Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.03.2018 11:20 | Správy | Zahraničné správy

Legenda o jednej z najpopulárnejších sošiek: Prečo sa volá Oscar?

Americká Akadémia filmových umení a vied každoročne udeľuje ocenenia Academy Award (Cena akadémie), ktoré vo filmovom svete symbolizuje najvyššie zadosťučinenie za tvorivý prínos vo filmovom umení.

Oceneným odovzdáva pozlátenú sošku známu pod menom Oscar, ktorá sa udeľuje spolu v 25 kategóriách. Odovzdávanie Oscarov sa deje na slávnostnom vyhlásení ich laureátov v Dolby Theatre v Los Angeles v Spojených štátoch amerických. V tomto roku sa koná v nedeľu 4. marca už 90. ročník tejto ceremónie, ktorú sleduje celý svet.

Soška z bronzu je vysoká 34 centimetrov, váži bezmála 3,9 kilogramu a je pozlátená 24-karátovým zlatom. Návrh scénografa Cedrica Gibbonsa previedol do skutočnej podoby sochár George Stanley. Soška má podobu rytiera s mečom, ktorý stojí na cievke filmového pásu s piatimi kruhmi. Tie predstavujú päť pôvodných profesijných sekcií Akadémie filmových umení a vied - hercov, režisérov, producentov, technikov a scenáristov. História ceny siaha do roku 1927, keď Louis Mayer, šéf spoločnosti Metro-Goldwin-Mayer, založil v Los Angeles Akadémiu filmových umení a vied.

Akadémia po prvý raz udelila ceny 16. mája 1929 v 11 kategóriách a ich nositeľov odmenila pozlátenou soškou. Podľa jednej z legiend dostala soška meno Oscar v roku 1931 pre údajnú podobnosť so strýkom Margaret Herrickovej, knihovníčky a neskoršej riaditeľky Akadémie. Oficiálnou prezývkou trofeje sa Oscar stal až v roku 1939. Náhradou sošky zo zafarbenej umelej hmoty poctili držiteľov Academy Award iba počas druhej svetovej vojny, v čase nedostatku kovov. Po vojne však Akadémia tieto náhrady vymenila za originálnych Oscarov.

 

Dizajn samotného Oscara sa od jeho vzniku v roku 1929 podstatne nezmenil, upravoval sa iba podstavec, na ktorom je zospodu vyryté sériové číslo a na štítku upozornenie: "Soška sa nesmie predávať, prenechávať ani prevádzať do iného vlastníctva, ak predtým nebola ponúknutá filmovej akadémii". Laureáti, ktorí získali Oscara po roku 1950, podpísali totiž súhlas, že svoju zlatú sošku nikdy nepredajú.

Od roku 1982 sa sošky vyrábajú výhradne v dielňach chicagskej spoločnosti R.S. Owens & Company. Výroba nových sošiek sa začína vždy v januári, na objednávku americkej filmovej akadémie. Výrobná cena jednej sošky sa pohybuje rádovo v stovkách dolárov. Jej trhová hodnota je však mnohonásobne vyššia. Do roku 2000 boli sošky posielané do Los Angeles donáškovou službou. Keďže Oscarov v roku 2000 ukradli a našli ich až po týždni, dielňa R.S. Owensa v Chicagu sa rozhodla pre ich bezpečnejšiu cestu - Akadémii ich posiela súkromným lietadlom spoločnosti United Airlines.

Do dražieb sa dostávajú len sošky z obdobia pred rokom 1950. Americký režisér Steven Spielberg kúpil v roku 1996 za 607.500 dolárov pozlátenú sošku, ktorú dostal Clark Gable v kategórii najlepší herec za film Stalo sa jednej noci. Kráľ popu Michael Jackson si v roku 1999 zaobstaral drahý spomienkový predmet na Hollywood, keď za 1,5 milióna dolárov kúpil v aukcii sošku Oscara, ktorú kedysi dostal David O. Selznick za filmovú klasiku Odviate vetrom. Na dražbe v Los Angeles predali vo februári 2012 za viac ako tri milióny dolárov 15 starých sošiek filmových Oscarov. "Najmladší" z týchto Oscarov bol z roku 1949.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Keď sa po vyše 2 mesiacoch vynoril z prepájacieho tunela, bol očarený...
FotoVáš Tip
Medveď, ktorý prežil v bratislavskej zoo celý život, dostal oázu: Po 27 rokoch konečne cíti pravú hlinu...
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona
Hersh Goldberg-Polin sa objavil na videu Hamasu.
Hamas zverejnil video s rukojemníkom: Hrozivé slová 6 mesiacov po únose
Dentist working in dental clinic with patient in the chair.
Bojíte sa zubára ako čerta? Všetko začína už doma: Dodržiavajte tieto rady a budete mať pokoj
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová a starosta obce Zborov Ján Šurkala.
Čaputová na východe navštívila aj Starú Ľubovňu: Odovzdanie významného ocenenia a ... Čo všetko tam stihla?