Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.02.2018 11:00 | Šport | ZOH Pjongcang 2018

Biatlonistku Fialkovú podporili slovenské osobnosti: Paulína, hlavu hore!

Po zmiešanej štafete lomcujú Slovenskom zmiešané emócie. V pretekoch, v ktorých sme v kútiku duše dúfali v medailu, pochovala naše nádeje zbabraná streľba Paulíny Fialkovej.

Fotogaléria
10
fotiek v galérii

Jej 8 pokusov, keď trafila len jeden terč a namiesto štyroch okruhov odkrúžila len tri, sa stali hitom internetu. Kým niektorí si z toho, čo stalo v biatlonovej stope, robia žarty, politici, umelci aj viacerí športovci sa postavili na stranu pretekárky. Čo jej po nevydarenom výkone odkázali prezident Andrej Kiska, spevák Paľo Habera či tenistka Dominika Cibulková?

 

Prvýkrát v kariére nevedela, ako zareagovať. Nešťastná streľba Paulíny Fialkovej pripravila Slovákov o zrejme posledný pokus zažiť medailovú radosť na tejto olympiáde. Ani ona sama si nevedela po pretekoch vysvetliť, čo sa stalo. „Ani vietor nefúkal taký, že by to mohlo byť ním. Niečo sa tam muselo udiať, ja však neviem čo. Každopádne som pokazila celú štafetu a chcem sa za to ospravedlniť všetkým, ktorí s tým majú do činenia a celému Slovensku, lebo je to vlastne moja vina,“ povedala Fialková, ktorá sa v cieli neubránila slzám.

Paulína podľa našej výpravy navyše neodkrúžila štyri, ale len tri trestné kolá a následne bola po penalizácii stiahnutá naša štafeta z pretekov. Vlna posmeškov a kritiky od slovenských fanúšikov nenechala na seba dlho čakať. Na sociálnych sieťach sa objavilo aj množstvo kreslených vtipov, ktoré si robili žarty z jej streľby. Na stranu našej úspešnej biatlonistky sa však postavili slovenské celebrity a všetkým hejterom poriadne vyčistili žalúdok.

Otvoriť galériu

Treba ju podržať

Hoci sa Paulíne zrútil po zbabranom výkone zrejme celý svet, z mnohých strán sa jej dostáva podpory. Jej slzy dojali aj prezidenta Andreja Kisku. „Chcem jej takto na diaľku odkázať: Hlavu hore. Stáva sa to. Taký je šport. Nejde o život,“ odkázala Fialkovej hlava štátu. Neprajníkom poslal jasný odkaz aj spevák Paľo Habera, ktorý preteky sledoval a tvrdí, že vždy treba fandiť so zdravým rozumom. „Netreba robiť z toho nejakú národnú tragédiu, veď je to fakt len šport. Teraz treba týchto ľudí podržať a byť s nimi!!! Teraz sa ukážte, ľudkovia, akí ste fanúšikovia, keď niečo nevyjde!“ dodáva Habera.

Najemocionálnejšie zareagovala na sociálnej sieti zrejme Dominika Cibulková, ktorá tvrdí, že Paulínu nemá nikto právo hodnotiť ani súdiť. „Ako hovorím ja: Na všetkých sa môžeš, vieš čo... a myslím to naozaj vážne. Neboj sa, chleba nebude lacnejší ani drahší a na všetko dobré aj zlé sa rýchlo zabudne,“ napísala úspešná tenistka.

Otvoriť galériu

Už o tom nechcú počuť

K smoliarskemu vystúpeniu sa náš realizačný tím príliš nevyjadruje, odpovede Novému Času odmietla aj trénerka Anna Murínová. Po nočnej porade bol zhovorčivejší aspoň prezident biatlonového zväzu Tomáš Fusko. „Dostali sme sa aj k miešanej štafete a aj sme si ju zanalyzovali, ale teraz sa naplno sústreďujeme na zvyšné dve štafety, ktoré nás tu ešte čakajú. Preto sme sa v kompletnom tíme dohodli, že sa už k tomu nebudeme vracať. Baviť sa o tom budeme možno až na jar pri vyhlasovaní biatlonového kráľa a potom už aj trošku úsmevne. Trénerka si to prebrala s Paulínou a obe robia všetko pre to, aby vo štvrtok bola na sto percent pripravená. V utorok bolo v cieli veľa emócií, ale dnes určite nastúpi,“ ubezpečil Fusko.

Slzy patria k športovcom

Peter Kuračka, športový psychológ

Otvoriť galériu

Treba si počkať, čo sa tam stalo. Mohlo ísť aj o chybu mieridiel, takže to mohla byť technická chyba, čiže to nemusela byť chyba pretekárky. Bolo vidieť, že jej na tom veľmi záležalo, lebo jej výkon ovplyvnil výkon celého tímu. Jej slzy po pretekoch boli úplne normálnou reakciou. Po takom výsledku boli tieto emócie na mieste, určite jej to bolo úprimne ľúto. Každý športovec sa ventiluje inak. Sú to situácie s najvyšším psychickým vypätím, lebo športovec sa pripravuje na tento vrchol 4 roky. Nepáčia sa mi reakcie niektorých fanúšikov, mali by ju teraz všetci podporovať, presne tak, ako to urobila Nasťa, aby odovzdala dobrý výkon v ďalšej súťaži.

Treba sa z toho poučiť

Anastasia Kuzminová, biatlonistka

Otvoriť galériu

Nevedela som, ako veľmi sa mám zapojiť do súboja a najmä s kým, či sa to vôbec oplatí. Vnímala som veľkú smolu, čo sa stala Paulíne na prvej položke. Nikto mi nevysvetlil, čo sa udialo, ja to nemôžem ani nebudem komentovať. Neštartovala som v komfortnom stave, bol som neistá, tiež som na streľbe robila chyby. V utorok nám preteky nevyšli od začiatku a ja som s tým nedokázala nič urobiť. Netreba z toho robiť tragédiu, samozrejme, sú to ZOH, ale je to šport, stávajú sa aj takéto veci. Treba sa z toho poučiť a ísť ďalej, máme pred sebou ešte tradičné štafety. Je podstatné, aby sa z toho Paulína prebrala. Je veľmi dôležité ju teraz podržať, lebo keď sa bude viniť, nemusí dobre dokončiť celú sezónu.

Stáva sa to, život ide ďalej

Andrej Kiska, prezident SR

Otvoriť galériu

Až teraz som videl slzy našej biatlonistky Paulíny Fialkovej. Chcem jej takto na diaľku odkázať: Hlavu hore. Stáva sa to. Taký je šport. Nejde o život. Vieme, že ste skvelá biatlonistka a tešíme sa na vaše ďalšie úspechy, ktoré určite prídu. Jedny nevydarené preteky nič neznamenajú. Aj na tejto olympiáde ste nám dopriali veľa radosti. Cením si aj slová Naste Kuzminovej, kolegov biatlonistov zo štafety či trénerov. Nepočul som žiadnu výčitku. Presne tak to má byť. Dnes sa to stalo Paulíne Fialkovej, nabudúce sa to môže stať komukoľvek inému. Hlavu hore - život ide ďalej. Držím palce všetkým do ďalších pretekov.

Pre mňa si super športovec a vždy budeš

Dominika Cibulková, tenistka

Otvoriť galériu

Paulína, chcela by som povedať len toľko, tvoje piate miesto na olympiáde bol pre mňa osobne jeden z najlepších momentov celej olympiády a bola som hrdá, že máme takú SLOVENKU! Robíš to LEN a LEN pre seba a nikto ťa nemá právo kritizovať, ani keby si nestrelila 10 z 10 (samozrejme, okrem teba a tvojho trénera). Pre mňa si super športovec a vždy budeš. Ver mi, viem, že to bolí, ale bola som, videla som, zažila som a nikto nemá právo ťa súdiť ani hodnotiť, lebo nikto neobúva tvoje topánky. Ako hovorím ja, na všetkých sa môžeš, vieš čo... a myslím to naozaj vážne ;) Neboj sa, chleba nebude lacnejší ani drahší a na všetko dobré aj zlé sa rýchlo zabudne. Pozdravujem ťa a myslím na teba.

Netreba z toho robiť tragédiu

Paľo Habera, spevák

Otvoriť galériu
Paľo Habera, spevák.
Zdroj: tasr, anc

Jasné, že som to sledoval a bolo mi jej strašne, strašne ľúto. Myslíte, že existuje nejaký športovec a človek, ktorý by chcel zažiť niečo podobné? V pretekoch, kde nejdete za seba, ale aj za ostatných kamarátov a za svoju krajinu? Za 60 sekúnd sa vám zrúti celý svet. Je to váš svet, vaše povolanie, vaša hrdosť. Je to to, čo viete robiť najlepšie zo všetkých ľudí vo vašej krajine. Takíto ľudia majú talent, obrovskú pracovitosť a odvahu reprezentovať svoju krajinu! Bola by to veľmi idylická predstava, keby všetko vyšlo. Dnes to Paulíne a ďalším našim nevyšlo. Áno, aj také veci sa stávajú. Netreba robiť z toho nejakú národnú tragédiu, veď je to fakt len ŠPORT! Teraz treba týchto ľudí podržať a byť s nimi. Teraz sa ukážte, ľudkovia, akí ste fanúšikovia, keď niečo nevyjde! A prosím médiá, aby vážili v tomto a iných hodnoteniach športovcov slová ako - hanba, katastrofa a podobne. Skúste si to sami!! Mimochodom, toto dievča dosiahlo pred pár dňami svoj životný úspech a urobilo pre Slovensko viac ako 99,99 % z nás..

Prvé emócie patria do šatne, nie pred kameru

Juraj Čurný, hudobný kritik

Otvoriť galériu

Nešťastnú Paulínu Fialkovú na hranici psychického zrútenia som počul len v rozhlase, ale pre mňa je to len potvrdenie toho, na čo som podvedome prišiel pri futbale, že rozhovory bezprostredne po skončení zápasu/pretekov, najmä ak nešlo o (bezproblémové) víťazstvo, v sebe skrývajú veľké riziko, že sa z toho stane neplánovaný internetový virál. A to v dôsledku toho, že prvotné emócie, ktoré podľa mňa patria do šatne a sú určené trénerom/spoluhráčom, sa dostanú na verejnosť spôsobom, ktorý v konečnom dôsledku ničomu nepomôže a ostane po ňom zbytočne (a dlho) nepríjemná pachuť.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, kuk, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Útočník David († 24) bez váhania strieľal aj na ľudí na ulici.
Vláda ČR chce po tragickej streľbe v Prahe vynoviť zákon: Novinky pre políciu aj predajcov zbraní
Mnohé lyžiarske strediská vplyvom zmeny klímy zrejme zaniknú (ilustračné foto).
Niektorí majú dôvod na radosť: Napadol sneh, TU sa budete môcť lyžovať
Takto vyzerali stredoveké obydlia v podhradí.
FotoVáš Tip
Archeopark v Hanušovciach nad Topľou započal tohtoročnú sezónu: Až do jesene vás čakajú tieto bohaté aktivity!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Súd v Rusku nariadil hroznú vec: Týka sa to opozičných politikov!
(ilustračné foto)
Polícia obvinila piatich tínedžerov: Príde vám nevoľno, čo chystali!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Pokus o falšovanie výsledku amerických volieb: Trump ako spolusprisahanec?!
Už 8. júna rozhodneme o tom, kto sa prekrúžkuje až do Bruselu.
Kto je jasný favorit v eurovoľbách?! Prieskum ukázal, ktorá strana by mala hrať prvé husle
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Vzťahy USA a Číny sú napäté: Americký minister povedal to, na čo všetci čakali
Biely dom (ilustračná fotografia).
Odhlasovali zrušenie zákona, ktorý bol prijatý pred 160 rokmi! Prekvapí vás, čoho sa týka
Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajinci, ktorých sa týka branná povinnosť, majú problém: Nové pravidlá
Eva Mišíková spomína na vyšetrovanie Černáka.
Foto
Exprokurátorka Mišíková o Černákovi: Akú má šancu na slobodu?! Aha, čo vylúčila
Otec Lucky - primátor Ľuboš Tomko je prezidentke nesmierne vďačný za podporu.
Foto
Pietna spomienka na zrazené dievčatá: Dojemné slová otca po strate milovanej Lucky († 17) vám zovrú srdce