Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.03.2018 12:00 | Správy | Domáce správy

Šokujúce podozrenie vyplávalo na povrch po 6 rokoch: Nafingoval Gašparov švagor lúpežný prepad?

Šesť rokov mlčania sa skončilo. Policajti v septembri 2012 oznámili, že zabránili ozbrojenému prepadu pancierového auta s peniazmi pri Starej Turej.

Dagmar Vincentová už roky trpí, pretože jej syn Ondrej si odpykáva trest za prepadnutie auta firmy Bonul, ktoré údajne prevážalo 500 000 €. Podľa dôkazov, ktoré má k dispozícii už šesť rokov, k žiadnemu prepadu auta nedo­šlo, nijaké peniaze neprevážalo a všetko bol len zinscenovaný podvod, za ktorým stojí majiteľ firmy Bonul Miroslav Bödör. Za fingovanú lúpež si podľa informácií matky a jej právneho zástupcu rozdelili viacerí policajti vysoké odmeny a jedným z bonusov bolo aj to, že Bonul získal lukratívnu zákazku na prevoz bankových peňazí na Slovensku. Akcia mala krycí názov Gargamel.

 

Podľa mamy sa jej syn Ondrej spolu s dvoma kamarátmi dali presvedčiť policajným svedkom Martinom Szitásom na to, aby sa pred 6 rokmi zúčastnili na prepade auta firmy Bonul, ktoré malo prevážať 500-tisíc €. „Zohnali si zbrane a stáli v aute na parkovisku v Starej Turej a čakali, či má Szitás pravdu a auto s peniazmi chodí po tejto trase. Hlú­posť, na ktorú bláznivých chalanov nahovoril policajný informátor z telefónu patriacemu majiteľovi firmy Bonul Miroslavovi Bödörovi,“ hovorí matka Ondreja Dáša Vincentová.

Otvoriť galériu

Žiadne auto s peniazmi neprišlo, zato mladíkov prekvapilo policajné komando, ktoré im zatarasilo cestu a všetkých vytiahli na zem. Troch polícia obvinila za pokus lúpeže a súd im vymeral 15- až 20-ročné tresty. Mama odsúdeného Ondreja však tvrdí, že žiadne auto neprepadli, a teda nikde ani nemalo byť žiadnych 500 000 €. „V tom čase firma Bonul nemala zmluvu na prevoz peňazí a nemala ani zamestnanca. Policajný informátor Szitás, ktorý mal byť jej zamestnancom, bol v čase prepadu firmy vedený na úrade práce a je to on, ktorého neskôr na súde usvedčila nahrávka, že ho polícia nútila, aby našiel nejakých hlupákov, ktorí sa na fiktívny prepad auta dajú nahovoriť,“ hovorí mama Dagmar.

Podľa právneho zástupcu odsúdeného Ondreja Vincenta si vďaka zinscenovanému prepadu rozdelili niekoľkí policajti vysoké odmeny a Bonul získal lukratívnu zákazku na prevoz bankových peňazí po celom Slovensku. „K tomuto biznisu prišli podvodom. Stojí za ním švagor policajného prezidenta Tibora Gašpara Miroslav Bödör, vplyvný nitriansky podnikateľ napojený na Smer. To kvôli nemu bol môj syn nespravodlivo odsúdený za prepad auta, ktorý sa nikdy nestal,“ hovorí nešťastná žena.

Otvoriť galériu
Mama Dagmar.
Zdroj: anc
Slová matky potvrdzuje aj advokát Jozef Uj, ktorý sa obrátil listom na odbor kriminálnej polície v Trenčíne s oznámením o podozrení z trestného činu. Uviedol v ňom napríklad, že predseda senátu na súde najskôr uložil povinnosť Bödöra vypočuť, aby vysvetlil, ako je možné, že svedok spolupracujúci s políciou telefonoval obžalovanému z privátneho telefónu vedeného na pána Bödöra. Napokon však k vypočutiu ani nedošlo.

Advokát vyjadril počudovanie aj nad tým, že súd vôbec nevzal do úvahy, že v čase údajného prepadu nemala firma Bonul žiadnu zmluvu na prevod peňazí. Advokát sa teraz obrátil listom na ministerku spravodlivosti Luciu Žitňanskú, kde ju žiada o obnovu trestného konania vo veci odsúdenia za pokus lúpeže. „Je škoda, že fond na odmeny pre informátorov a rovnako odbor zvláštnych operatívnych činností je bez akejkoľvek kontroly, teda ani zo strany Branno-bezpečnostného výboru NR SR,“ dodáva Uj v liste ministerke.

Otvoriť galériu

O reakciu Nový Čas požiadal majiteľa firmy Bonul Miroslava Bödöra: „V súčasnej situácii, keď médiá zverejňujú popri korektných aj mnoho zmätočných a nepravdivých informácií súvisiacich s mojou osobou, ako aj s činnosťou spoločnosti Bonul, nemám záujem na poskytnutí rozhovoru,“ zareagoval na ponuku vyjadriť sa. Dodal, že voči všetkým doteraz uverejneným nepravdivým informáciám, schémam a konštruk­ciám, ktoré sa týkajú jeho osoby, rodinných príslušníkov či firmy Bonul, bude reagovať formou trestných oznámení.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Jana Rojková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie
Fínsky prezident Alexander Stubb.
Fínsky prezident na plné ústa: Po vstupe do NATO stojíme na frontovej línii, tvrdí