Zachutili nám cestoviny
Lucia Dovalová, analytička Poštovej banky
- Menej jeme aj tzv. tradičné prílohy, ako sú zemiaky, pšeničné pečivo či chlieb. Od roku 1993 klesla spotreba zemiakov o viac než 45 %, pečiva o 35 % a chleba o viac ako 30 %. A čím sme tieto prílohy nahradili? Nuž boom zažili najmä cestoviny. Jeme ich až o 65 % viac než v prvom roku našej samostatnosti. V oveľa väčšej miere konzumujeme aj rôzne druhy trvanlivého pečiva, a to až o 45 % viac.
Doprajte si zdravšiu alternatívu
Katarína Skybová z Inštitútu prevencie a redukcie nadváhy kompliment
- Syr s hranolčekmi má energeticé hodnoty dokonca horšie ako rezeň. Aj keď syry sú zdravé, nie je to lepšia alternatíva. Tatarskou omáčkou a kečupom sa to ešte znásobuje. Je to vlastne „tukové jedlo“, obsahuje ho nielen syr, ale aj obal je nasiaknutý prepáleným olejom. V šaláte je čerstvá zelenina, obsahuje vlákninu a je bez tuku. Aj keď si k šalátu dáte mäso, bývajú to chudé zdravé mäsá a jeho množstvo je menšie. Pri hamburgeri je problém biele pečivo zlej kvality. Pomleté hovädzie mäso nikdy nemá tú kvalitu, ako keď je to čistý plát sviečkovice, stehna či panenky
Mäso
- najviac vzrástla spotreba zveriny (+200 %)
- hovädzie mäso z našej stravy vytlačila hydina (+43 %)
- vo väčšej miere konzumujeme aj ryby (+34 %)
Mlieko a mliečne výrobky
- konzumujeme oveľa menej mlieka (-47 %) a tvarohu (-30 %)
- z mliečnych výrobkov sme si najviac obľúbili syry (+133 %)
- spotreba masla sa mierne znížila (-5 %)
Ovocie, zelenina
- jeme menej strukovín (-11 %) aj čerstvého ovocia (-10 %)
- v našich kuchyniach pribudli orechy (+55 %)
Masť, soľ, tuky
- už nepoužívame toľko bravčovej masti (-45 %)
- obmedzujeme konzumáciu soli (-14 %)
- mierne sa zvýšila spotreba rastlinných tukov a olejov (+7 %)
Cukor, cukrovinky
- menej sladíme cukrom (-9 %)
- v oveľa väčšej miere ho nahrádzame medom (+120 %)
- jeme o čosi menej čokolády a cukroviniek (-5 %)
Nápoje, alkohol
- pijeme oveľa viac čaju (+120 %) a nealkoholických nápojov (+100 %)
- s kávou to už preháňame (+80 %)
- pivo často nahrádzame vínom (+18 %), spotreba liehovín sa znížila (-24 %)