Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.03.2018 09:55 | Správy | Politika

Robert Kaliňák sa rozhodol odísť: Prečo som musel podať demisiu!

Po vyše dvoch týždňoch od vraždy novinára Jána Kuciaka († 27) a jeho snúbenice odchádza z vlády druhý smerácky minister.

Rezort vnútra po mnohých nevypočutých výzvach opúšťa Robert Kaliňák (46), ktorý v blízkom čase podá demisiu. Splnil tak najväčšiu požiadavku koaličného Mosta-Híd. Otáľanie Kaliňáka sa však napokon môže stať osudným pre celú koalíciu. Ozývajú sa hlasy, že kritizovaný minister sa rozhodol príliš neskoro a nepomohli tomu ani Kaliňákove vyhlásenia o tom, že vinu príliš necíti.

Fotogaléria
10
fotiek v galérii

Kaliňák si je podľa vlastných slov vedomý averzie voči svojej osobe. „Jednou z vecí, ako naplniť svoj politický mandát, je, aby som urobil všetko pre to, aby stabilita na Slovensku zostala zachovaná. Aj preto som sa rozhodol, že na funkciu ministra a predsedu vlády rezignujem,“ vyhlásil Kaliňák, ktorý kritiku, že mal odstúpiť okamžite, zahovoril tým, že tu nejde o šprint. „Mal som potrebu, aby som mal istotu, že požiadavky na vyšetrenie vraždy boli zabezpečené. Moja stolička nebola podstatná,“ dodal Kaliňák s tým, že sa za vraždu síce necíti zodpovedný, ale sa s ňou nikdy nevysporiada.

Bude poslancom?

 

Kaliňák tvrdí, že od popravy mladého páru sa situácia na Slovensku neúmerne vyhrotila. „Myslím si, že je dôležité, aby sme nechali dostatočný priestor polícii a vyšetrovateľom, aby tento prípad vyšetrili. Som presvedčený, že sa to vyšetrovateľom podarí,“ povedal a zopakoval, že na prípade pracuje najväčší vyšetrovací tím na Slovensku.

Otázka jeho nástupcu je vraj predčasná a nepovedal ani to, či si bude uplatňovať poslanecký mandát, na ktorý má nárok. „V zásade je to prirodzená cesta, keďže mám mandát. Rozhodol som sa slobodne. Oznámil som to predsedovi vlády, obom predsedom koaličných strán a najbližším kolegom,“ vyhlásil Kaliňák.

Otvoriť galériu

Gašpar zostáva

V súvislosti s jeho odchodom vyvstáva otázka, či zostanú vo svojich funkciách vrcholní predstavitelia Policajného zboru. Šéfa Tibora Gašpara zatiaľ odvolať neplánuje. „Je najsilnejším a najlepším policajným prezidentom najmä pre jeho výsledky. To, prečo sa o Tiborovi hovorí, je v súvislosti so mnou. Bol nominant ešte za druhej vlády Mikuláša Dzurindu, keď sa dostal do jednej z najvyšších pozícií Policajného zboru,“ skonštatoval Kaliňák s tým, že Gašpar nikdy v skutočnosti nezlyhal.

Protesty proti nemu a vláde premiéra Roberta Fica, ktoré minulý týždeň ochromili Slovensko, sledoval. „Z môjho pohľadu to, čo sme v roku 1989 vybojovali, boli hodnoty. Prvou je možnosť sa zhromažďovať. Chcem sa poďakovať účastníkom pochodu, že bol bez incidentu a každý mal právo povedať svoj názor,“ zarečnil si Kaliňák. Minister sa vyjadril aj k podozreniam o braní stámiliónových úplatkov spolu s exministrom Jánom Počiatkom, ktoré predostrel elitný prokurátor Vasiľ Špirko. „Pána prokurátora Špirka považujem za fušera,“ vyhlásil suverénne Kaliňák.

Fico nevidí problém

Svojho dlhoročného spolupracovníka a pravú ruku premiér Fico ospevoval aj po zložení funkcie. „Jeho odchod nie je výsledkom zlyhania polície alebo jeho osobne pri vyšetrovaní vraždy dvoch mladých ľudí. Toto vyšetrenie naďalej ostáva prioritou všetkých príslušných štátnych orgánov. Odchod Roberta Kaliňáka chápem predovšetkým ako jeho osobný príspevok k stabilite, udržaniu demokracie a možnosti pokračovať v pozitívnej politike pre ľudí,“ povedal premiér a pokračoval vo vychvaľovaní svojho spolupútnika Kaliňáka, ktorý je podľa neho „jedným z najtalentovanejších ministrov vo všetkých vládach, ktoré viedol“.

Otvoriť galériu

Premiér zároveň tvrdí, že Slovensko žije úspešný príbeh, ktorý sa nemôže skončiť jednou tragédiou. „Vydať napospas krajinu ľuďom ako Matovič, Galko či Kollár je všetko iné, len nie zodpovedné voči ľuďom. Vláda historického zmierenia sa rodila ako kompromis, aby ľudia na Slovensku mali vyššie mzdy, dôchodky, aby mali viac práce a aby si žili lepšie ako doteraz,“ zakončil takmer predvolebnú reč premiér.

Opozícia to vidí úplne opačne. „Odstúpil človek, ktorý sa nikdy nemal stať ministrom. Robert Fico mu do rúk zveril bezpečnosť ľudí na Slovensku a ten si z bezpečnostných zložiek urobil svoju súkromnú armádu. Robert Kaliňák umožnil ľuďom prepojeným na mafiu ovládnuť vedenie elitného policajného útvaru NAKA,“ vyhlásil Igor Matovič a Kaliňáka verejne obvinil z toho, že dovolil na Slovensku stav, keď zavraždia investigatívneho novinára. SaS tvrdí, že Kaliňákova rozlúčková reč mala zaznieť pred mnohými rokmi. „Lenže Kaliňák premárnil všetky príležitosti na slušný odchod. Dnes to nie je nič iné, len taktizovanie strany Smer, ktorá sa potápa a rozpadá,“ uzavreli.

Otvoriť galériu
Denisa Saková (41).
Zdroj: anc, tasr

Kto ho nahradí

Ako kandidátka s najväčšími šancami sa spomína štátna tajomníčka rezortu vnútra Denisa Saková. Tá má dlhoročné skúsenosti s organizáciou ministerstva, keďže od roku 2007 pôsobí ako pravá ruka Kaliňáka. Práve preto môžu s jej nomináciou mať problém koaliční partneri.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač, Richard Nemec

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Francúzska polícia zadržala tínedžera: Čoho sa chcel dopustiť? Svoj neľudský plán avizoval verejne!
(ilustračné foto).
Grécko zablokovalo pravicovej strane účasť v eurovoľbách: Chceli vyhrať podvodom? Ich lídrom je trestaný muž!
(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!