Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.03.2018 10:00 | Správy | Krimi | Vražda Kuciaka

Novinárske špičky po vražde Kuciaka († 27): Čo zažívame pri odhaľovaní špiny medzi biznisom a politikou

Zavraždenie investigatívneho novinára Jána Kuciaka († 27) a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej († 27) otriaslo celým Slovenskom.

Komunitu novinárov táto tragédia ešte väčšmi zomkla. Nielen pre smrť nášho kolegu sa cítime zaviazaní ochraňovať pravdu, demokraciu a spravodlivosť v našej krajine. Nový Čas oslovil tváre súčasnej investigatívnej žurnalistiky na Slovensku s otázkou, ako poprava Jána Kuciaka zmení novinárčinu a s čím všetkým sa pri riešení nebezpečných káuz na Slovensku stretávajú.

Nepoľavíme, len znížime riziko

Marek Vagovič, investigatívny novinár Aktuality.sk

Otvoriť galériu

Je to šok, z ktorého sa stále neviem spamätať. Doteraz som si myslel, že také niečo sa v EÚ nemôže stať. S vyhrážkami som sa aj ja stretol veľakrát, ale nikdy som tomu nevenoval zvláštnu pozornosť. Investigatívni novinári musia s istou mierou rizika počítať. Raz som dostal aj sprostredkovaný odkaz, že keď sa neprestanem vŕtať v jednej kauze, za 100-tisíc korún ma prídu zmlátiť najatí bitkári. Pokiaľ ide o prekážky pri práci, väčšinou sú to trestné oznámenia a žaloby, ktoré na nás podávajú dotknuté strany. Nie je to príjemné, ale v porovnaní s vraždou je to prijateľná cena za našu prácu. Vždy som vedel, že sa pohybujeme na hrane. Určite nepoľavíme, ale prijmeme opatrenia, aby sme znížili riziko možného ohrozenia.

Ich vraždu považujem za zbabelý čin

 

Rasťo Striško, redaktor TV JOJ

Otvoriť galériu

Vraždu Jána Kuciaka považujem za podlý, úbohý, zbabelý a opovrhnutiahodný čin zbabelých idiotov. Zbabelých a úbohých ľudí, ktorí sa zľakli jedného človeka, kolegu novinára. Úbohých až tak, že si zaplatia zabijakov, aby sa ochránili pred novinármi. Opovrhujem tými ľuďmi. S vyhrážaním som sa osobne nestretol. Robili sme aj megapodvodnú kauzu na dotáciách 50 miliónov eur do odpadov a prekazili sme vyplatenie minimálne 13 mil. eur. Nik nezabíjal, nevyhrážal sa mi. Ani pri iných závažných prípadoch. Teraz dostávam anonymné korešpondenčné lístky - začalo sa to Vianocami a priebežne chodia. Už 4 kusy. Nevnímam to ako závažné ohrozenie. Viem, že to súvisí s prípadom policajného funkcionára. Pokiaľ ide o prekážky, s ktorými sa stretávam, ide najmä o zľahčovanie a bagatelizovanie tém reakciami hovorcov niektorých úradov.

Po vražde Jána stojíme pred zlomom

Xénia Makarová, novinárka týždenníka TREND

Otvoriť galériu

Z pohľadu novinárskej práce nešlo len o zastrašenie nás, ale aj našich zdrojov, ľudí, ktorí už beztak museli nabrať veľkú odvahu, keď nás kontaktovali. Koľko z nich naberie odvahu po tomto? Nehovoriac už o prípadoch, kde na políciu a súdy nechodíme preto, že vyšetrujú naše odhalenia, ale chodíme tam preto, aby sme sa obhajovali z obvinení, ktoré na nás podávajú špekulanti. Na Slovensku novinári bojujú nielen s podvodníkmi a oligarchami, ale často aj s úradmi. Pocit nebezpečenstva som doteraz mala len párkrát. No po vražde Jána Kuciaka určite stojíme pred zlomom, kam sa uberie nielen naša práca, ale aj celá spoločnosť.

Na Slovensku neplatí rovnosť pred zákonom

Monika Tódová, novinárka Denníka N

Otvoriť galériu

Nikto z nás si nemyslel, že žijeme v štáte, v ktorom by mohli zavraždiť novinára za jeho prácu bez ohľadu na to, akej témy by sa týkala. Kedysi dávno som aj ja dostala poštou nôž zapichnutý v žemli, z ktorej vytekal červený lekvár. Nikdy som sa necítila fyzicky ohrozená. Keď ku mne minulý rok prišla sociálka, bolo to nepríjemné, ale nemám priamy dôkaz, že by to súviselo s mojou prácou. Ak som sa dostala do konfliktu s ľuďmi, o ktorých som písala, tak vždy na súde alebo na polícii po tom, ako na naše noviny podali žalobu alebo trestné oznámenie. Chodenie po výsluchoch a súdoch je bežnou súčasťou našej práce.

Nikdy som si nemyslela, že mne alebo inému novinárovi by mohlo hroziť fyzické nebezpečenstvo. Pokiaľ ide o prekážky pri práci, stretávam sa s neochotou politikov odpovedať na otázky, zúčastňovať sa na diskusiách. S neochotou polície vyšetrovať kauzy, ktoré sa týkajú vplyvných ľudí. Na Slovensku neplatí rovnosť pred zákonom a niektorí vplyvní ľudia majú zabezpečenú zvláštnu ochranu. Ak by polícia riadne vyšetrovala daňové kauzy alebo podozrenia týkajúce sa talianskej mafie, nemuseli by sa tým zaoberať investigatívni novinári.

Novinári sa musia spojiť

Richard Bolješik, redaktor TV JOJ

Otvoriť galériu

Vražda novinára posunula Slovensko smerom na východ, hoci sa hlásime k západným hodnotám a EÚ. Hádam každý definitívne pochopil, že nie sme bezpečná krajina a vonkoncom už nie právny štát. Sme späť v 90. rokoch, aj keď sofistikovanejších... Žaloby, nepriame vyhrážky, anonymy, fekálie v listoch, sprostredkované zastrašovanie, trestné oznámenia, to sú veci, na ktoré som si ja a kolegovia v posledných rokoch akosi zvykli. Aj vyjadrenie premiéra o niektorých novinároch ako o „protislovenských prostitútkach“ spôsobili, že z novinárov sa rokmi stali v spoločnosti fackovací panáci.

Najväčšou prekážkou je, že podľa mojich skúseností vedeniu polície a prokuratúry viac záleží na vlastnom PR ako na osude jednotlivca či spoločnosti. Najväčším rizikom je vždy ešte nepublikovaná reportáž! Všetci krimi novinári by sa mali zjednotiť a rozobrať do poslednej skrutky témy, na ktorých pracoval nebohý Jano Kuciak. To je najlepšia odpoveď. Ak bude záujem medzi krimi novinármi, plánujem založiť neziskové Centrum nezávislej investigatívnej žurnalistiky Jána Kuciaka. Potrebujeme sa teraz spojiť viac ako kedykoľvek predtým.

 

Je to útok na celú novinársku obec

Zuzana Ondrušková, TV Markíza

Otvoriť galériu

Vrahov musia dolapiť, aj keby boli na opačnom konci sveta. Ak si tí, čo to spáchali, myslia, že nás týmto strašným zločinom umlčia a začneme sa báť, opak je pravda. Nebudeme sedieť so založenými rukami a skrývať sa. Vnímam to ako otrasný útok na celú novinársku obec, na našu prácu. S vyhrážkami som sa stretla, keď som pripravovala sériu reportáží do magazínu Reflex o zločinoch skupiny černákovcov. Ale nebolo to nič také, čo by sme nevyriešili priamo na mieste. Pripravujem však často reportáže aj o odsúdených zločincoch a často mi píšu z väzenia. Dva roky dozadu mi prišiel list s básničkou, pod ktorou bola silueta motýľa-smrtihlava.

Otvoriť galériu

Chcela som podať trestné oznámenie, pani vyšetrovateľka mi však povedala, že to nenapĺňa skutkovú podstatu trestného činu - nebezpečného vyhrážania. Každý reportér, ktorý pracuje na citlivých kauzách, počíta s tým, že ide do rizika, ale nikdy by som si nemyslela, že jedného z nás nezmyselne popravia. Paradoxne prekážky pri týchto témach ani tak neprichádzajú zo strany obvinených či obžalovaných. Skôr, keď sa snažím získať odpovede od orgánov činných v trestnom konaní. Niektorí sa dokonca snažia novinárov usmerniť, aby sme o nejakom prípade a zločinoch vôbec neinformovali, alebo akým spôsobom o nich máme informovať.

 

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: red, Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu