Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

´Ndrangheta je najničivejšia odnož talianskej mafie: Prečo prišla práve na Slovensko?!

Zavraždený novinár Ján Kuciak sa v posledných mesiacoch zaoberal aj pôsobením ľudí blízkych talianskej mafii ´Ndrangheta na Slovensku.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

O akú mafiu ide, aké je jej pole pôsobnosti a prečo prišla práve na Slovensko, zisťoval Nový Čas u odborníkov. Podľa jedného z nich spôsob, akým novinár Kuciak a jeho partnerka zomreli, je pre týchto zločincov známym know-how.

 

Slovensko sa v minulosti objavilo na mapke v knihe Francesca Forgioneho Mafia Export, ktorá vychádza zo správ talianskej parlamentnej komisie k aktivitám talianskych mafií v zahraničí. Podľa odborníkov, ktorí sa venujú talianskej mafii, ale neexistuje žiadny jednoznačný dôkaz o tom, že by šlo o aktivity kalabrijskej mafie.

Petr Kupka zo Západočeskej univerzity v Plzni hovorí o ’Ndranghete ako o označení pre mnohé stovky rodinných klanov v Kalábrii zapojených do zločineckých aktivít. „To však neznamená, že existuje nejaký „veľký plán“, ktorý by každú ich aktivitu organizoval alebo dlhodobo plánoval. Zahraničné aktivity kalábrijskej mafie môžu byť aj dielom jednotlivcov, ktorí mafiu používajú ako obchodnú značku,“ vysvetlil. ’Ndrangheta je rodová štruktúra, v tomto ohľade podobná sicílskej mafii. „Je zložité do nej preniknúť, infiltrovať ju. Nie tak pyramídovo štruktúrovaná ako sicílska mafia, jej horizontálna štruktúra na sebe relatívne nezávislých klanov, ktoré si niekedy vzájomne konkurujú, je horšie analyzovateľná,“ vysvetľuje Tomáš Šmíd z Masarykovej univerzity v Brne.

Otvoriť galériu
Hlavné zdroje príjmov pre ňu sú najmä kokaín, obchod s ľuďmi, zneužívanie európskych dotácií a nelegálny obchod s prírodnými surovinami a odpadom. „Podľa dostupných informácií mohol ich zisk dosiahnuť v roku 2013 53 miliárd, čo je ekvivalent 3,5 % HDP celého Talianska,“ spresnil prodekan pre rozvoj z Právnickej fakulty UK v Bratislave Tomáš Strémy.

Prečo si vybrali Slovensko

Pre ’Ndranghetu nie je zaujímavé len Slovensko. „Skúsenosti majú napríklad aj nemecké bezpečnostné zložky. V každom prípade možnosť zneužívania európskych dotácií na Slovensku, v Česku či iných postkomunistických krajinách, ktoré vstúpili do EÚ, je jednoduchšia v tom, že ich právne pravidlá a štátne inštitúcie nie sú také pevné, ako je tá v starších členských západných štátoch,“ myslí si Šmíd. To, že si mafia vybrala práve Slovensko, ale podľa Petra Kupku môže byť len náhoda. „Na mnohé miesta sa členovia mafie dostanú náhodou. Sú donútení odísť, pretože im hrozí trestné stíhanie, odveta zo strany konkurencie, alebo si len nájdu novú priateľku. Mnoho z nich si tiež potrebuje nájsť prácu a na juhu Talianska jej príliš veľa nie je. Byť mafioso neznamená automaticky život v luxuse,“ dodáva.

Náboje ako odkaz

Z dostupných informácií o poprave novinára a jeho partnerky sa zdá, že vraždu spáchal profesionálny vrah. „Charakter streľby sa skutočne podobá premyslenej poprave. Tradiční talianski mafiosi, ´ndranghetistovia či camorristi majú dostatok skúseností s podobnými typmi likvidácie nepohodlných osôb. Ale rozhodne nie sú jediní, ktorí disponujú podobným zločineckým know-how“ tvrdí Šmíd.

Náboje pri telách novinára a jeho priateľky môžu teda podľa odborníkov hypoteticky niečo znamenať. „Čisto teoreticky môžu znamenať napríklad výzvu, aby sa v danej veci už nikto neangažoval, alebo výstrahu pre všetkých, ktorí by chceli ďalej pokračovať v jeho práci. Samozrejme, daná konštelácia by mohla platiť len za predpokladu, že vražda súvisela s prácou nebohého novinára,“ dodáva Strémy.

´Ndrangheta

  • talianska zločinecká skupina z oblasti Kalábrie, venuje sa rozsiahlej kriminálnej činnosti vrátane únosov a vrážd
  • ročné príjmy ´Ndranghety dosahujú až 30 - 53 miliárd eur
  • do povedomia sa dostala najmä vďaka väzbám na juhoamerických dílerov kokaínu a ovláda veľký podiel na transatlantickom drogovom trhu, ktorý zásobuje Európu
  • podľa posledných odhadov má v súčasnosti približne 7-tisíc členov, ktorí sú súčasťou približne stovky klanov
  • v novodobej histórii sa jej krvilačnosť najviac prejavila v dvoch veľkých konfl iktoch – vo vojne, ktorá vypukla v roku 1975 po zabití bossa Antonia Macriho, bolo zavraždených asi 300 ľudí a v druhej vojne 'Ndranghety (1985 až 1991) násilne zomrelo až 700 ľudí
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, df

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Slováci, túto ZNÁMU aplikáciu si za žiadnu cenu nesťahujte! Predstavuje obrovské RIZIKO
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Odstrel medveďa, ktorý mal útočiť v Liptovskom Mikuláši: Iniciatíva podala trestné oznámenie! Prípad rieši polícia
Peter Pellegrini
Aktualizované
Web českej agentúry napadli hackeri: Vydali nepravdivú správu o Pellegrinim
Ilustračné foto
Trávite veľa času na telefóne? Môžete mať problém! Pozrite sa, čo ukázal prieskum
Známe tváre spomínajú na Grúňa († 81).
Foto
Odišiel velikán: Známe tváre spomínajú na Grúňa († 81), ich slová vám naženú slzy do očí
Ilustračné foto
Váš Tip
V slovenských lesoch sa deje niečo zvláštne: Prekvapení sú aj skúsení hubári!
Nemeckí policajti počas razie zameranej proti prevádzačom v Solingene.
Horor v Nemecku: Slovenku (13) mali týrať 4 tínedžerky! ÚNOS a 5-hodinové mučenie?
Nešťastie v jazdeckom areáli v Bratislave: Žena spadla z koňa! Na miesto letí vrtuľník
Végh si miešaním sa do volieb zavaril.
Attila Végh schytal po voľbách ďalšiu FACKU: Prišiel už o tretí KŠEFT! Košom mu dala TÁTO značka
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
USA tvrdia, že Čína podporuje Rusko vo vojne, minister sa nezdržal: Nepripustíme, aby...
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Konktrovezný zákon Británie o migrácii: Podpíše sa pod také čosi kráľ?
Radoslav Ksiažek (vľavo), Štefan Kuffa a Filip Kuffa (vpravo).
Kauza Kuffovcov o útokoch na farmárov a podvodoch s pôdou: Súdny proces pokračuje