Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.03.2018 12:55 | Správy | Krimi | Vražda Kuciaka

Antonino Vadala 14 dní od vraždy Kuciaka prvýkrát prehovoril: Výsmech z polície!

Najvýraznejšou tvárou spomedzi talianskych podnikateľov žijúcich na východe Slovenska, o ktorých zavraždený novinár Ján Kuciak († 27) rozpracoval svoju poslednú reportáž, je Antonino Vadala (42).

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

V článku investigatívec opísal jeho prepojenia na politikov blízkych Smeru a mafiánsky klan ´Ndrangheta v Kalábrii, ako aj podozrenia zo zneužívania eurofondov. Teraz Vadala v rozhovore pre denník Korzár spojenie s mafiou poprel a hodil to na menovca. Policajnú raziu vo svojom dome odsúdil a policajtom pripomenul, že mu počas nej nechali v trezore pištoľ.

 

Informácie, ktoré priniesol zavraždený novinár Kuciak aj talianske inštitúcie o prepojení Antonina Vadalu na kalábrijskú mafiu, taliansky podnikateľ popiera. „Zobrali si ma za terč len preto, že poznám Máriu Troškovú. A teraz chcú dokázať, že ja som nejaký ma­fián, aby tým diskreditovali premiéra Roberta Fica a Máriu Troškovú, že my kradneme fondy a dotácie, že máme miliónové štátne zákazky. To je čisté klamstvo,“ ohradil sa v rozhovore pre denník Korzár Vadala, ktorý má blízko aj k mnohým tváram z našej vysokej politiky.

Poprel lásku s Troškovou

Matka Ficovej poradkyne Márie Troškovej sa pre Nový Čas vyjadrila, že jej dcéra s Vadalom žila dva roky a rozišli sa po tom, ako si našiel inú. „Boli do seba zaľúbení, chceli sa zobrať. Rozišli sa náhle a odkedy si našiel Talianku, už s ním ani nekomunikovala,“ hovorí mama Mária. Taliansky podnikateľ však vzťah s Troškovou poprel. „Nie, nie. Počúvajte, jej mama je vystresovaná, je chorá. My sme ako brat a sestra. Ona je naša kamarátka, poznáme sa roky,“ tvrdí Vadala. Nebolo by to však prvý raz, čo si nespomína na existenciu svojich najbližších. V rozhovore s novinárom Ivanom Megom v roku 2016 totiž tvrdil, že má „iba jedného brata, ktorý žije na Slovensku“. Pred pár dňami si však súrodencov spočítal lepšie: „Sebastiano a Bruno sú moji bratia. Pietro Catroppa je náš bratranec. Žijeme tu vyše 15 rokov.“

Otvoriť galériu

Zaujímavejšie však je, ako si spomína na začiatky s Troškovou. „Nie je pravda, čo rozprávajú. Motajú k tomu Pavla Ruska. S Troškovou sme sa zoznámili pred siedmimi rokmi cez právnika z Medzilaboriec. Ten sa ma raz pýtal, či by som nedal príspevok 200 – 300 eur na Miss Pezinok. Na stretnutie do Auparku v Bratislave potom prišiel aj s ňou. Odovzdal som im peniaze a pozvali ma na podujatie. Potom sa vytvorila partia asi 15 ľudí, stretávali sme sa na káve, diskotéke, a to bolo všetko,“ hovorí Vadala s tým, že do Troškovej modelingovej agentúry GIA Management investoval pár tisíc eur a založili si spolu firmu. „Áno. Mária mi v nej pomáhala, keď sme chceli robiť elektrárne. Nič viac. Keď začala pracovať u poslanca parlamentu Viliama Jasaňa zo Smeru ako asistentka, firmu sme predali,“ hovorí.

Obyčajné dievčatko do práce

Vadala nepopiera kamarátstvo s terajším šéfom krízového manažmentu a bezpečnosti štátu na Úrade vlády. „S Vilom Jasaňom sme len normálni kamaráti, ktorí sa spoznali cez jeho syna,“ poznamenal s tým, že sa v minulosti spýtal Jasaňovho syna Slavomíra, či nemá pre Troškovú prácu. „Práve vtedy mal vymeniť Jasaň asistenta, tak ju zavolal na pohovor. Zobral ju ako obyčajné dievčatko do práce. V tom, že išla neskôr robiť až k pánovi premiérovi, ja určite nemám prsty,“ popiera. Taliansky podnikateľ má blízko aj k iným smerákom a im blízkym politikom, no väčšina s ním už priateľstvo na sociálnej sieti zrušila. „V Michalovciach sa ešte vídavame s nejakými miestnymi poslancami na káve. Poznám Róberta Madeja (poslanec NR SR Smeru, pozn. red.) z čias, keď ešte nebol v politike. Jeho advokátska kancelária mi zakladala firmy a robila iné právne úkony, keď som robil elektrárne,“ povedal s tým, že spojku na premiéra nemá.

Otvoriť galériu

Pištoľ v trezore

Vadala má veľmi ťažké srdce na priebeh razie v jeho dome a policajtom poriadne naložil. „Tomu hovorím negramotný postup,“ vyčíta im posmešne taliansky podnikateľ. „Bratovi poranili ruku. Veď my nie sme žiadni vagabundi, žijeme tu dlhé roky. Keby zazvonili, bez všetkého by sme im otvorili. Mohli nás aj predvolať bez toho cirkusu.“ Na dokreslenie „negramotného“ postupu našej polície Vadala uviedol, že po razii si doma našiel zbraň. „V nedeľu po prepustení som sa išiel pozrieť do trezoru, lebo tam máme nejaké zlato a hodinky. A tu pozerám, že je tam škatuľa od zbrane. Otvoril som ju. A bola tam pištoľ,“ čuduje sa.

Novinár Kuciak napísal aj o Vadalovom vzťahu s ’Ndranghetou. Polícia nahrala v roku 2011 telefonát medzi Vadalom a bossom klanu (’ndriny) Zindato-Caracciolom Francescom Zindantom, kde sa dohadujú, ako ukryjú pašeráka drog Domenica Venturu. Vadala sa obhajuje, že ide o jeho menovca s rovnakým rodiskom, no s vyše 20 rokov skorším dátumom narodenia. „Zobrali prvého idiota, ktorým je Antonino Vadala, a urobili zo mňa hviezdu podsvetia, ako keby som bol Al Pacino,“ hovorí a popiera zistenia talianskeho reportéra G. Foschiniho z denníka La Repubblica o tom, že za ukrývanie Venturu bol odsúdený.

Podľa novinára Adama Valčeka z denníka SME podnikateľov menovec naozaj existoval. „Antonino Vadala, narodený v roku 1952, bol odsúdený a uväznený v Neapole, kde vo väznici zomrel 16. októbra 2013. Talianske úrady informovali slovenskú políciu o tom, že Antonino Vadala sa počas svojich návštev v Bova Marina stretával s najvyššími predstaviteľmi organizovaného zločinu a mafie. Správa je z apríla 2013, keď bol A. Vadala (r. 1952) vo väzení, logicky teda nemohol cestovať a na Slovensku žil iba A. Vadala (42), narodený v roku 1975,“ vysvetľuje Valček.

Ide po ňom prokurátor

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár prisľúbil, že si posvieti až na 73 prípadov súvisiacich s pôsobením Talianov na východe Slovenska. „Nemám žiadny problém, pokiaľ budú postupovať kresťansky a demokraticky. Sme k dispozícii deň a noc,“ reagoval Vadala.

 

Kto je Antonino Vadala (42)

  • Pochádza z  mesta Bova Marina v talianskej Kalábrii
  • Na Slovensko prišiel v roku 2000
  • V minulosti fi guroval v desiatkach fi riem, dnes už len v 6 z nich
  • Podniká v stavebníctve, obchode s nehnuteľnosťami, s reklamnými a upratovacími službami aj lízingovkami
  • V poľnohospodárstve sa angažuje len minimálne
  • V minulosti mal tvoriť pár s Ficovou poradkyňou Máriou Troškovou
  • Obchodoval s Viliamom Jasaňom, súčasným tajomníkom Bezpečnostnej rady SR
  • Kuciak v poslednej reportáži opísal jeho prepojenie s kalabrijskou mafiou 'Ndrangheta
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Noema Hipká, Korzár

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej