Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.03.2018 11:10 | Správy | Politika

Vládna kríza vrcholí, Danko prehovoril o rokovaniach: Vymení koalícia premiéra?!

Napätie na politickej scéne by sa dalo krájať! Všetko nasvedčuje tomu, že Slovákov čakajú predčasné parlamentné voľby.

Vražda investigatívneho novinára Jána Kuciaka († 27) a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej († 27) či nové kauzy spojené s vládnou stranou Smer- SD vyvolali u občanov veľké znepokojenie.

Fotogaléria
13
fotiek v galérii

Po protestoch, v ktorých demonštrujúci žiadali odstúpenie ministra vnútra Roberta Kaliňáka, policajného prezidenta Tibora Gašpara a aj samotného premiéra Roberta Fica, sa pohli ľady. Začiatkom týždňa napokon Kaliňák podal demisiu a aj samotná vláda sa otriasa v základoch.

V pondelok večer totiž koaličný partner Most-Híd, dala Ficovi ultimátum - buď sa dohodnú na predčasných voľbách alebo strana odchádza z koalície. Premiér Fico predčasné voľby odmietol. 

ONLINE:
ONLINE:
ONLINE: Koaličná kríza
18:36

Vážení čitatelia, utorkový online prenos z udalostí na politickej scéne končí. Všetko podstatné však naďalej nájdete v spravodajstve na Čas.sk. Pekný večer.

17:35

Nezaradení poslanci Peter Marček a Rastislav Holúbek zrejme podržia vládu pri jej odvolávaní. Parlament má o dôvere premiérovi, a teda aj celej vláde rozhodovať v pondelok (19.3.). Dvojica spolu s Martinou Šimkovičovou prišla do parlamentu s hnutím Sme rodina, ale z klubu odišli a zvyčajne hlasujú s vládnou koalíciou.

Marček na otázku, či bude hlasovať v prospech vlády, keď dôjde na hlasovanie o dôvere, povedal najskôr, že nezahlasuje. Potom sa opravil a hovoril, že sa rozhodne pri hlasovaní. Nakoniec doplnil, že asi najrozumnejšie by bolo vládu podržať. "Myslím si, že je to asi to najrozumnejšie, čo v tomto momente môžeme urobiť," uviedol.

Holúbek rovno povedal, že asi podporí túto vládu. "Bola zvolená demokraticky," podotkol. Na otázku, či podporia predčasné parlamentné voľby, Marček povedal, že chcú "ako nezaradení poslanci dovládnuť". Ak by k predčasným voľbám došlo, Marček a Holúbek majú plán. "Máme pripravenú stranu, s ktorou chceme ísť," povedal Marček. Či s nimi pôjde aj Šimkovičová, nevie.

17:09

Úrad vlády (ÚV) SR dementoval, že by sa premiér Robert Fico (Smer-SD) v utorok stretol s predstaviteľmi Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS). Reagoval tak na informáciu poslanca Národnej rady SR Igora Matoviča (OĽaNO).

"Je to absolútna lož, ako je to už v prípade Igora Matoviča zvykom," uviedol tlačový a informačný obor ÚV SR. Informáciu odmietol aj podpredseda ĽSNS Milan Uhrík: "V súvislosti s politickou krízou, ktorá prebieha po vražde Jána Kuciaka, nedošlo k žiadnemu stretnutiu predstaviteľov Smeru-SD s predstaviteľmi ĽSNS."

16:18

Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) v utorok podala na Generálnu prokuratúru trestné oznámenie v súvislosti s výrokom poslanca Národnej rady SR Igora Matoviča (OĽaNO). Spomínaný výrok sa týkal nedávnej vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky.

 

"Míľnik, ktorý sme dosiahli vraždou Jána Kuciaka a jeho snúbenice by, predpokladám, mohol konečne spôsobiť aj návrat k svedomiu pri poslancoch Smeru," povedal pred časom Matovič. Podľa ĽSNS takéto tvrdenie preukazuje spojitosť poslancov OĽANO s vraždou Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej.

15:50

SaS sa nebude zúčastňovať zasadania Národnej rady SR až po pondelka, kedy sa uskutoční mimoriadna schôdza, na ktorej bude premiér Robert Fico (Smer-SD) čeliť odvolávaniu z funkcie. Predstavitelia opozičnej strany to oznámili v utorok na tlačovej konferencii. V úvode marcovej schôdze poslanci SaS stiahli svoje návrhy, ktoré mali byť na nej prerokované.

Podpredsedníčka liberálov Jana Kiššová vysvetlila, že rozhodnutím strany Most-Híd ísť do predčasných volieb, respektíve vystúpiť z koalície, sa fakticky rozpadla vláda a nemá mandát na ďalšie vládnutie. V predčasných voľbách vidí SaS jediné poctivé a slušné riešenie, dôjsť by k nim malo podľa jej predstaviteľov čo najskôr. Vládne strany vyzvali, aby informovali o časovom harmonograme, ktorý k nim povedie.

15:45

Mimoparlamentné KDH a SMK sú za predčasné parlamentné voľby v čo najkratšom čase. Súčasná vláda totiž podľa nich stratila dôveru ľudu, dôkazom majú byť jeho zhromaždenia v uliciach miest.


"Jediným poctivým riešením sú pre Slovensko čo najrýchlejšie predčasné voľby," povedal šéf KDH Alojz Hlina. Situácia je podľa neho totiž vážna. Hnutie je pripravené ísť do predčasných volieb a verí si. Hlina vyzval šéfa najsilnejšej opozičnej strany SaS Richarda Sulíka, aby zvolal stretnutie opozičných strán, na ktorom treba prekonzultovať ďalší postup. "Sme pripravení ísť na takéto stretnutie," odkázal Hlina.

15:17

"Sú rôzne úvahy. Nepopieram, že pani Žitňanská v minulosti také veci naznačovala (požiadavka odchodu premiéra), ale ja som hovoril, že sú tu aj iné názory. Nevylučujem, že sa bavíme o rôznych veciach vrátane takej, o ktorej hovoríte," povedal Danko na otázku, či koalícia rokuje o výmene premiéra Roberta Fica. Zdôraznil, že v žiadnej veci ešte neprišlo k pokroku.

14:50

Nedostatok poslancov v pléne parlamentu bráni plynulému rokovaniu. Parlament pritom len pred hodinou a pol odštartoval prvý deň rokovania 28. schôdze.

 

Podpredsedovia parlamentu pre nedostatok poslancov museli už párkrát dať päťminútovú prestávku. V pléne pri predkladaní zákonov chýbajú aj niektorí ministri. Napríklad ministra hospodárstva Petra Žigu (Smer-SD), ale aj podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu Petra Pellegriniho (Smer-SD) zastúpil minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD).

14:26

Koalícia sa rozpráva aj o možnosti výmeny premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Pripustil to predseda Národnej rady SR a SNS Andrej Danko, podľa ktorého stále nie je zavrhnutá téma zásadnej rekonštrukcie vlády. Dohoda v koalícii však stále nie je ani na predčasných voľbách. Rokovania pokračujú.

14:13

Úrad vlády nebude musieť dať Národnej rade SR správu o tom, kedy presne bol informovaný Slovenskou informačnou službou (SIS) o nebezpečenstve vyplývajúcom z pôsobenia talianskej mafie na východnom Slovensku. Plénum totiž odmietlo návrh lídra OĽaNO Igora Matoviča, aby parlament zaviazal vládu takúto správu do siedmich dní dodať.

 

"SIS opakovane informovala úrad vlády o nebezpečenstve, ktoré vyplýva z pôsobenia talianskej mafie na východnom Slovensku. Ale vzhľadom k tomu, že v najbližšom okolí pána premiéra sa pohybovali dvaja ľudia priamo spätí s touto mafiou, zrejme úrad vlády ignoroval upozornenie SIS," uviedol Matovič. Zdôraznil, že pre bezpečnosť občanov SR je potrebné vedieť, či úrad vlády tieto informácie "ignoroval", alebo SIS "klame".

14:03

"Vyjadrenie pána predsedu Mostu-Híd nevnímam ešte ako ukončenie vlády. V politike sa nikdy nehovorí nikdy, ale vždy, čo bude ďalej. To ďalej znamená, kedy budú voľby a aká vláda by nás čakala," povedal predseda strany SNS Andrej Danko. Dodal, že sa s koaličnými partnermi na ničom konkrétnom nedohodli. 

13:50

Viacerí opoziční poslanci stiahli z rokovania Národnej rady SR svoje návrhy zákonov. Sú presvedčení, že jediné,o čom by malo plénum rokovať, je návrh ústavného zákona o skrátení volebného obdobia. Oznámili to v prvý rokovací deň 28. schôdze parlamentu.

13:43

PI v reakcii na pondelkové (12.3.) vyjadrenia lídra OĽaNO Igora Matoviča o spájaní fotovoltického sektora s mafiou.


"Ostro nesúhlasíme s tvrdením prezentovaným na tlačovej besede OĽaNO, že TPS bola vytvorená ako poplatok mafii. Rovnako sa ohradzujeme aj voči tvrdeniam, že poberanie poplatku je ekonomická mafia, ktorá rozkráda štát. Výmenou za štátom podporovanú výkupnú cenu je reálna komodita - elektrina. Jedná sa teda o odplatu za vyrobený tovar - elektrickú energiu z domácich zdrojov," vysvetlila fotovoltická asociácia.

13:29

Poslanci si v úvode prvého rokovacieho dňa 28. schôdze Národnej rady SR minútou ticha uctili pamiatku zavraždeného investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Parlament je mierne obmenený, do lavíc sa totiž vrátil Marek Maďarič (Smer-SD), ktorý po tejto dvojnásobnej úkladnej vražde odstúpil z funkcie ministra kultúry.
Na 28. schôdzi je zatiaľ zaradených 59 bodov. Plénum sa bude zaoberať aj zákonom o radiačnej ochrane, ktorý vetoval prezident Andrej Kiska. Hlava štátu mala výhrady k úprave podmienok pri vykonávaní obhliadok mŕtvych tiel. Kiska upozorňuje, že pri prehliadke mŕtveho tela sa majú uplatňovať od 15. marca tohto roka ustanovenia zákona, ktoré majú nadobudnúť účinnosť až 1. januára 2020. Má preto vážne pochybnosti o súlade zákona s Ústavou SR.

13:23

Viacerí opoziční poslanci sťahujú z rokovania Národnej rady SR svoje návrhy zákonov. Sú presvedčení, že jediné, o čom by malo plénum rokovať, je návrh ústavného zákona o skrátení volebného obdobia. Oznámili to na úvod 28. schôdze parlamentu.

13:04

Vládnemu Smeru-SD v súčasnej situácii neostáva nič iné, len sa pridať k ostatným politickým stranám, ktoré žiadajú predčasné parlamentné voľby. V parlamente to v utorok uviedol bývalý podpredseda tejto strany a bývalý minister kultúry Marek Maďarič. 

Predčasné voľby sú podľa Maďariča v súčasnosti asi najkonsenzuálnejšie a najrozumnejšie riešenie a dôjde k nim tak či tak.

12:58

Pokiaľ dôjde k dohode na predčasných voľbách, vláda bude normálne fungovať ďalej aj s ministrami Mosta-Híd, ktorí sú dnes jej členmi. Povedal to podpredseda Národnej rady SR z klubu Mosta-Híd Andrej Hrnčiar.

Ak stroskotajú rokovania, Most-Híd odchádza z vlády," pripomenul situáciu Hrnčiar, podľa ktorého je ale v hre stále viacero scenárov. "Pád vlády, úradnícka vláda, predčasné voľby," vymenoval. "Môj osobný názor je, že by ešte mohlo dôjsť k zásadnej rekonštrukcii vlády," doplnil.

12:50

Talianskeho podnikateľa Antonina Vadalu zatkli v utorok v skorých ranných hodinách v Michalovciach. Generálna prokuratúra SR uviedla, že na túto osobu vydal Súd v Benátkach európsky zatýkací rozkaz.

12:22

Národniari z SNS už hovorili o dátumoch prípadných predčasných volieb. Pripravení sú aj na letný termín, možné je aj spojenie s komunálnymi voľbami. Všetko však bude závisieť od dohody koaličných lídrov a ďalšieho vývoja situácie. Potvrdil to prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška.

12:10

Šéfovia koaličných zoskupení SNS a Most-Híd Andrej Danko a Béla Bugár sa presunuli po debatách z parlamentu na Úrad vlády SR, kde zasadla Koaličná rada. Už od rána tu o vzniknutej situácii diskutovalo vedenie Smeru-SD, o výsledkoch zatiaľ neinformovali.

V NR SR medzitým debatovali aj jednotlivé poslanecké kluby. Ján Podmanický (Smer-SD) napríklad uviedol, že predčasné voľby sú možno najpravdepodobnejšia možnosť riešenia vládnej krízy, ale nemusí byť jediná. Odvolával sa na počty v parlamente. "Treba zanalyzovať všetky možné alternatívy. Keď si zoberiete počty v parlamente, je jasné, že alternatívou nie sú len predčasné voľby. Je možné, že predčasné voľby sú najpravdepodobnejšia alternatíva, ale rokovania sa ešte neskončili," povedal novinárom.

Treba si podľa neho počkať na ďalší vývoj a jasný postoj všetkých koaličných strán. Na otázku, či je možné, že predčasné voľby nebudú, povedal, že je možné všetko. Nepovedal, či je Smer-SD ochotný prípadne vládnuť aj s podporou kotlebovcov alebo vymeniť Most-Híd za inú stranu.
Poslanec Smeru-SD Michal Bagačka predčasné voľby odmieta. "Môj osobný názor je, že predčasné voľby by nemali byť, lebo vražda dvoch mladých ľudí bola zneužitá," povedal Bagačka. Vedenie strany podľa neho rokuje, uzavreté nie je nič. Rovnako má rokovať Koaličná rada. Jaroslav Baška tiež nechcel hovoriť nič predtým, ako sa dohodnú stranícke orgány.

11:58

Predčasné voľby sú možno najpravdepodobnejšia možnosť riešenia vládnej krízy, ale nemusí byť jediná. Hovoril o tom poslanec Ján Podmanický zo Smeru-SD pred rokovaním poslaneckého klubu strany.

 

Odvolával sa na počty v parlamente. "Treba zanalyzovať všetky možné alternatívy. Keď si zoberiete počty v parlamente, je jasné, že alternatívou nie sú len predčasné voľby. Je možné, že predčasné voľby sú najpravdepodobnejšia alternatíva, ale rokovania sa ešte neskončili," povedal novinárom Podmanický.

11:41

"Nebudeme sa sebecky hrať len sa svojom piesočku a sme pripravení podať ruku každému demokratickému opozičnému subjektu, po 20 rokoch dozrel čas na nové SDK. Rešpektujeme názor, že SaS chce ísť do volieb samostatne, my chceme spájať," uviedol Matovič. 

11:25

Igor Matovič uviedol, že v prípade predčasných volieb chce OľaNO vziať na kandidátku aj členov z mimoparlamentých politických strán. Spomenul aj strany SMK alebo NOVA. 

11:24

Rozhodnutie strany Most-Híd rokovať o predčasných parlamentných voľbách a v prípade nedosiahnutia dohody opustiť koalíciu, je rozhodnutím, ktoré strana musela prijať, aby zabránila vlastnému rozpadu. Upozornil na to politológ Juraj Marušiak.

11:15

Opozícia uvažuje, že na začiatku 28. schôdze Národnej rady SR vyskúša, či má koalícia v pléne dosť hlasov. "Asi spravíme nejakú obštrukciu," povedal po rokovaní poslaneckého grémia šéf Sme rodina Boris Kollár.


Podľa jeho slov parlament ale bude potom rokovať. Predsedníčka klubu OĽaNO Veronika Remišová nechcela byť konkrétnejšia. "Dohodneme sa na spoločnom postupe a budeme informovať," povedala.
Poslanci si na úvod schôdze uctia minútou ticha zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Dohodli sa na tom na poslaneckom grémiu.


Na schôdzi tiež dôjde k personálnym zmenám. Mandátu sa ujme Marek Maďarič (Smer-SD), ktorý odstúpil z funkcie ministra kultúry a vracia sa tak do parlamentu ako poslanec. Poslanecký sľub zloží na začiatku schôdze. Poslanci majú na programe 59 bodov. "Naše návrhy nechávame na programe schôdze, lebo sú dôležité," uviedla Remišová.

11:12

Taliansky investigatívec Antonio Papaleo, ktorý má skúsenosti s pátraním po činnosti kalábrijskej mafie zvanej ´Ndrangheta, poskytol českému portálu lidovky.cz šokujúcu informáciu. Podľa jeho tvrdení mal Máriu Troškovú premiérovi Ficovi predstaviť samotný taliansky podnikateľ Antonino Vadala. 

11:10

Akékoľvek úvahy o stanovení termínu predčasných parlamentných volieb sú nateraz predčasné.

SNS o nich bude rokovať až vtedy, ak dôjde k pádu vlády, resp. jej nefunkčnosti, prípadne k nefunkčnosti koalície. Na sociálnej sieti to napísal líder SNS Andrej Danko.

11:09

Premiér Robert Fico (Smer-SD) bude čeliť odvolávaniu v Národnej rade SR v pondelok od 9.00 h.

Ak by Fica odvolali, padla by celá vláda. Termín určil predseda parlamentu Andrej Danko (SNS). Mimoriadne rokovanie iniciovala opozícia.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: vem, TASR, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Donald Trump šokoval: Výzva pre Európu! Týka sa to Ukrajiny
ilustračné foto
Mimoriadne! Izrael zaútočil na Irán: Výbuchy v blízkosti jadrového zariadenia
Jaroslava pred sudcom uviedla, že deti sú z Milana v strese.
Váš Tip
Mama z domu hrôzy hádže zverstvá na otca: Čo odhalil výsluch Jaroslavy a lekárska správa!
Boris Kollár mal v Dubaji na mále.
Foto
Boris Kollár v strachu o život v zaplavenom Dubaji: Zachránilo ho osudové rozhodnutie!
Vajnorská ulica
Bratislava na prahu kolapsu! Veľký PREHĽAD dopravných obmedzení: Dokedy budú zápchy?
Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!
Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine