Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.02.2018 19:47 | Správy | Domáce správy

Slovensko sa vo svetovom rebríčku korupcie umiestnilo na 54. mieste: Hrozí nám katastrofický scenár!

Slovensko v boji proti korupcii tretí rok stagnuje. Vo svetovom rebríčku indexu vnímania korupcie (Corruption Perceptions Index) od Transparency International (TI) sa v roku 2017 umiestnilo na 54. mieste, rovnako ako rok predtým.

Dosiahlo 50 bodov zo 100 možných, o jeden menej ako v rokoch 2015-16 a rovnako ako v roku 2014. SR tak patrí k tretine krajín sveta, ktorá zaznamenala medziročné zhoršenie skóre.

"Ak stagnácia Slovenska bude pokračovať ako v posledných troch rokoch, a naopak Rumunsko, Grécko i Taliansko sa budú doterajším tempom zlepšovať, Slovensko sa do roku 2020 ocitne medzi štyrmi najskorumpovanejšími krajinami EÚ. V regióne strednej Európy si najviac pohoršilo Maďarsko, spadlo až o deväť miest na celkové 66. miesto. Poľsko skončilo na 36. priečke, Česko o šesť miest nižšie," uviedol riaditeľ TI Slovensko (TIS) Gabriel Šípoš.

Stagnáciu a rozpačitý prístup Slovenska k boju proti korupcii podľa neho potvrdzuje konanie štátnych inštitúcií v uplynulom období. Šípoš v tejto súvislosti pripomenul napríklad odsúdenie exministrov Janušeka a Štefanova za kauzu nástenkového tendra desať rokov po zločine, pričom odsúdený nebol nik zo zadávateľov, preto nebola preukázaná ani korupcia.

 

"Na úrade vlády bol zriadený nový protikorupčný odbor, ktorý bol aktívny v podpore protikorupčných školení. Za kauzu dotácií bola vyvodená zodpovednosť (politická, nie trestnoprávna) voči exministrovi školstva Petrovi Plavčanovi. No vláda zároveň podkopáva nezávislosť kontrolných úradov pokračovaním v straníckych nomináciách (voľba predsedov ÚVO, ÚRSO). Na Ústavný súd vláda presadila odborne kontroverzných a politicky spriaznených kandidátov," vymenoval ďalej riaditeľ TIS, ktorý za pozitívum považuje pokles osobnej skúsenosti občanov i podnikateľov s korupciou i pozitívnejšie vnímanie oproti roku 2015.

Kľúčom k budúcemu zlepšeniu na Slovensku je podľa Šípoša odpolitizovanie polície a prokuratúry, ukončenie straníckych nominácií do vedení kontrolných orgánov a štátnych firiem, ako aj jasnejšie vyvodzovanie zodpovednosti v prípade vážnych podozrení z korupcie či nekompetentnosti. "Preventívne by pomohlo aj rozsiahlejšie zverejňovanie dát a informácií o cieľoch a výsledkoch politikov, úradníkov a štátnych manažérov v ich inštitúciách," dodal.

"Slovensko bolo počas vlády Ivety Radičovej na 66. mieste, teraz je na 54. mieste. Ani toto zlepšenie nám nestačí, a preto sme prijali mnoho protikorupčných opatrení - obmedzenie platieb v hotovosti, zákon o ochrane oznamovateľov korupcie či elektronické trhovisko. Veľmi si vážime, že naše úsilie i legislatívu v tejto oblasti ocenilo OECD a veľvyslanectvá na Slovensku na čele s ambasádou USA," uviedla v reakcii hovorkyňa predsedu vlády SR Beatrice Szabóová.

Podľa TI boli v minulom roku najčistejšími krajinami Nový Zéland a Dánsko, najskorumpovanejšími Somálsko a Južný Sudán.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Hokejisti Spišskej Novej Vsi v piatom zápase semifinále play-off Tipos Extraligy hostili Košice.
Sp. Nová Ves - Nitra ONLINE: Sledujte prvý finálový zápas hokejovej extraligy
Andrej Babiš a Monika Babišová.
Foto
Andrej Babiš išiel s pravdou von: Rozvod po 30 rokoch! Emotívne slová o ich vzťahu
(ilustračná fotografia).
Odborníci WHO sú v šoku: Desivé odhalenie o vtáčej chrípke! Ochorenie sa rozšírilo aj na...
Minister Tomáš ohlásil nové opatrenie
Erik Tomáš prehovoril o podpore KDH pri 13. dôchodkoch: Čo im mal slúbiť?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Ďalšia rana pod pás pre Rusov: Európska únia to nenechá len tak, pripravuje úder
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Aktualizované
Je rozhodnuté! NATO podá Ukrajine štedrú pomocnú ruku: Pozrite sa, čo dostanú
Prezidentka Zuzana Čaputová
Foto
Čaputová o obavách odborníkov: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti
Meghan Markle
Meghan sa prepočítala: ODPADNETE, čo spôsobil jej nový kšeft! Smejú sa aj odborníci
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom?
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom? Vedci pátrali po odpovediach! Prekvapivé zistenia
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Obnovia sa kontroly na hraniciach Česka a Slovenska? Rakušan podotkol jednu vec