Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.03.2018 08:59 | Správy | Domáce správy
Infografika

Generálny prokurátor sa obul do kolegu, ktorý podáva trestné oznámenie na Kaliňáka: Čižnár si uťahoval zo Špirka

Toto tu ešte nebolo! Vyšetrovanie prokurátora špeciálnej prokuratúry Vasiľa Špirka týkajúce sa provízií pre ministra vnútra Roberta Kaliňáka (46) a bývalého člena vlády Jána Počiatka (47) nemusí byť len zdrapom papiera.

Špirko sa odvíjal od informácií, ktoré mu dal daňový podvodník Ľuboš Varga (48) počas dozorovania obchodovania Kaliňáka s Ladislavom Bašternákom, no sám ich hodnovernosť začal prešetrovať, kým ho neobvinila NAKA a prípad mu odobrali. Jeho otvorené vystúpenie poriadne nahnevalo jeho nadriadených.

 

Kľúčovou postavou v obvineniach proti Kaliňákovi a Počiatkovi je Ľuboš Varga. Ten poskytol schémy fungovania provízií z kšeftov na ministerstve vnútra práve prokurátorovi Špirkovi. Neskôr zo svojich odpovedí cúvol a tvrdil, že Špirko ho oklamal a on nevedel, že spisuje oficiálnu výpoveď.

Disciplinárna komisia, na ktorej sa zúčastnila ako jediná novinárka Gabriela Kajtárová, to však jednoznačne odmietla. „Pokiaľ niekto sedí niekoľko hodín s prokurátorom, ktorý obsah vyjadrení zapisuje, tak tvrdenie (o neformálnom rozhovore) je zjavne neuveriteľné,“ konštatuje sa v zápisnici. Komisia sa ďalej zhodla aj na tom, že pri výsluchu, vzhľadom na citlivé informácie, nemuseli byť ďalší svedkovia ani zapisovateľka, ktorá ju podpísala neskôr.

Otvoriť galériu

Celkovo boli zhotovené tri zápisnice v rovnakom znení. Kým dve sú preukázateľne podpísané Vargom, na tretej, ktorá bola predložená ako pracovná verzia bez podpisov špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi, boli falošné podpisy. „Sám špeciálny prokurátor pri výsluchu potvrdil, že tieto falošné podpisy na zápisnici v tom čase neboli. Kedy sa tam dostali a akým spôsobom, sa nepodarilo zistiť,“ konštatovala komisia. Robert Kaliňák sa proti tvrdeniam o megaprovíziách ostro ohradil. „Všetky fakty svedčia o absurdnosti Špirkových vyjadrení,“ povedal. Zasahovanie do vyšetrovania či obvinenia z odpočúvania prokurátora odmietol aj šéf polície Gašpar. Špirko podal na Kaliňáka aj políciu trestné oznámenie zo sabotáže zo strachu o život. Za „totálny nezmysel“ označil obvinenia aj Počiatek.

Otvoriť galériu
Ľuboš Varga.
Zdroj: anc

K spovedi Špirka zaujali postoj aj jeho nadriadení. Šéf špeciálnej prokuratúry Dušan Kováčik tvrdí, že porušil viacero predpisov. „Ak si niekto spraví súkromný brífing v pracovnom čase a nikomu o tom nepovie, ak niekto dáva informácie zo živého spisu ako občan, bez zbavenia mlčanlivosti, no prosím,“ povedal s tým, že s ním nemal šancu hovoriť, lebo v piatok do práce neprišiel.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár jeho vystúpenie označil za „záhradnú slávnosť“ a jeho postup pri spisovaní zápisnice opísal ako pochybný. „Zápisnica bola robená veľmi pofidérnym spôsobom. A spôsob, ako to povedal, je neštandardný. Prečo to povedal teraz, keď je situácia, aká je?“ pýtal sa Čižnár. Zároveň potvrdil, že informácie, ktoré boli v inkriminovanom spise, sa preverujú. Špirka zatiaľ vyhodiť nechcú. „Keby som ho za toto sekol, tak prvý visím na kandelábri,“ zakončil Čižnár. Za Špirka sa však postavili niektorí prokurátori, ktorí o ňo hovoria ako o „odvážnom chlapovi“.

Čo vyšetroval prokurátor Špirko?!

Otvoriť galériu

Špirko prehovoril o  zákazke, z ktorej mali ísť provízie Kaliňákovi a Počiatkovi, týkala sa dodávky sieťových komponentov a technológií v pôsobností ministra vnútra. Kaliňák aj Počiatek všetko popierajú.

Údajne podvodné konanie zastrešovali 2 osoby, prvou je „pán Milan“ reálne realizoval a manažoval tento projekt, mal blízko aj k Úradu vlády.

Druhá osoba „Peňaženka“ (nazval ju tak oznamovateľ), pôsobila ako poradca na ministerstve, jej úlohou bolo vytvárať účtovné pozadie trans­akcií, ktoré sa podarilo vytvoriť z týchto zákaziek a ktoré predovšetkým boli určené pre Jána a Roba a zastrešoval legalizáciu peňazí.

Celkovo v piatich čiastkách 60-tisíc eur, 100-tisíc eur, 100- až 150-tisíc a nakoniec 100-tisíc eur, ktoré boli určené na odovzdanie Janovi a Robovi.

Celkovo sa malo zlegalizovať a vyplatiť podľa Vargu dvom ministrom až 200 mil. €.

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, kuk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo