Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.03.2018 05:50 | Správy | Domáce správy

Blízky spolupracovník Kuciaka († 27) o Kaliňákovi: Neverím mu ani nos medzi očami!

Ministra vnútra Roberta Kaliňáka (46) vyzýva na prevzatie politickej zodpovednosti a koniec vo funkcii nielen opozícia, či koaličný partner Most, ale aj matka zavraždenej Martiny Kušnírovej († 27).

Ten sa napriek tomu drží stoličky ako kliešť a tvrdí, že v prvom rade je potrebné objasniť vraždu mladého páru. Po tom, čo Ján Kuciak († 27) zverejnil prepojenia ľudí spájaných s talianskou mafiou na Úrad vlády, Kaliňák vytiahol 10 miliónov eur, ktoré vetve Vadalovcov údajne poskytla vláda v čase, keď bola pri moci SaS. Dôkazy však nepredložil.

 

Spustilo sa politikárčenie. Viac ako týždeň po poprave novinára a jeho snúbenice sa rozhodol skutočnosti, ktoré zistil Kuciak vo svojom poslednom článku, vysvetľovať aj Kaliňák. V diskusiách počas víkendu opakoval, že je pre neho dôležité vyšetriť vraždu. „To, čo ma teraz najviac zaujíma, je to, aby boli vrahovia a prípadní objednávatelia postavení pred spravodlivosť,“ verklíkoval minister v sobotu v rozhlase a v nedeľu v televíznej relácii v O 5 minút 12.

Na priamu otázku, či s ním nič nerobí fakt, že mu neverí ani koaličný partner či matka zavraždenej, odpovedal pokojne. „Máte pocit, že to so mnou nič nerobí? Mojou úlohou je, aby som dokázal zabezpečiť množstvo prostriedkov a síl. To, čo povedal pán predseda Mostu, bolo jednoznačné a my mu jednoznačne odpovieme,“ tvrdil Kaliňák. Ľudia, ktorí mu prejavujú nedôveru, sú podľa neho najmä opozičníci, ktorí jeho odchod požadujú neustále. „Dnes sa všetci tvárite, že to je jediná odpoveď. Moja stolička je bezvýznamná oproti smrti tých dvoch ľudí. Vymenil by som ju za ich dva životy okamžite. Ale v tejto chvíli je len jediná úloha, aby sme tých páchateľov chytili,“ dodal Kaliňák.

Otvoriť galériu

Záhadná prítomnosť lídra NAKA

Počas relácie sa viackrát pochytil s Luciou Nicholsonovou, ktorá na neho vytiahla zistenia Trendu, že na mieste činu bol krátko po objavení tiel šéf protikorupčnej jednotky NAKA Róbert Krajmer, do ktorého pôsobnosti vraždy nepatria. Portál Aktuality.sk pred rokom odhalil, že Krajmer má nepriame prepojenie na oligarchu Norberta Bödöra, ktorému sa venoval aj Kuciak. „Krajmer a jeho tím na túto taliansku skupinu v novembri podali návrh na podanie obžaloby v piatich skutkoch korupcie. Patrí medzi lídrov NAKA a je šéfom tímu, ktorí na tých ľuďoch pracujú,“ obhajoval jeho prítomnosť Kaliňák.

Novinárka Zuzana Petková z Trendu upozornila na to, že v čase, keď Kuciaka našli, ešte netušili, že písal o Vadalovcoch. Polícia neskôr uviedla, že riaditeľ NAKA bol na mieste 10 hodín od oznámenia „s cieľom zisťovať či pri obhliadke miesta činu neboli zaistené informácie, ktoré môžu mať súvist s prípadmi, ktoré vyšetrujú“.

SAS: Kaliňák klame!

Kaliňák vzápätí obvinil SaS z toho, že počas ich vládnutia vyplatili Vadalovcom viac ako 8 miliónov eur na vratke DPH a 2,5 milióna eur na eurofondoch. „Nechcete teraz pozametať stopy?“ pýtal sa minister. Nicholsonová oponovala, že práve on môže za infiltráciu talianskej mafie na Slovensko a že títo ľudia sa celý čas tvárili ako bezúhonní podnikatelia. „Strana Sloboda a Solidarita považuje obvinenia Roberta Kaliňáka z vyplatenia akýchsi ,vratiek na DPH talianskej mafii´ za bohapusté klamstvo. Šíri ho politik, ktorý je súčasťou organizovaného zločinu na Slovensku a ktorý už nie je ničím iným, len politickou mŕtvolou,“ ostro sa ohradila SaS.

Šéf Aktuality.sk Bárdy nie je členom vyšetrovacieho tímu

Kaliňák sa snaží verejnosť presviedčať, že členom vyšetrovacieho tímu aj šéfredaktor portálu Aktuality.sk Peter Bárdy, kde zavraždený novinár pracoval. „Práve pre to, aby mohol kedykoľvek, bez nátlaku, nestranne pozorovať, či sa uberá vyšetrovanie tak, alebo onak, či ho niekto ovplyvňuje,“ hovoril minister. Bárdy to však popiera. „Nie som členom vyšetrovacieho tímu. Neviem teda nijako garantovať objektívnosť a profesionalitu vyšetrovania,“ povedal.

Otvoriť galériu
Do Kaliňáka sa ostro pustil aj novinár Marek Vagovič, ktorý s Kuciakom intenzívne spolupracoval. „To, čo tu predviedol, sa ťažko komentuje. Ja mu neverím ani nos medzi očami a ľudia mu to spočítajú. Bol by som radšej, keby Jánovi Kuciakovi dali ochranu, keď sa mu Kočner vyhrážal, ani ho nevypočuli." povedal v O 5 minút 12.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


S Reném tvoria nerozlučnú dvojicu.
Foto
Plačková sa po rokoch vrátila k najťažším dňom: Prezradila nové detaily o NEVERE manžela! Čo by dnes robila inak?
(ilustračné foto)
Krajinu zasiahlo silné zemetrasenie: Zrútili sa náhrobné kamene, hlásia aj zranených
Zuzana sa teší z prvého vnúčaťa.
Foto
Zuzana Vačková opäť zamilovaná: Ukázala NOVÉHO muža! Je to chlap ako HORA
Izraelskí vojaci riadia tank na hraniciach s pásmom Gazy.
Mučil Izrael zamestnancov OSN? Zarážajúce obvinenia: Toto sa malo diať
V seriáli Výnimočná Nikol dostáva do kolien ľudí svojím humorom.
Foto
Pauhofová prehovorila o svojom NÁVRATE z materskej: Ako zvláda pracovný kolotoč!
Juraj nevynechal ani jeden zápas Montrealu v sezóne.
Foto
Hokejoví fanúšikovia sú vo vytržení: Slafkovský zarobil balík a potvrdil štart na MS! Kto ešte príde?
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Čína a USA sú na nože! Posielajú si drsné odkazy, situácia sa zhoršuje: Čo je za tým?
Dohliadať na bezpečnosť bude aj polícia.
Trnavu čaká rizikový futbalový zápas: Polícia aj mesto varuje! Pripravte sa na obmedzenia
ilustračné foto
Tretia svetová vojna?! Ukrajinský premiér varuje: Ak ich krajina nebude chránená, tak...
Čo robiť, keď vás uštipne hmyz?
Nebezpečný komár je na Slovensku: V tomto meste ho potvrdili PRVÝKRÁT!
Český spevák Tomáš Hajíček havaroval na motorke.
Spevák známej českej kapely HAVAROVAL na motorke: Je vo vážnom stave
Na snímke slovenský hokejový reprezentant Michal Krištof počas tréningu.
Agent Krištofa páli do Slovákov: Plaťte im ako v KHL a budú hrať doma!