Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.03.2018 11:29 | Správy | Zahraničné správy

Taliani búdu voliť po novom: V krajine je cítiť neistotu

S talianskou politikou sa často spája slovo neistota. V súčasnosti je tú neistotu v krajine cítiť ešte viac ako inokedy.

Nadchádzajúce parlamentné voľby sa budú riadiť novým volebným systémom, ktorý vyvoláva veľa otáznikov a jasného víťaza hneď neprinesie. V rozhovore pre TASR to uviedol taliansky politológ Francesco Niccolo Morro. Podľa odborníka z Bolonskej univerzity nový taliansky volebný systém, podľa ktorého sa po prvý raz budú konať nedeľné parlamentné voľby, môže v krajine prispieť k politickej nestabilite.

"Na základe predošlých volebných systémov bolo po hlasovaní takmer hneď jasné, kto získal väčšinu, kto bude vládnuť. Z volieb teda vzišli 'víťazi'. Väčšiny boli síce tesné a koalície niekedy veľmi krehké, ale boli. Nový zmiešaný volebný systém, ktorý funguje na základe väčšinového a pomerného prerozdelenia mandátov, však zrejme víťaza hneď po volebnej noci neprinesie," priblížil Morro.

V číslach to podľa politológa vyzerá asi tak, že 37 percent mandátov v oboch komorách talianskeho parlamentu (232 kresiel v Poslaneckej snemovni a 116 v Senáte) by malo byť rozdelených medzi kandidátov zvolených väčšinovým volebným systémom a približne 61 percent (386 v snemovni a 193 v Senáte) sa rozdelí podľa pomerného volebného systému. O zvyšných 12 mandátoch v snemovni a šiestich v Senáte rozhodujú Taliani žijúci v zahraničí. Tieto pozície sa taktiež budú rozdeľovať pomerne. Morro v tejto súvislosti pripustil, že "situácia, ktorá v Taliansku po voľbách nastane, sa pravdepodobne bude podobať na nedávne snahy o formovanie vládnej koalície v Nemecku". Je podľa jeho slov len veľmi ťažké predpovedať, "ako a či vôbec sa dvom najväčším hráčom, ktorí vedú v talianskych predvolebných prieskumoch, podarí zostaviť vládnu koalíciu".

 

Jedným z týchto "hráčov" je podľa politológa Hnutie piatich hviezd (M5S). "M5S figuruje na prvých priečkach predvolebných prieskumov a najlepšie ho vystihuje slovo protisytémový. Stavia sa proti predstavám či už bývalého, alebo súčasného talianskeho vedenia. Do popredia svojho programu vsúva ľudí a ich požiadavky, na ktoré podľa jeho predstaviteľov ani talianski, ani európski lídri nekladú dostatočný zreteľ," analyzoval Morro. Doplnil však, že "Hnutie piatich hviezd momentálne zvýrazňuje rozdiely, ktoré ho odlišujú od ostatných politických hnutí, avšak už nevystupuje tak euroskepticky ako v minulosti. Jeho rétorika vymäkla."

Druhým výrazným kandidátom je podľa Morra hnutie Forza Italia (FI), ktorého lídrom je bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi. "Strana kandiduje vo volebnej koalícii s dvomi krajne pravicovými stranami – Liga Severu a Bratia Talianska. Podľa prieskumov je možné, že tieto hnutia získajú dostatok poslaneckých kresiel na sformovanie vlády, no nebudú môcť vládnuť samostatne," uviedol. Morro tiež ozrejmil, že v nedeľu budú mať pri hlasovaní "veľké slovo" voliči na juhu Talianska, kde sú najväčšími súpermi práve M5S a Berlusconiho Forza Italia.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


B. Zurian s M. Šutajom Eštokom informovali o policajnej inšpekcii.
Šéf policajnej inšpekcie Branislav Zurian: Generál Lučanský nebol zabitý
Minister práce Erik Tomáš ohlásil skvelé správy.
Odklepnuté: Seniori pred Vianocami dostanú vyše 600 eur! Čo všetko sa mení?
Vajnorská ulica
Bratislava na prahu kolapsu! Veľký PREHĽAD dopravných obmedzení: Dokedy budú zápchy?
V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii