Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.04.2018 00:05 | Správy | Servis | Zdravie
Foto

Vodná terapia robí s chrbticou zázraky: Vo svete sa bežne využíva, na Slovensku je novinkou

Počuli ste už o zázraku menom watsu? Vodné shiatsu - watsu je terapia, ktorá uvoľňuje, povznáša a lieči.

Ide o fyzioterapeutickú metodiku, ktorá sa vo svete bežne využíva na klinikách, v kúpeľoch a wellness. Fyzioterapeutka Zuzana Kozová sa už viac ako rok venuje tejto technike aj na Slovensku. Ako vyštudovaná fyzioterapeutka pracovala Zuzana Kozová s hendikepovanými deťmi. O špeciálnej vodnej technike watsu sa dozvedela počas štúdia na vysokej škole. Ide o unikátnu relaxačnú terapiu, ktorá  harmonizuje fyzický a psychický stav. Vznikla pred takmer 40 rokmi v Kalifornii a jej tvorcom je Američan Harold Dull, ktorý robil shiatsu na suchu a postupne aplikoval masážne techniky aj vo vode.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

„Watsu je relaxačná technika, pri ktorej sa dajú veľmi pekne natiahnuť kĺby, svaly, skvalitňuje sa dýchanie a človek pri tom relaxuje. Terapia navodzuje uvoľnenosť a prepojenie so sebou samým,“ vysvetľuje Zuzana a z vlastnej skúsenosti dodáva, že po absolvovaní terapie cítila akési oslobodenie. „Odišlo niečo, čo som v sebe dlhodobo držala, a uvoľnilo sa to až vo vode. Terapia sa mi dostala do bunkovej pamäti,“ spomína na svoje prvé praktické skúsenosti.

Jednou z jej prvých pacientok bola tínedžerka s ťažkou skoliózou. „Terapiou sa dievčaťu hlboko natiahli medzistavcové svaly a prestalo ju to ťahať na jednu stranu. Cítila pomerne rýchlo uvoľnenie.“ Watsu robí divy aj pri liečbe pooperačných a poúrazových stavov. Podľa Zuzany sa už po 3-4 terapiách človeku viditeľne uľaví. „Mala som klienta po operácii platničiek. Pol roka po zákroku mohol ísť na terapiu, ktorá mu odľahčila chrbticu a už necítil také pnutie ako dovtedy,“ vraví terapeutka a pridáva ešte jeden nedávny prípad 50-ročného muža, ktorý po úraze ramenného kĺbu nedokázal zdvihnúť ruku. „Vďaka watsu rameno aj ruku rozhýbal a dnes sa bez problémov oblečie.“

 

Otvoriť galériu

Ako to funguje

 

Pri terapii sa používajú prvky z japonskej masáže shiatsu, strečingu, masážne prvky. Mobilizujú sa kĺby, svaly a pracuje sa aj s meridiánmi. Výsledky sú priam zázračné, preto nás zaujíma, v čom tkvie tajomstvo terapeutických účinkov watsu. „Sú komplexnejšie. Vo vode vyhriatej na 33 až 34 stupňov sa navodí akýsi beztiažový stav. Minimalizovaním telesnej hmotnosti a vypnutím fyzických zmyslov sa hĺbkovo regeneruje nervový a svalový systém. Pomocou špeciálnych plavákov, prípadne penových slížov sa klient nadnáša aj bez pomoci terapeuta. Dôležité je, aby bol vo vode v bezpečí. Držím ho okolo hlavy, pritom dbám, aby mal krčnú chrbticu v správnom postavení,“ vraví Zuzana.

Celé to funguje tak, že terapeut robí v bazéne pohyby svojím telom a to sa prenáša na klienta. Pri terapii sa aktivuje parasympatický nervový systém, ktorý je zodpovedný za relaxáciu, uvoľnenie svalov, trávenie a dýchanie. „Keď som si účinky terapie vyskúšala na vlastnej koži, myslela som si, že ubehlo desať minút a pritom som vo vode bola celú hodinu. Mala som klientov, ktorí úplne vypli a po skončení terapie boli v sebe hlboko ponorení, spokojní a vďační. Človek sa stratí v priestore a čase. Jedna hodina watsu vám nahradí 3-4 hodiny spánku,“ prekvapuje Zuzana a vraví, že občas sa stane, že klient pri terapii skoro zaspí. „Je veľmi pravdepodobné, že sa človek môže dostať do hladiny alfa. Liečila som tínedžera, ktorý po skončení terapie zostal ešte asi 5 minút v meditačnom stave. Trpezlivo som čakala, kedy sa ,zobudí´ do bežnej reality,“ smeje sa.

 

Otvoriť galériu

Lieči aj traumy

To, že človek môže vo vode zaspať, nás trochu zneistí. Zuzana to zrejme vycíti, lebo hneď dáva veci na správnu mieru. „Netreba sa obávať, nie je to nebezpečné. Určite sa neutopíte, terapeut na vás dozerá, a keď na moment zaspíte, po chvíli sa vrátite naspäť do reality. Podstatné je, že stav pohody si uchovávate v ďalších dňoch. Jedna pani v pokročilom tehotenstve mi po terapii napísala, že sa cíti o desať kíl ľahšia a prvý raz sa po dlhom čase konečne vyspala.“ Táto, u nás neprebádaná terapia lieči aj rôzne traumatické zážitky z detstva, ktoré v sebe nosíme. „Terapeut vás dostane do embryonálnych polôh, akoby vás vrátil v čase. Špeciálnymi podvodnými technikami lieči tieto dávne traumy. Watsu využívajú dospelí aj deti, vyhľadávajú ju seniori aj tehotné ženy,“ objasňuje Zuzana, ktorá by rada preniesla vzdelávanie z Česka aj na Slovensko.

Najskôr však musí získať záverečný certifikát a ako terapeutka môže potom aplikovať blahodarné účinky watsu vo väčšej miere. Záujemcov je totiž viac, než môže momentálne zvládnuť. Ako sa však vraví – každý špás niečo stojí, ani táto liečba nie je zadarmo. „Treba totiž zaplatiť prenájom súkromného alebo aspoň časti verejného bazéna. Žiaľ, kým vo svete túto fyzioterapeutickú metódu hradia poisťovne, u nás to zatiaľ platí klient,“ konštatuje terapeutka.

 

Otvoriť galériu

Na čo sa odporúča

  • chronické i akútne bolesti
  • hyperaktivita
  • emocionálna očista
  • problémy so spánkom
  • bolesti hlavy
  • redukcia stresu
  • neurologické problémy
  • rekonvalescencia po úrazových a pooperačných stavoch
  • reumatoidná artritída
  • skolióza
  • napätie svalov, kĺbov a chrbtice
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Marika Studeničová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
(ilustračné foto).
Popredného podnikateľa odsúdili z korupcie: V podvode boli namočené aj jeho dcéry
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!
Vodič jazdil po diaľnici rýchlo, opitý, bez dokladov a v čase zákazu
Foto
Absolútna nezodpovednosť: Jazdil po diaľnici ožratý a bez dokladov! Tam to však neskončilo
Los Angeles, United States - December 18, 2013: View of Hollywood Boulevard at sunset. In 1958, the Walk of Fame was created on this street as a tribute to artists working in the entertainment industry.
Mesto anjelov si pripomenulo genocídu, pri ktorej zomreli milióny: Aké slová zazneli z Bieleho domu?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?
Na snímke zľava Štefan Kuffa, Filip Kuffa a Gregor Kuffa.
Súdny proces s Kuffovcami: Podvody s pôdou a útoky na farmárov?! Vypovedala ďalšia svedkyňa
David a Ján (v strede) sú tímu špecialistov nesmierne vďační za pomoc.
FotoVáš Tip
Novinka v Rooseveltovej nemocnici: Pacientom vyrobia novú čeľusť i zuby! Komu už dali lekári novú tvár?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Zvládne Putin financovať vojnu? Ruská ekonomika však čelí ďalšej závažnej otázke
Ilustračné foto
Prichádza ZVRAT v počasí: Teploty sa prudko zmenia! Čo nás čaká cez víkend?
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
Toľkoto majú poslanci zarábať v roku 2024: Z tej sumy spadnete na zadok
People Queue for a Night Show at The Moulin Rouge. Paris, France
VIDEO Svetoznámy kabaret prišiel o svoj poznávací znak: Toto mohlo dopadnúť veľmi zle!