Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.02.2018 08:40 | Šport | ZOH Pjongcang 2018

Slovenský kuchár pôsobiaci v Kórei o tabu miestnej gastronómie: Ako to je so psami na jedálničku?!

Pes, najlepší priateľ človeka. V Kórejskej republike to platí tiež, ale často inak, než sme zvyknutí v Európe. Podobne ako v mnohých ďalších krajinách hlavne juhovýchodnej Ázie aj tu majú najtradičnejšie domáce zviera často radi v tanieroch! Proti tomu už pred štartom ZOH 2018 protestovali viaceré organizácie i športovci.

Fotogaléria
11
fotiek v galérii

Konzumácia psov má na Kórejskom polostrove historickú tradíciu a doteraz trvá. Po celej krajine sú stovky fariem, ktoré sa špecializujú na ich chov s účelom predaja do reštaurácií. „Chová sa hlavne jedno plemeno pre špeciálne reštaurácie. Nie je to však tak, že sa tam psi grilujú, ale varí sa z nich vývar. Niekedy to je len číra polievka so zeleninou, prípadne s jemnými plátkami mäsa,“ povedal nám Ervín Polívka, ktorý už piaty rok žije v metropole Soul.

„V súčasnosti tieto podniky vyhľadáva v podstate už len staršia generácia Kórejčanov nad 50 rokov. Takmer výhradne sú to muži a hlavne v zime. Veria, že to je zdravé a podporuje to mužnosť. Ja osobne som to ešte neskúsil a ani osobne nikoho z mladých domácich nepoznám, že by to jedol. Aj som sa kamarátov pýtal, ale pre súčasnú generáciu už to veľmi nie je,“ vysvetlil rodák z Bratislavy, ktorý najskôr v Kórei študoval a teraz tam už podniká.

Pred štartom ZOH 2018 sa organizovali viaceré protesty proti konzumácii psov a mnohí dokonca vyzývali na ich bojkot. Symbolicky zavreli zopár fariem, ale inak všetko funguje po starom. Je však pravda, že v Pjongčangu a okolí sa o „psích“ reštauráciách nehovorí. Keď som navrhol taxikárovi, aby ma do jednej takej doviezol a ukázal mu dokonca aj jej názov v kórejskom písme, ostrým výrazom naznačil, že on takú nepozná. „Vystavili na to embargo, resp. cenzúru. Celkovo to je vec, ktorou sa príliš nechvália, a už sa ani príliš nové reštaurácie tohto typu neotvárajú. Hlavne nie vo väčších mestách, v prvom rade sa to stále drží na vidieku. Určite to však patrí k miestnej tradičnej kuchyni tak, ako aj v južnej Číne a vo Vietname. A napokon, vo svete sa konzumuje všeličo,“ hovorí Ervín Polívka.

 

Keď jedlo zabije

Keďže Kórea je obkolesená morom, v gastronómii dominujú ryby. Ervín vidí v tomto smere ešte väčšie zaujímavosti než v konzumácii psov. „Oni jedia mnoho vecí zaživa. Napríklad chobotnice, keď sa im ešte ich časti doslova lepia po tvári. Jemne ich pražia, nakrájajú, a hoci sa ešte hýbu, dajú si ich do úst. Buď ich rozžujú, alebo celé prehltnú. Práve na toto tu niekoľko ľudí ročne aj zomiera. Zostane im to v hrtane,“ dodal Ervín Polívka.

Na čom si pochutnávali slovenskí športovci?

Paulína Fialková, biatlonistka

Otvoriť galériu

„Kórejská strava mi chutila, ale po dvoch týždňoch som jej už predsa len začala mať dosť. O to viac som sa tešila na slovenské jedlo, ktoré som si dopriala po skončení individuálneho programu v našom dome.“

Klaudia Medlová, snoubordistka

Otvoriť galériu

„Tradičnú miestnu kuchyňu som vyskúšala hlavne počas výletu do Soulu, kde sme boli ešte pred začiatkom našich súťaží. Príliš mi však nechutila a napríklad japonská je pre mňa určite lepšia než kórejská.“

Ladislav Nagy, hokejista

Otvoriť galériu

„My sme mali v športovej dedine obrovskú jedáleň a strava bola naozaj pestrá - polievky, cestoviny, zelenina, mäso. Taký mix kórejskej a medzinárodnej kuchyne. Keďže ja zjem všetko, bol som spokojný.“

Nicole Rajičová, krasokorčuliarka

Otvoriť galériu

„Keďže v New Yorku máme celú kórejskú štvrť, na túto kuchyňu som naučená. Samozrejme, že tu je to viac autentické. Do extrémov nejdem, ale určite mi chutí. Je v nej veľa mäsa, zeleniny a tradičné kimči. Máme ju aj v olympijskej jedálni.“

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: rag

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú