Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.03.2018 11:55 | Správy | Krimi | Vražda Kuciaka

Uznávaný taliansky odborník na mafiu Roberto Saviano: Vražda bola jediný spôsob, ako Kuciaka zastaviť

O poprave novinára na Slovensku už vedia vo všetkých krajinách Európy. Nový Čas sa spojil so slávnym talianskym spisovateľom a novinárom Robertom Savianom (38), ktorý sa roky zaoberá mafiou, jej fungovaním a zločinmi.

V roku 2006 sa mu klan mafie Camorra vyhrážal smrťou a odvtedy ho konštantne chráni polícia. Saviano v rozhovore opisuje, ako mafiáni diskreditujú novinárov aj to, prečo mohli popraviť Jána Kuciaka († 27).

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

 

Zavraždený novinár Ján Kuciak pred smrťou pripravoval článok o možnom prepojení talianskej mafie ’Ndrangheta s talianskymi podnikateľmi na východe Slovenska. A na týchto podnikateľov mali prepojenia aj vysokí úradníci priamo z Úradu vlády. Môžete nám povedať, čo je vlastne ’Ndrangheta za organizáciu?

- ‚Ndrangheta je najsilnejšia talianska zločinecká organizácia. Je uzavretá a striktne hierarchická. Má k dispozícii obrovské financie, pretože má monopol, popri organizácii Camorra, na pašovanie kokaínu z Južnej Ameriky do Európy.

 

Úprimne povedané, verejnosť je šokovaná zo zistenia, že na našom území operuje talianska mafia. Máte nejaké informácie, že by ’Ndrangheta mala na Slovensku nejakú pobočku?

- Slovensko je kompletne zaplavené zločineckým kapitálom, bolo to tak už pred jeho samostatnosťou. Československo vždy bývalo terminálom pre pranie špinavých peňazí mafie. Mohla ich tu investovať, pretože v krajine neboli a ani nie sú orgány na boj s mafiou a politika je prístupná ku korupcii. To isté sa stalo v Nemecku po Duisburgu (tam ’Ndrangheta zavraždila v roku 2007 šesť ľudí – pozn. red.): Prítomnosť mafie zistíte, až keď je preliata krv. Na Slovensku ste však zaplatili veľmi vysokú cenu, pretože zomrel mladý odvážny novinár, ktorý podľa prvých stôp vyšetrovania vnášal svetlo do vážnych vecí týkajúcich sa vzťahov politikov a organizovaného zločinu.

Ján Kuciak bol podľa polície zabitý strelou do hrudníka a jeho partnerku strelili do hlavy. Pri telách sa mali nájsť náboje. Je to nejaký symbol v jazyku mafie? Je to bežná prax pri takýchto vraždách?

- V tomto prípade, podľa môjho názoru, chceli veľmi jasne zastaviť pero Jana Kuciaka. Existujú, samozrejme, jasné posolstvá, ktoré možno vyvodiť zo spôsobov, akými bola vražda spáchaná... Je dosť jasné, že vyšetrovanie novinára bolo potrebné za každú cenu a okamžite zastaviť. Naliehavosť tejto smrti je ešte jasnejšia, pretože - ak je to možné – vražde sa mafia vyhýba. Pred zabíjaním dáva prednosť tomu, aby nepohodlné osoby zdiskreditovala. Mafia vo všeobecnosti radšej novinárov očierňuje, ako zabíja. Necháva ich nažive, ale zničí ich dôveryhodnosť neustálym ohováraním. Uprednostňuje spoločenskú smrť pred skutočným zabitím. Ale v tomto prípade, vzhľadom na nízky vek novinára, možno neexistovala možnosť, ako ho očierniť a vražda sa zdala byť jediným spôsobom, ako ho zastaviť.

Otvoriť galériu
Zabíja mafia bez varovania?

- Záleží to na tom, koľko času máte: Je pravda, že často, kým prídu na rad zbrane, prichádzajú vyhrážky. Ale možno v tomto prípade nebol na to čas...

Talianski podnikatelia, podozriví z kontaktov na mafiu, čerpali vo veľkom eurofondy pravdepodobne aj na fiktívne projekty. Je toto zvyčajná podnikateľská schéma mafie?

