročnej liečbe robí veľké pokroky v hokeji.
Foto
Hokejista Martinko strieľa góly, hoci nemal žiť: Lekári mu dávali len 3 týždne! Dojemný príbeh malého bojovníka
Mesto Galanta má mladežnícky parlament.
Váš Tip
Galanta podporuje mladých ľudí: Títo mladí ľudia budú rozhodovať o dôležitých veciach!
(ilustračné foto)
Zahynul vojnový spravodajca ruských novín: Za útokom mali byť ukrajinské drony
Caution
Na jarné slniečko zabudnite! Počasie na budúci týždeň ako zo zlého sna
Empty Courtroom Interior With Wooden Desk And Blurred Background
Neuveriteľné, čo sa stalo počas Trumpovho súdneho procesu! Muž sa v parku...
(ilustr. foto)
Gruzínska mládež vyjadrila svoj názor: K týmto hodnotám majú blízko!
Izraelské vojenské vozidlá vidieť neďaleko hranice Izraela s pásmom Gazy na juhu Izraela 3. januára 2024.
Spojené arabské emiráty začali rozsiahli humanitárnu operáciu v Pásme Gazy: Obnovia aj nemocnicu!