Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

V Spišskom Bystrom vodič vpálil do 12 detí: Starosta je bezradný, s tragickou cestou si nevie rady!

Nie je to prvý a, žiaľ, ani poslednýkrát! Na ceste do osady v Spišskom Bystrom (okr. Poprad) sa stalo už niekoľko vážnych dopravných nehôd.

Len zhodou okolností zatiaľ nik nezomrel. Posledná nehoda, keď do skupiny detí vracajúcich sa domov vrazilo auto, však môže mať tragické následky. Dve ťažko zranené dievčatá bojujú v nemocnici o život.

Obyvateľmi osady zmietajú emócie. Smútia a zároveň hromžia na starostu aj na ministra vnútra. Kto môže za celú situáciu? 

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Popri ceste do nelegálnej osady v Spišskom Bystrom nevedie chodník a autobus tam ani nechodí. „Bolo by fajn, keby tu bol chodník, no my na cudzích, v tomto prípade cirkevných pozemkoch nemôžeme stavať. Aj celá osada je nelegálna. Žije v nej asi 300 ľudí a naozaj si s tým nevieme rady,“ tvrdí starosta Spišského Bystrého Marián Luha (48). Na ceste sa stalo už niekoľko vážnych nehôd. Jeden muž utrpel taký úraz hlavy, že mu museli odstrániť časť lebky. „Väčšinou vinu niesli nedisciplinovaní chodci, ktorí buď išli stredom vozovky alebo boli pod vplyvom alkoholu,“ pokračuje starosta, bývalý dopravný policajt. Obec pred časom zriadila hliadky, ktoré sprevádzali deti do školy, no osadníci nemali o pomoc veľký záujem.

V osade to vrie

 

V osade nad obcou je veľmi napätá situácia. Niektorí rodičia v piatok dokonca odmietli poslať deti do školy, báli sa o ich bezpečnosť. „Starostu už roky žiadame, aby nám urobil chodník, niekoľkokrát do roka tu niekto zrazí dieťa a stále sa nič nerobí. Šoféri strašia deti tým, že urobia pred nimi myšičku, tento pán to ale nezvládol a vidíte, čo sa teraz stalo!“ povedal otec jedného z ľahko zranených chlapcov.

Nehoda sa stala vo štvrtok okolo druhej popoludní. Opel Astra sa podľa svedkov veľkou rýchlosťou blížil ku skupine asi 15 detí vracajúcich sa zo školy. Šofér Jozef Kostka (67) z Kežmarku obiehajúci manéver nezvládol a v šmyku do nich vrazil. Na zemi ostalo ležať 10 detí. Kostka sa nechce vyjadrovať, jeho manželka včera povedala, že je na plánovanom vyšetrení v nemocnici. „Je to hrozné, celý život jazdí bez nehody, neviem čo bude ďalej. Verím, že sa to poriadne vyšetrí,“ žiali manželka.

Otvoriť galériu

NA CESTE ZRAZILI AJ JÁNA

Ján Čonka (48) v osade žije od narodenia. Pred dvoma rokmi ho neďaleko miesta štvrtkovej nehody zrazilo auto. Mal veľmi vážne poranenú hlavu, chýba mu časť lebky. „Šiel som od autobusu, bol už podvečer a zrazilo ma auto. Ja si na nič nepamätám, ale povedali mi, že keď ma sanitka odvážala, bol som už mŕtvy. Aj lekári vraveli, že je to zázrak, že žijem,“ tvrdí muž, ktorý po nehode veľmi ťažko rozpráva.

DVE DIEVČATÁ BOJUJÚ O ŽIVOT

Najhoršie z detí je na tom Alžbeta (13). „Je v kritickom stave. Nachádza sa na oddelení ARO,“ povedala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Martin Katarína Kapustová. Vanesu (12), ktorá utrpela ťažké zranenia hlavy, hospitalizovali v Detskej fakultnej nemocnici v Košiciach. Ďalších šesť detí leží v Poprade, Levoči, Spišskej Novej Vsi a v Univerzitnej nemocnici v Košiciach.

Otvoriť galériu
Zdroj: infografika NČ

ŠOFÉR PRED JAZDOU NEPIL

Vodič z Kežmarku sa z prevráteného Opla dostal sám, ešte pred príchodom záchranárov. Okamžite sa snažil pomôcť zraneným deťom. Potom sa zo strachu o život ukryl v areáli poľnohospodárskeho družstva, kde ho našli policajti. „Vodič nezvládol riadenie, dostal šmyk a narazil do skupiny detí na ceste. Alkohol uňho zistený nebol,“ informoval krajský policajný hovorca Daniel Džobanik.

 

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Igor Ľudma, kz, joc

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


 Ženu zatkla polícia po tom, čo dotlačila mŕtvolu svojho strýka do banky, aby získala pôžičku!
VIDEO Otrasný prípad: Žena do banky dotlačila mŕtvolu svojho strýka! Chcela získať pôžičku
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka pri príležitosti Dňa narcisov: Dobrovoľníkom a podporovateľom vyjadrila vďaku
Minulý týždeň sedela v porote Fialová, túto nedeľu bude Bardy.
Foto
Kto zasadne do porotcovského kresla Let’s Dance?! Fialovú vystrieda TENTO sexsymbol
Silné búrky v Afganistane a Pakistane si vyžiadali najmenej 137 obetí.
Foto
V krajine vládne PEKLO: Silné búrky majú obrovské množstvo obetí
Každé zvýšenie minimálnej mzdy pomôže najmenej zarábajúcim.
Aktualizované
Erik Tomáš prehovoril o 13. dôchodkoch v tomto roku: Aká bude jeho výška?!
(ilustračné foto)
Česko má nového milionára! TIETO čísla mu priniesli šťastie: Poriadne si prilepšil
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Foto
Expert o útokoch medveďa: Keby chcel, zabije vás za 3 sekundy! Čo si myslí o stretoch so šelmou na Slovensku?
Bývalá česká tenistka Andrea Sestini Hlaváčková nedávno porodila druhú dcéru.
Po pôrode krutá rana: Manžel bývalej českej tenistky má rakovinu!
Ilustračné foto
Narušená doprava v Bratislave: Na mieste je polícia aj hasiči! Na auto tam spadol... Sledujte tie FOTO
S Reném tvoria nerozlučnú dvojicu.
Foto
Plačková sa po rokoch vrátila k najťažším dňom: Prezradila nové detaily o NEVERE manžela! Čo by dnes robila inak?
(ilustračné foto)
Krajinu zasiahlo silné zemetrasenie: Zrútili sa náhrobné kamene, hlásia aj zranených
Traffic cones on road with electronic arrow pointing to the right to divert traffic and white car in distance
Mimoriadna situácia spustila v Ružomberku ďalšie kroky: Po zosuve pôdy mesto zakročilo