- Na Slovensku mafie investujú hlavne v stavebníctve, v odpadovom hospodárstve, distribúcii ropy, potravinách, investujú do nákupných centier a herní. Európske fondy by boli pre mafiu veľkou príležitosťou navyše, lebo eurofondy sú doslova zlatou baňou.

Poznáte mená podnikateľov Antonio Valada a Carmine Cinnante, ktorých sa kauza týka?

- Nie sú to mená, ktoré by patrili k aristokracii ’Ndranghety, ale môžu mať kontakty – ako naznačuje vyšetrovanie, na dôležité ‚ndrine (pozn. red. - klany) Bova Marina a Condofuri.

Existuje podľa vás šanca, že páchatelia alebo zadávatelia tejto ohavnej popravy budú právoplatne potrestaní?

- Áno, existuje. Tí, ktorí sa rozhodnú vykonávať tento typ operácií, rátajú s dôsledkami. Mafie premýšľajú v horizonte celých vekov, nie v rozpätí jediného života alebo kariéry. Členovia a spolupracovníci veria, že prinášajú organizácii výhodu, aj keď za to budú musieť stráviť zvyšok svojho života v úkryte alebo vo väzení. Sú tiež ochotní zomrieť.

Vyšetrovanie vraždy aj vecí, o ktorých Ján Kuciak písal, je v plnom prúde. Čo bude podľa vás ďalej?

- Môžem ľahko predpovedať, čo sa stane v blízkej budúcnosti. Boju s mafiou sa bude venovať pozornosť pár rokov, pretože krv prináša svetlo a potrebu dosiahnuť výsledky. Ale potom sa všetko vráti do normálu a normálnosť je to, čo je biznisom mafie. V Taliansku máme tento víkend voľby a žiadna strana nehovorí o mafii, aj keď v našej krajine sú tri najsilnejšie a najnebezpečnejšie mafie na svete, ktoré ovplyvňujú politiku a hospodárstvo štátu.

Kto je Roberto Saviano

Taliansky novinár a spisovateľ. Zaoberá sa najmä talianskou mafiou, jej fungovaním a zločinmi. Píše do novín l‘Espresso a la Repubblica. Jeho kniha Gomora sa stala svetovým bestsellerom. Nakrútený bol podľa nej úspešný televízny seriál. Od roku 2006, kedy sa mu klan mafie Camorra vyhrážal po prvý raz smrťou, žije pod policajnou ochranou.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Andrej Ďuríček

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Princ Harry s manželkou Meghan
Foto
Bývalá sekretárka po rokoch prelomila mlčanie: Takáto je Meghan naozaj! A nie je to príjemné...
Český premiér Petr Fiala počas návštevy USA.
Český premiér Fiala pred návštevou Kongresu: Poviem, čo je pre Ukrajinu kľúčové
Foto
Niekdajší zakončovateľ Slovana kriticky na margo klubu: Juniorka? Odpad!
Marek Eštok
Upokojenie situácie musí prísť čím skôr: Štátny tajomník rezortu diplomacie podporil jednotnú rekciu Únie
Lawn crystals water green
Mrazy budú opäť úradovať: Na chladné počasie sa pripravte najmä v týchto častiach Slovenska
Protest pred úradom vlády.
Foto
Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí: Protestovať prišli proti zásahom do kultúry či životného prostredia
stará veštica
Desivá predpoveď Baby Vangy o osude Európy: Slová, ktoré naháňajú strach!
Žlto-modrý kostým od návrhárky Catherine Walker
Foto
Módne kúsky Diany († 36) idú do dražby: Astronomické ceny! V tejto róbe sa stretla s významným monarchom
Talianska premiérka Giorgia Meloniová
Talianska premiérka sa bude súdiť s profesorom, žiada vysoké odškodné: Aha, čo o nej vyslovil!
Do lavíc zasadnú aj obvinení poslanci či spolupracovník ŠTB.
Rokovanie skončilo diskusiou o financiách pre samosprávy: Kedy príde nový zákon do platnosti?
Hasiči zasahujú počas požiaru historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň.
Požiar budovy burzy v Kodani je pod kontrolou: Starobylú budovu postavia nanovo
Investment theme stockmarket and finance business analysis stockmarket with digital tablet
Nemecká a francúzska ekonomika budú rásť pomalšie, ako sa očakávalo: Odhad rastu eurozóny je zrušený