Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.03.2018 09:59 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Emanuelke pomohlo s krvou celé Slovensko: Mamička ju objala až mesiac po pôrode!

Malá veľká bojovníčka! Manželia Katarína (35) a Peter (42) veľmi túžili po dieťatku. Po tom, čo sa dozvedeli tú najkrajšiu správu, však prišiel šok - už v 12. týždni tehotenstva totiž zistili, že ich bábätko bude mať srdcovú chybu.

Namiesto pritúlenia tak hneď po príchode malej Emanuelky na svet nasledoval boj o život. Rozkošná princezná musela absolvovať náročnú operáciu a potrebovala zriedkavý typ krvi. Osud chorého dievčatka dojal známych aj neznámych z celého Slovenska, ktorí sa rozhodli podať pomocnú ruku.

 

Statočná mama Katarína (35) vraví, že diagnóza ich dcérky nie je až taká ojedinelá. „Zhruba jedno zo sto detí sa rodí s vrodenou srdcovou chybou. Asi 60 % z nich je diagnostikovaných po pôrode. Nám to povedali v 12. týždni tehotenstva v Libanone, potom nám to potvrdili aj v Slovinsku a nakoniec aj na Slovensku. Lekári nám odporúčali umelo prerušiť tehotenstvo, čo pre nás neprichádzalo do úvahy,“ povedala Katarína. O život svojej princeznej sa rozhodli zabojovať - začali získavať informácie o ochorení a konzultovať všetko s odborníkmi. Boli tiež v kontakte s rodičmi, ktorí mali rovnako choré dieťa.

Otvoriť galériu

Kolaps po operácii

Emanuelka sa narodila 18. januára. Prišla na svet s vrodenou poruchou srdiečka – bez priehradky, ktorá oddeľuje srdcové komory. V Detskom kardiocentre na Kramároch ju operovali 7. februára. Vydýchnuť si však, žiaľ, nemohli. „Z neznámych príčin jej skolaboval organizmus, museli ju resuscitovať a dať na 4 dni na mimotelový obeh. Potrebovala množstvo krvi. Lekári ani my sme nevedeli, či to vôbec prežije,“ pokračuje.

Keďže má malá bojovníčka zriedkavejšiu krvnú skupinu A Rh negatív, rozšírili medzi rodinou a priateľmi na sociálnej sieti prosbu o darovanie krvi. „Oceňujeme obrovskú profesionalitu tímu v Detskom kardiocentre. Celkový počet darcov odhadujeme asi na 20. Aj vďaka krvi ju mohli odpojiť od prístrojov a teraz už srdiečko aj pľúca pracujú samostatne. Stále sa však musí naučiť prijímať materské mlieko, ktoré jej doteraz podávajú sondou,“ doplnila Katarína.

Otvoriť galériu

Emanuelka je však stále na intenzívke. „Malú ešte čaká veľa problémov a výziev, ale teraz sa jej už darí pomerne dobre, dokonca sa vie usmiať, po viac ako mesiaci od narodenia som si ju konečne mohla zobrať na ruky. Predtým to bolo komplikované pre všetky prístroje, káble a hadičky. Dúfam, že okolo Veľkej noci ju budeme mať už doma,“ dodala.

Ako darovať krv na konkrétne meno

Klára Sviteková, lekárka, NTS

Darovanie na meno nie je zložité. Stačí v evidencii darcov povedať, na aké meno idem a kde menovaný leží. V evidencii potom vypíšu malý štítok s menom a nemocničným oddelením a ten sa nalepí na konzervu krvi pri odbere.

Darovanie na meno je pomocou a zároveň vytvára priestor na aktivitu rodiny, ktorá je vystavená psychickému tlaku pri vážnej chorobe svojho príbuzného. Týmto aspoň na nejaký čas upriamia svoju pozornosť na získavanie darcov. Mnohí takto získaní darcovia už ostávajú darcami, vidia, ako krv pomáha, teda ide o tzv. priamu motiváciu k odberu. NTS SR víta každého dobrovoľného darcu.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: lab, Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Aktualizované
Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 635 miliónov eur
(ilustračné foto).
Súdna rada rešpektuje právo na kritiku: Účelové výzvy na stíhanie sudcov však považuje za neakceptovateľné
Richard Rybníček
Únia miest Slovenska: Vláda schválila dokument, ktorý vynechal niektoré samosprávy
Na snímke poslanec NRSR Branislav Gröhling (SaS)
Zákon k situácii s medveďmi je podľa Gröhlinga nebezpečný: Tvrdí, že rieši aj vlky a rysy
(ilustračné foto)
Školáčky zažili horor: Útočník na ne vytiahol nôž! Pozrite sa, čo im spôsobil
Rezort kultúry sa ohradzuje voči lživým tvrdeniam o kaštieli v Budmericiach.
V Budmericiach sa šíri, že Šimkovičová chce kúpiť kaštieľ: Ministerstvo kultúry reaguje!
Videá potvrdzujú, že iránske rakety a drony zasiahli ciele v Izraeli.
Veľmoci si povedali dosť: Uvalia rozsiahle sankcie po útoku na Izrael!
Na mieste zasahujú hasiči.
Vodiči, dávajte si pozor: Na rýchlostnej ceste horelo auto!
Young man smoking a cigarette in front a building in a city street
Fajčíte? Ak dostanete chuť na cigaretku v tomto meste, POZOR! Hrozí vám mastná pokuta
Europoslankyňa Miriam Lexmann
KDH o odoberaní eurofondov: Občania nesmú byť trestaní za voľbu vlády
(ilustračná foto)
Na krajinu sa rúti sneh a mráz: Meteorológovia varujú! Môžu poškodiť úrodu
Hororová noc v Štítniku: Traja lupiči vtrhli do domu, ľuďom dali na hlavy kukly a...