Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.03.2018 09:45 | Správy | Domáce správy

Vláda sa otriasa v základoch: Kaliňák podal demisiu, Fico bude čeliť odvolávaniu!

Pred viac ako dvoma týždňami bol popravený investigatívny novinár Ján Kuciak († 27) a jeho snúbenica.

Vzniklo dôvodné podozrenie, že vražda súvisí s jeho prácou a odhalením, že talianska mafia má byť napojená na najvyššie politické špičky.

Opozícia aj koaličná strana Most-Híd žiadali odchod ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) z funkcie. Koaličné strany rokovali aj cez víkend. Predseda Mosta-Híd Béla Bugár pred rokovaniami povedal, že má tri možné riešenia krízy. Nekonkretizoval ich a rokovania zostali bez výstupov. Prezident Andrej Kiska vidí východisko zo situácie v rekonštrukcii vlády alebo v predčasných voľbách.

Robert Kaliňák v pondelok ráno predstúpil pred novinárov a ohlásil, že odstupuje z funkcie ministra vnútra aj z funkcie podpredsedu vlády SR.

ONLINE:
ONLINE:
ONLINE: Vládna kríza
16:46

 

Vážení čitatelia, online prenos z diania na politickej scéne končí. Všetky ďalšie dôležité informácie však naďalej nájdete v spravodajstve na Čas.sk.

 

16:45

Ako informuje portál Aktuality.sk, rokovanie Republikovej rady Mostu-Híd stále trvá. Či už medzi straníkmi padlo nejaké vážne rozhodnutie, známe nie je.

16:05

Podpredseda SaS Ľubomír Galko ohľadom pondelkovej demisie ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) uviedol, že k jeho rozlúčkovej reči malo dôjsť už pred niekoľkými rokmi. ,,Dnes je to len krok z donútenia a zároveň taktizovanie strany Smer-SD. Rezignácia Kaliňáka je z hľadiska očisty od korupcie a mafie nedostatočná," uzavrel Galko.

15:45

Strana Naše Slovensko (ĽSNS) víta odchod ministra vnútra SR Roberta Kaliňáka (Smer-SD) tak z ministerského kresla, ako aj z funkcie podpredsedu vlády. Podľa nej ideálnym riešením súčasnej politickej a spoločenskej situácie na Slovensku sú jednoznačne predčasné parlamentné voľby. Konštatoval to v pondelok na tlačovej besede v sídle strany v Banskej Bystrici predseda ĽSNS a poslanec Národnej rady SR Marian Kotleba.

Zdôraznil, že ich strana nepodporí žiadnu formu úradníckej vlády vymenovanej prezidentom SR Andrejom Kiskom. ,,Dlhodobo sme ministra kritizovali najmä za to, že polícia pod jeho vedením nezvládala ochranu slušných ľudí, tak ako by mala a mohla. Dlhodobo sme ho tiež kritizovali za to, že polícia pod jeho vedením bola čoraz častejšie zneužívaná na prenasledovanie politických oponentov vlády, na prenasledovanie všetkých slušných ľudí, ktorí mali odvahu povedať akýkoľvek vláde nepohodlný názor," povedal Kotleba.

15:36

Opozícii sa podarilo vyzbierať dostatočný počet podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze pod návrh na odvolanie premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Informovala o tom počas tlačovej konferencie podpredsedníčka NR SR za SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Návrh bol podaný v pondelok do podateľne NR SR. ,,Predseda parlamentu má teraz sedem dní na to, aby zvolal mimoriadnu schôdzu," povedala Ďuriš Nicholsonová. Viac sa dočítate TU.

15:31

Organizátor Za slušné Slovensko zvoláva na piatok 16. marca ďalší pochod. ,,Odchod ministra vnútra Kaliňáka nestačí! Jeho odchod musí byť len začiatkom. Začiatkom veľkého upratovania," vyzýva občanov s cieľom nepoľaviť. Pochod sa uskutoční v piatok o 17.00 v Bratislave, kde krátko po vytvorení udalosti prisľúbilo účasť 1800 ľudí, ale aj v Trenčíne. Rozhovor s organizátorom si prečítajte TU.

15:18

Predseda národniarov Andrej Danko sa v prezidentskom paláci stretol s Andrejom Kiskom. „Hovorili sme o riešení vzniknutej situácie v tomto čase a dnes je hlavnou témou rekonštrukcia vlády. To znamená, že vzájomne sme si vymenili postrehy a úvahy, ako by tá rekonštrukcia vlády mala vyzerať,“ dodal Danko. Kisku informoval, že ho čaká rokovanie s koaličnými partnermi. „V tejto republike všetci hovoria o rekonštrukcii vlády a nikto nevie, čo to je,“ povedal Danko ohľadom možných alternatív s tým, že SNS môže v tejto veci hovoriť len v rozsahu vlastných ministerstiev.

„Všetko závisí od vývoja v politickej strane Most-Híd a každá vláda stojí a padá na tom, či bude mať 76 poslancov v Národnej rade SR,“ naznačil šéf národniarov. Podľa neho bude dôležité, či bude parlament v utorok 13.3. na začiatku marcovej schôdze funkčný a koalícia bude schopná prijímať zákony. Danko podľa svojich slov apeloval na prezidenta, aby pri svojich budúcich iniciatívach zvážil aj to, čo sa udeje, ak sa stane táto vláda nefunkčnou.

14:38

Členovia z trebišovského okresu si myslia, že by Most-Híd mal v koalícii zostať. V bratislavskej okresnej organizácii sú za masívnu rekonštrukciu vlády.

Na rokovanie Republikovej rady prišli aj poslanci Národnej rady okolo Andreja Hrnčiara, ktorí nie sú členmi strany. Hrnčiar nepovedal, ako sa zachovajú, ak Most-Híd v koalícii zostane. Podľa neho sú dnes v hre mnohé scenáre vrátane pádu vlády.

Kaliňákov odchod podľa neho hodnotia všetci pozitívne. ,,Možno to malo prísť trochu skôr, ale myslím si, že by to mohlo prispieť k upokojeniu situácie," povedal. Hrnčiar si však nie je istý, či už dnes bude Kaliňákovo odstúpenie strane stačiť. Väčšina delegátov sa pred rokovaním vyjadrovať nechcela.

14:36

Republiková rada Mosta-Híd rokuje o tom, či strana zostane v koalícii, alebo z nej odíde. Časť strany je za odchod, časť chce zostať. Niektorí hovoria, že ak strana v koalícii zostane, odídu.

,,Budem žiadať, aby sme odišli z koalície," povedal pri príchode na rokovanie do centrály Mosta-Híd poslanec Národnej rady SR František Šebej. Nepovedal, či ak strana zostane v koalícii, odíde, ale rozhodnutý už je. Priznal, že mu odchod ministra vnútra Roberta Kaliňáka(Smer-SD) nestačí. Odstúpenie premiéra Roberta Fica (Smer-SD) je pre Šebeja ešte niečo, čo si vie predstaviť.

Štátny tajomník ministerstva obrany Róbert Ondrejcsák si nemyslí, že Kaliňákov odchod je postačujúci. Pripúšťa, že ak Most-Híd v koalícii zostane, on odíde.

14:27

Na Kaliňákovu demisiu reaguje premiér. ,,Odchod Roberta Kaliňáka chápem predovšetkým ako jeho osobný príspevok k stabilite, udržaniu demokracie a možnosti pokračovať v pozitívnej politike pre ľudí. Robert bol jedným z najtalentovanejších ministrov vo všetkých vládach, ktoré som viedol," povedal Robert Fico. Celé jeho vyjadrenie nájdete TU.

Kaliňák bol ministrom vnútra v prvej (2006-2010), druhej (2012-2016) aj súčasnej tretej vláde Roberta Fica (Smer-SD). Je jedným zo zakladajúcich členov Smeru-SD a od roku 2004 je podpredsedom strany.

13:50

Odchod Jaroslava Málika z funkcie prvého viceprezidenta Policajného zboru SR potvrdil Martin Wäldl z oddelenia komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru SR.

Z funkcie sa rozhodol odstúpiť na vlastnú žiadosť, pričom ju inicioval ešte v decembri 2017. Pôsobiť by mal v zahraničí.

13:45

Strana Progresívne Slovensko trvá na tom, že dôveru verejnosti v právny štát prinesú predčasné voľby a reštart slovenskej politiky. ,,Most-Híd sa nesmie uspokojiť len s odchodom ministra Kaliňáka. V záujme krajiny by mal odísť z koalície a umožniť voličom, aby mohli demokraticky rozhodnúť o budúcnosti Slovenska po Ficovi," tvrdí PS.

Hnutie SPOLU vyzvalo Most-Híd, aby na "hru Smeru-SD nepristúpil, pretože s Ficom už nie je možné vládnuť, je ho možné už len vymeniť".

13:30

,,Pýtal som sa prezidenta, a nedal mi dodnes odpoveď, ako si predstavuje rekonštrukciu vlády, ako si predstavuje budúcnosť štátu,“ narážal Danko na vyjadrenia Kisku. Popoludní pôjdu národniari za prezidentom, ktorý si postupne volá všetky parlamentné strany, aby s nimi hovoril o riešení súčasnej krízovej situácie.

13:27

Danko nevylučuje, že strana SNS pôjde vlastnou cestou. ,,Uvažujem nad možnosťou ukázať Slovákom tretiu cestu. Nechcem sa hádať, kto je pravica, lavica. Som iná generácia, ako je prezident alebo premiér. Oni dávajú inú víziu politiky, ja dávam inú. Zatiaľ sa len prispôsobujeme a nepovažujem to za šťastné," povedal.

13:26

Predseda SNS demisiu ministra vnútra či možnú demisiu ministerky spravodlivosti komentovať odmietol. ,,Nebudeme napádať a kritizovať koaličných ministrov inde, ako na koaličnej rade," vyjadril sa.

13:25

,,Máme niekoľko otázok, ktoré mám právo položiť, napríklad ako vníma rekonštrukciu vlády pán prezident, pán Bugár a ako ju vníma SMER-SD. SNS sa nebude brániť a držať žiadneho postu, vrátane môjho postu. Sme pripravení na rekonštrukciu vlády podľa predstáv premiéra, podľa prezidenta, ale aj debaty o predčasných voľbách,“ povedal Danko. ,,Chcel by som robiť všetko pre zmierenie, taká bude aj politika SNS. Ak by koalícia po odchode strany Most-Híd stratila podporu, budeme za predčasné voľby s čo najskorším termínom.“

13:01

Na tému riešenia súčasnej vládnej krízy po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej rokovalo predsedníctvo strany SNS. O výsledkoch informovali na tlačovej konferencii o 13.00 hod. ,,To, čo vám poviem za SNS, je jednotné, mám dôveru našich ľudí a poslancov, nehrozí odklon žiadneho poslanca od toho, čo dnes poviem verejnosti," informoval predseda strany Andrej Danko.

12:55

Web Aktuality.sk, denník Sme a týždenník Trend informujú, že poslanec Smeru-SD a bývalý prešovský župan Peter Chudík podniká vedľa statku Taliana Diega Rodu, ktorý má byť podľa posledných článkov zavraždeného novinára Jána Kuciaka napojený na kalábrijskú mafiu. Viac sa dočítate TU.

12:13

Politológ Ján Baránek v otázke budúcnosti koalície prisudzuje dôležitosť ďalšiemu vývoju a postoju Mosta-Híd. "Kaliňákovým odstúpením je akoby formálne naplnená ich požiadavka s predpokladom, že nový minister či ministerka odvolajú aj policajného prezidenta. Ale ukáže sa, ako to bude v praxi a či toto bude v súčasnej situácii stačiť napríklad Lucii Žitňanskej, alebo Františkovi Šebejovi, či ďalším z klubu Most-Híd," upozornil.

Či sa personálne výmeny môžu dotknúť aj Mosta-Híd, v súvislosti so vznesenou iniciatívou podpredsedu SNS Antona Hrnka, ktorý naznačil, že by národniari mohli požadovať odchod ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej, si Baránek nemyslí, že je to až také "horúce". Argumentuje tým že aj vo vnútri SNS ide o osamotený hlas podpredsedu Hrnka. "Vnímam to skôr ako jeho politický marketing, ako naznačenie, čo by mohla SNS žiadať. No nemyslím si, že by SNS chcela komplikovať situáciu takouto požiadavkou," uviedol Baránek.

12:12

Odstúpenie ministra vnútra SR Roberta Kaliňáka (Smer-SD) je vyslovene vynúteným krokom, posledným pokusom o záchranu vlády. Myslí si to politológ Rastislav Tóth, ktorý pripomína, že Kaliňákova rezignácia mala prísť oveľa skôr. "Teraz to skôr pripomína situáciu, keď balón klesá a vy už naozaj potrebujete niečo vyhodiť, aby ste nepadli," opisuje Tóth.

 

Je presvedčený, že ak by ku Kaliňákovej demisii prišlo pred niekoľkými mesiacmi, dôvera vlády i premiéra Roberta Fica vo verejnosti by bola neporovnateľne vyššia. Tóth je presvedčený, že v tejto situácii, ani po Kaliňákovej rezignácii, sa z koalície nevytratí napätie. "Bude záležať na krokoch Mosta-Híd v budúcnosti, táto strana je totiž teraz tou, na ktorej závisí existencia vlády," pripomenul politológ. Ďalší vývoj a rokovania, no i tvrdosť postoja bugárovcov podľa neho určia, či bude za Kaliňákovou rezignáciou nasledovať ďalšie a či sa dotknú aj ministrov - nominantov iných strán.

11:51

K demisii Kaliňáka sa vyjadruje opozičná strana OĽaNO. ,,Robert Kaliňák umožnil ľuďom prepojeným na mafiu ovládnuť vedenie elitného policajného útvaru NAKA, ktorú celých 10 rokov zneužíval na boj voči bezbranným ľuďom ako Hegviga Malinová, voči statočným prokurátorom ako Vasil Špirko, opozičným politikom či policajtom," píše líder strany Igor Matovič.

 

,,Celých 10 rokov Robert Kaliňák zneužíval svoje postavenie na vlastné obohacovanie a nie na službu ľuďom. Robert Kaliňák vytvoril prostredie, kde bolo normálne tunelovať verejné zdroje, o ktorých písali investigatívni novinári. Vytvoril a udržiaval prostredie, ktoré umožnilo, aby bol Ján Kuciak so svojou snúbenicou brutálne popravení. Desať rokov kryl podvody "našich ľudí". Robert Kaliňák zneužíval políciu v prospech strany SMER - SD a jej sponzorov s plným vedomím predsedu vlády Roberta Fica. Preto odchod Roberta Kaliňáka nestačí a považujeme ho len za prvý krok v očiste slovenskej politiky od korupcie a prepojení na ľudí blízkych mafii," znie v Matovičovom stanovisku.

11:45

,,KDH už vo svojom vyhlásení z 27.2.2018 žiadalo odstúpenie Roberta Fica a Roberta Kaliňáka. Odstúpenie Roberta Kaliňáka z funkcie ministra vnútra nestačí a vzhľadom na okolnosti, ktoré sú spojené s brutálnou popravou dvoch mladých ľudí, je požiadavka na odstúpenie Roberta Fica stále aktuálna," vyjadrila sa po demisii ministra vnútra strana KDH.

11:14

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) mal podľa liberálov skončiť vo svojej funkcii už pred rokmi. ,,Premárnil všetky príležitosti na slušný odchod. Dnes to nie je nič iné, len taktizovanie strany Smer-SD, ktorá sa potápa a rozpadá," reagovala na jeho odchod SaS. "Kaliňákove pochvalné slová na adresu policajného prezidenta Tibora Gašpara sú veľavravné. Kaliňák síce odchádza, ale jeho ľudia a s nimi aj všetky deformácie v policajnom zbore zostávajú." Celé vyjadrenie liberálov čítajte TU.

11:05

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) teraz nie je témou z hľadiska vzťahov v koalícii, otázkou však je, prečo hovorí o požiadavke rekonštrukcie vlády až na úroveň premiéra. Pred rokovaním predsedníctva SNS to novinárom povedal líder strany Andrej Danko. ,,Ak niekto hovorí o výmene premiéra, nie je to rekonštrukcia, ale pád vlády a nové voľby," upozornil.

Práve aktuálne predsedníctvo SNS má riešiť aj otázku, či národniari budú žiadať Žitňanskej odchod. Podľa Danka dnešný deň urobí jasnú bodku, či je možná rekonštrukcia kabinetu, alebo bude potrebné baviť sa o predčasných voľbách. Jeho ďalšie vyjadrenie k situácii si prečítajte TU.

11:03

Most-Híd informoval prezidenta SR Andreja Kisku, ako prebehli rokovania okresných štruktúr o situácii v koalícii a spoločnosti. Informoval o tom predseda strany Béla Bugár, ktorý nepovedal, či strane stačí odchod ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), čo Most-Híd žiadal. Bugár nevylúčil, že zo strany môže pár ľudí odísť, či už v koalícii Most-Híd zostane alebo odíde.

,,Pokiaľ nepadne rozhodnutie republikovej rady, o žiadnych čiastkových informáciách nebudeme hovoriť," povedal novinárom pri odchode z paláca Bugár. Nereagoval na Kaliňákov odchod, ani na otázky, či by sa Smer-SD mal vzdať celého rezortu vnútra. Čo si Bugár myslí o Ficových narážkach na Sorosa, sa dočítate TU.

10:55

Vo funkcii prvého viceprezidenta Policajného zboru SR v pondelok skončil Jaroslav Málik, informuje portál Webnoviny.

10:42

,,Musím uzavrieť bezpečnostné agendy a potom doručím demisiu do prezidentského paláca," povedal Kaliňák a rozlúčil sa s novinármi.

10:42

,,Situácia sa vyhrotila, emócie vybičovali do maxima. Je potrebné aby sme nechali priestor policajtom a vyšetrovateľom, vytvorili sme najširší vyšetrovací tím v histórii Slovenskej republiky,“ povedal k vražde Kuciaka a Kušnírovej a vyjadril sa aj k piatkovým pochodom. ,,Chcem sa poďakovať všetkým účastníkom pochodu, že dopadol tak, ako sa na demokratickú krajinu patrí. Aby sa nikto nemusel báť vyjadriť svoj názor.“

10:37

,,Moje rozhodnutie súvisí čisto s tým, aby sme dokázali situáciu ukľudniť,“ povedal. Vyjadril sa aj na adresu Tibora Gašpara, ktorý je podľa neho najlepší policajný prezident, akého sme mali. ,,Naňho sa zviezla kritika len smerom ku mne, on nikdy nezlyhal," povedal Kaliňák.

10:27

,,Ja som sa slobodne rozhodol, oznámil som rozhodnutie predsedovi vlády aj predsedom koaličných strán. Tento krok má byť vnímaný najmä ako snaha o stabilitu, aby Slovensko pokračovala v nastúpenej dobrej ceste,“ povedal. ,,Otázka nástupcu je predčasná.“ Kaliňák sa nevyjadril jasne k tomu, či ostane poslancom.

10:26

Robert Kaliňák rezignoval na funkciu ministra vnútra aj na funkciu podpredsedu vlády SR.

10:03
09:53

Vládny Most-Híd bude popoludní od 14.00 h rozhodovať, ako riešiť vládnu krízu a ako ďalej v koalícii. Poslanecký klub Mosta-Híd a koalíciu pre súčasnú situáciu okolo vraždy a podozrení na prepojenia politikov na taliansku mafiu opustil poslanec Igor Janckulík.

09:52

Na 13:00 hod. je ohlásená tlačová konferencia predsedu Slovenskej národnej strany Andreja Danka a jej predstaviteľov. Témou budú výsledky rokovania Predsedníctva SNS a vyjadrenie sa k vnútropolitickej situácii.

09:49

O 11.00 hod. sa bude konať tlačová konferencia Igora Matoviča z OĽaNO na tému ,,Ako Smer talianskej mafii dohodil biznis za 150 miliónov a účet nechal preplatiť ľuďom".

09:48

Prezident SR Andrej Kiska pokračuje v rokovaniach s parlamentnými stranami o riešení vládnej krízy a upokojení situácie v spoločnosti. V pondelok prijme vládne strany Most-Híd a SNS.

Kiska oznámil, že riešenie vidí v zásadnej rekonštrukcii vlády alebo v predčasných voľbách. Rokovania začal s opozíciou, za čo ho Smer-SD kritizoval. Opozícia je za predčasné voľby, Smer-SD ich odmieta. SNS je s prezidentom ochotná rokovať a nájsť konštruktívne riešenia. Most-Híd vyhlásil, že chce rekonštrukciu vlády.

09:44

Už na 10.00 avizoval vyhlásenie k aktuálnej politickej situácii podpredseda vlády SR a minister vnútra Robert Kaliňák, uskutoční sa v budove Ministerstva vnútra SR. Kaliňákovo odstúpenie z funkcie žiada nie len opozícia, ale aj koaličný Most-Híd.

09:43

Slovenská politická scéna sa otriasa v základoch. Vítame vás pri online prenose, v ktorom vám sprostredkujeme najdôležitejšie udalosti dňa.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, Čas.sk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Ilustračné foto
Aktualizované
Veľké nešťastie: Postrelený muž v Rohožníku! Na miesto leteli záchranári
Hokejisti Spišskej Novej Vsi v piatom zápase semifinále play-off Tipos Extraligy hostili Košice.
Sp. Nová Ves - Nitra ONLINE: Sledujte prvý finálový zápas hokejovej extraligy
Andrej Babiš a Monika Babišová.
Foto
Andrej Babiš išiel s pravdou von: Rozvod po 30 rokoch! Emotívne slová o ich vzťahu
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Premiér Fico o výraznej zmene v doprave: Tieto miesta by mohli byť oslobodené od diaľničnej známky
(ilustračná fotografia).
Odborníci WHO sú v šoku: Desivé odhalenie o vtáčej chrípke! Ochorenie sa rozšírilo aj na...
Minister Tomáš ohlásil nové opatrenie
Erik Tomáš prehovoril o podpore KDH pri 13. dôchodkoch: Čo im mal slúbiť?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Ďalšia rana pod pás pre Rusov: Európska únia to nenechá len tak, pripravuje úder
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Aktualizované
Je rozhodnuté! NATO podá Ukrajine štedrú pomocnú ruku: Pozrite sa, čo dostanú
Prezidentka Zuzana Čaputová
Foto
Čaputová o obavách odborníkov: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti