Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.03.2018 12:30 | Správy | Politika

Chaos na politickej scéne, Most sa pridal k prezidentovi: Čo znamená rekonštrukcia vlády?

Chaos na politickej scéne. Hlasy za odstúpenie ministra vnútra Roberta Kaliňáka (44) začínajú silnieť už aj v samotnej koalícii.

Po Moste Híd mu najnovšie naložila aj ministerka pôdohospodárstva za SNS Gabriela Matečná. Dnes už je takmer isté, že vláda prejde rekonštrukciou a Smer ťahá popri svojich koaličných partneroch za kratší koniec. Do akej miery si nechá najsilnejšia strana siahnuť na vládne kormidlo?

Hoci väčšina členov Mosta drží bobríka mlčanlivosti, podpredsedníčka Lucia Žitňanská otvorene hovorí, že už nejde len o hlavu Kaliňáka. „My sme už minulý týždeň formulovali našu konkrétnu požiadavku, ktorú považujeme za minimum, čo musí byť naplnené, aby sme mohli uvažovať o tom, že chceme vážne zvýšiť dôveru inštitúcií v tomto štáte,“ povedala Žitňanská pre RTVS. Šéfka justície sa pre verejnoprávnu televíziu odmietla vyjadriť, či v prípade, že nebudú naplnené jej predstavy o novej vláde, odstúpi zo svojej funkcie. „Necítim potrebu odpovedať na takéto otázky, na 12. marca sme zvolali Republikovú radu, kde sa bude rozhodovať, ako ďalej,“ dodala. V časoch, keď sa proti najsilnejšej strane vyvíjajú tlaky z verejnosti aj koalície, v Smere hovoria o politickom zneužívaní vraždy. „Spájanie tohto všetkého s politikou sa mi zdá byť nemiestne a pervezné,“ povedal poslanec Dušan Jarjabek. Proti Smeru sa však vyjadrila aj ministerka SNS Gabriela Matečná s tým, že na „mieste Kaliňáka by odstúpila“.

 

Podľa Bugára

 

Uspokojí sa s Kaliňákom

Séf Mosta už minulý týždeň vyzval na odchod Roberta Kaliňáka. Najnovšie však Most prijal ponuku Andreja Kisku na rokovania v Prezidentskom paláci o ďalšej podobe vlády. Dokonca žiada aj rekonštrukciu vlády. „Túto našu požiadavku smerom k našim partnerom sme jasne naformulovali už cez týždeň. Zároveň sme spustili aj vnútrostranícky proces na úrovni okresov, ktorý uzavrieme na rokovaní Republikovej rady v pondelok 12. marca,“ povedala hovorkyňa strany. Bugár ani podpredsedníčka Lucia Žitňanská nešpecifikuje, či ide len o ministra vnútra alebo chcú zmeny na viacerých postoch. Politický analytik Martin Slosiarik vysvetľuje, že pre Most je kruciálnym prvkom najmä Kaliňák. „Vidieť, že Bugár nechce ísť do pádu vlády alebo iných zmien. Kaliňák je symbolom aj v súvislosti s jeho predchádzajúcimi kauzami. Bugár je pragmatik a vie, že keby nepožadoval jeho hlavu, tak by to ťažko obhájil pred voličmi a verejnosťou,“ povedal Slosiarik s tým, že si nemyslí, že by Bugár žiadal viac.

 

Podľa Kisku

Môže požadovať hlavu Fica

Kiska vo svojom príhovore uviedol, že čakal na politické kroky, ktoré vládna väčšina urobí a aké rozhodnutie sama príjme. „Nateraz vidím dve možnosti. Rozsiahlu a zásadnú rekonštrukciu vlády, ktorá by nepolarizovala spoločnosť a získala dôveru Národnej rady. Alebo predčasné voľby, ktoré by v mnohých demokratických krajinách boli najprirodzenejším riešením,“ povedal Kiska. Podľa Slosiarika sa jeho názor vykryštalizuje po stretnutiach s politickými stranami. „Môže to znamenať to, že pod pojmom zásadná výmena vníma post ministra vnútra, ten má veľký vplyv na pokračovanie vlády. Neviem, ktorý iný post môže byť vnímaný tak zásadne aj zo strany prezidenta,“ povedal Slosiarik. Dodáva však, že Kiska môže apelovať aj na odchod samotného premiéra Fica. „To by automaticky nemuselo znamenať pád vlády, môže byť zostavená nová s iným premiérom a nemuselo by sa ísť ani do predčasných volieb,“ tvrdí Slosiarik.

 

Tri scenáre ďalšieho vývoja kabinetu

 

1. Predčasné voľby 

„Všetko bude závisieť od toho, ako sa zachovajú poslanci Mosta-Híd a niektorí poslanci Smeru. Ak v parlamente stratí vláda nadpolovičnú väčšinu, prakticky sa znefunkční. Môže sa potom pokúsiť vládnuť menšinovo, čo nemá žiadny význam, alebo to môže otvoriť cestu k predčasným parlamentným voľbám,“ myslí si politológ Tomáš Koziak.

 

2. Zachovanie vlády

„Ak si vláda udrží podporu poslancov, nič sa nezmení. K tomu by zrejme Fico potreboval urobiť ústupky voči Mostu. Ten požaduje aj odstúpenie Kaliňáka,“ domnieva sa Koziak. V hre je však aj strana Andreja Danka. „SNS nie je vo vyhrotenej situácii, aby vyjadrila nedôveru vlády. Bugár nemá istotu, že by sa v prípade predčasných volieb dostali do parlamentu. Kotlebovci by, odhadujem, nehlasovali, čo by predčasné voľby zmietlo zo stola,“ domnieva sa Baránek.

 

3. Výmena ministrov

„Viem si predstaviť, že keď obaja koaliční partneri budú silne tlačiť na výmenu Kaliňáka, tak by ho Fico vymenil. Len aby upokojil verejnú mienku a predhodil verejnosti obeť. Ale počas prejavu na to vôbec nevyzeral,“ konštatuje Baránek. Politológ Koziak si nevie predstaviť, čo by sa muselo stať, aby ministra vnútra odvolali: „Kaliňák je nesmrteľný a skutočné dôvody, prečo ho Fico stále drží, vedia len oni dvaja.“Tri scenáre ďalšieho vývoja kabinetu

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: kuk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
25 rokov od vstupu Česka do NATO: Ministri zahraničných vecí zasadnú v Prahe
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a ruský minister obrany Sergej Šojgu
Ľadové slová ruského ministra! Silný odkaz pre Západ: Takýto máme PLÁN
Pestovatelia zo sadu Dobrý ježko zachraňovali úrodu.
Abnormálne teploty zamávali s prírodou: Spozorované úkazy spravia farmárom vrásky na čele
Vo vozidle museli vysať zeminu, zvyšky jedla aj iné nečistoty
Foto
Veľký test vysávačov do auta! Ktorý sa najviac oplatí? Tu sú výsledky
Kréta je obľúbenou dovolenkovou destináciou Slovákov.
Na gréckom ostrove prebieha najväčšie cvičenie: Desivý scenár!
Aerial drone view of Ruoholahti area, summer, sunset in Helsinki city
Tento jav v Helsinkách už neočakávali: Hovoria tomu takatalvi
(ilustr. foto)
Debatu o konci hazardu sprevádzali emócie: Poslanci schválil úplný zákaz pôsobenia herní a kasín
Americký prezident Joe Biden.
Američania to spravili a nik si to ani nevšimol: Skladujú to v Poľsku a v Nemecku
(ilustračné foto).
V Trenčíne zasahovali hasiči: Havária dvoch áut si vyžiadala troch zranených
Bez výskumu bývalej profesorky z Newnham College Sally Waughovej by bol prínos študentiek zabudnutý.
Zistenie prepíše učebnice dejepisu: Takáto je PRAVDA o prelomení Enigmy!
Železničná výpravkyňa si zarobila na problém.
Kupujete si lístok na vlak cez internet? Poponáhľajte sa! V tieto dni to nepôjde
Legendárneho Vémolu stopli zdravotné komplikácie.
Karlos Vémola lieta v problémoch: Je to vážne, rieši to polícia!