Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.03.2018 13:03 | Správy | Zahraničné správy

Príbeh ako z najdesivejšieho hororu: Uplynulo 20 rokov od únosu Natasche Kampuschovej

Rakúšanku Nataschu Kampuschovú držal Wolfgang Priklopil osem rokov v pivnici pod garážou rodinného domu neďaleko Viedne.

Uniesol ju pred 20 rokmi 2. marca 1998, keď mala iba desať rokov. Detaily o svojom martýriu zverejnila Kampuschová po úteku, ktorý sa jej podaril 23. augusta 2006. Jej únosca iba niekoľko hodín nato spáchal samovraždu.

Vo Viedni uviedli 25. februára 2013 premiéru filmu o tomto najväčšom kriminálnom prípade Rakúska. Na príprave filmu sa zúčastňovala aj sama Kampuschová.

Prípad únosu Natasche Kampuschovej

 

2. marca 1998 - Na ceste z domova vo viedenskej štvrti Donaustadt do školy prinútil vtedy 35-ročný nezamestnaný elektrotechnik Wolfgang Priklopil desaťročnú školáčku Nataschu Kampuschovú, aby nastúpila do bieleho minibusu s čiernymi oknami, a odviezol ju do pripravenej skrýše vo svojom dome. Keď sa dievča večer nevrátilo domov, oznámila rodina jej zmiznutie na polícii.

3. marca 1998 - Svedkyňa na polícii vypovedala, že videla Nataschu Kampuschovú nastupovať do bieleho minibusu; ďalší dvaja svedkovia uviedli, že registračná značka vozidla sa začínala písmenom G alebo F (okres Gänserndorf). Polícia prešetrila pohyb 700 vozidiel a vyšetrovala aj Priklopila - ten však vyhlásil, že má alibi. Pátranie po mladom dievčati sa skončilo bez výsledku.

júl 2002 - Prípad Kampuschová prevzala osobitná komisia burgenlandskej kriminálnej polície. Po unesenom dievčati nebolo naďalej ani stopy.

júl 2004 - Spolkový kriminálny úrad vo Viedni začal skúmať, či Kampuschovej zmiznutie nejakým spôsobom nesúviselo so zločinmi francúzskeho masového vraha, pedofila Michela Fournireta. Výsledok vyšetrovania bol však negatívny.

23. augusta 2006 - Na okno domu stojaceho vedľa obydlia Wolfganga Priklopila zaklopalo mladé dievča, ktoré vtedy 71-ročnej majiteľke domu tvrdilo, že sa volá Natascha Kampuschová a je obeťou únosu. Utiecť sa jej podarilo tak, že únosca jej prikázal poumývať auto na dvore domu a na chvíľku sa kvôli zvoniacemu telefónu od nej vzdialil. Susedka zavolala políciu. Priklopil stihol utiecť ešte pred príchodom policajtov; neskôr spáchal samovraždu skokom pod vlak viedenskej rýchlodráhy.

24. augusta 2006 - Vyšetrovatelia potvrdili, že dievča, ktoré ušlo z Priklopilovho dvora, je skutočne nezvestná Natascha Kampuschová. Dievča identifikovali aj jej rodičia a testy DNA.

6. septembra 2006 - Natascha Kampuschová informovala o svojom únose a pobyte vo väzení rakúske médiá.

23. októbra 2008 - Rakúska polícia opäť otvorila prípad Kampuschová.

8. január 2010 - Kriminalisti vyjadrili presvedčenie, že Priklopil nemal komplicov a o únose dievčaťa nikoho neinformoval. Prokurátor však obvinil Priklopilovho priateľa Ernsta H. z napomáhania. Ten sa údajne bezprostredne pred Kampuschovej útekom dozvedel o únose a únoscovi pomohol pri úteku.

30 augusta 2010 - Viedenský súd pre trestné veci oslobodil Ernsta H. Podľa súdu neexistoval hodnoverný dôkaz, že obžalovaný chcel Priklopila ukryť pred políciou.

3. novembra 2010 - Prokuratúra v Innsbrucku sa začala zaoberať podnetom, podľa ktorého päť prokurátorov zanedbalo rozhodujúce výsledky vyšetrovania v prípade únosu Natasche Kampuschovej. Túto skutočnosť obsahovala správa predsedu rakúskeho najvyššieho súdu Johanna Rzeszuta, ktorú v septembri 2010 predložil šéfom piatich poslaneckých klubov v rakúskom parlamente. Správa poukázala aj na dlhodobé zdržiavanie niektorých vyšetrovacích procedúr, ich absolútne zanedbanie, bránenie v činnosti členom komisie - napríklad v prípade nahliadnutia do protokolov o výsluchu obete únosu -, rozširovanie informácií, ktoré boli v príkrom rozpore s pravdou, či vecne neakceptovateľné vytváranie nátlaku na šéfa vyšetrovateľov.

1. marca 2011 - Kampuschová požiadala Rakúsko o priznanie odškodného vo výške milión eur. Príčinou požiadavky niekdajšej rukojemníčky bola skutočnosť, že polícia sa v ranom štádiu vyšetrovania jej únosu dopustila zásadných chýb, ktoré mali pre ňu dôsledky v podobe dlhoročného zadržiavania v dome únoscu Wolfganga Priklopila.

6. marca 2011 - O odškodné vo výške 150.000 eur požiadala rakúsky štát aj Kampuschovej matka Brigitta Sirnyová. Ako dôvod uviedla, že utrpela škodu kvôli možnému pochybeniu polície a tým bolo znemožnené skoršie oslobodenie jej dcéry z rúk únoscu.

3. mája 2011 - Rakúska vláda odmietla zaplatiť odškodné Nataschi Kampuschovej. Tá oznámila, že sa proti zamietnutiu žiadosti o odškodnenie nemieni odvolať - svoje presvedčenie o jej oprávnenosti však nezmenila.

29. júla 2011 - Na krajinskom súde v Innsbrucku vypovedala pravdepodobne jediná svedkyňa únosu Natasche Kampuschovej. Stalo sa tak v súvislosti s vyšetrovaním piatich prokurátorov podozrivých zo zneužitia právomoci v tomto prípade.

2. augusta 2011 - Vyšetrujúci sudca George Putz zaslal prokuratúre v Innsbrucku spis týkajúci sa vyšetrovania piatich prokurátorov podozrivých zo zneužitia právomocí v prípade unesenej Kampuschovej.

16. októbra 2011 - Kampuschová otvorila na juhu Srí Lanky detskú nemocnicu, ktorú financovala svojimi vlastnými prostriedkami. Sumou 50.000 eur podporila kliniku s 25 lôžkami v malej dedine Bulathsinghala.

12. apríla 2013 - Opätovné skúmanie kauzy unesenej Rakúšanky Natasche Kampuschovej, na ktorom sa niekoľko mesiacov podieľali popri tíme rakúskych odborníkov, kriminalistov a prokurátorov aj špecialisti amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) a nemeckého Spolkového kriminálneho úradu (BKA), sa skončilo.

15. apríla 2013 - Wolfgang Priklopil bol s veľkou pravdepodobnosťou jediným páchateľom v kauze únosu rakúskej školáčky Natasche Kampuschovej. K tomuto záveru dospel v záverečnej správe o opätovnom skúmaní prípadu, ktorú prezentovali vo Viedni, medzinárodný tím vyšetrovateľov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Rezort financií má farmárom poskytnúť návratnú finančnú výpomoc: Musia splniť podmienky
Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Do porotcovského kresla Let´s Dance mieri spevácka legenda: Neuveríte, o koho ide!