Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.02.2018 10:03 | Správy | Domáce správy | Bratislava
Video

Zdrvujúca správa: Linda († 43), ktorá spadla z lezeckej steny, zomrela!

Nebola začiatočníčka a na lezeckú stenu v ten deň vyliezla aspoň päťkrát, no predsa sa jej posledný výstup so samoistom stal osudným. Linda († 43) sa zrútila z 15 a pol metra vysokej a zároveň najväčšej lezeckej steny K2 na Slovensku.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Dráma sa odohrala v pondelok poobede v telocvični na Starej Ivanskej ceste v Bratislave. Vážne zranenú ženu okamžite previezli do nemocnice, kde lekári bojovali o jej život priamo na operačnej sále. Lindin stav bol kritický a matka malého dieťaťa upadla do kómy. Teraz však prišla zdrvujúca správa. Podľa informácií Nového Času Linda v utorok svojim zraneniam podľahla. 

Nad nešťastným pádom visí mnoho otáznikov - zlyhala technika, alebo sa lezkyňa zle zaistila?

Lezecké steny sa v poslednom čase tešia veľkej obľube návštevníkov. Táto adrenalínová zábava však môže byť poriadne riskantná. Smutným dôkazom toho je lezkyňa z Bratislavy, ktorá po páde z 15 a pol metra vysokej steny zomrela. „Pád sa stal na samoiste. Funguje to tak, že sa zapnete a potom vás spustí sám dolu. Čo sa stalo, sa môžeme iba domnievať. Nemáme ešte expertnú správu a karabína ani žiadne iné oká neboli porušené. Podľa nášho názoru to zapríčinilo nesprávne zapnutie. Mohla ho mať cvaknuté v mikine alebo inej časti odevu,“ Novému Času povedal Juraj Repčík (40), konateľ firmy, ktorá stenu K2 prevádzkuje. Podľa jeho slov však lezkyňa prešla školením, kde jej inštruktori ukázali správny návod nacvaknutia.

Z kómy sa neprebrala

 

Podľa personálu lezeckej steny zranená Linda († 43) nebola medzi lezcami úplný nováčik. V osudný deň si prišla zatrénovať spolu s kamarátkou. „Chodila sem dosť často a začali tu liezť na navijakoch. Neboli s priateľkou úplné začiatočníčky a na tomto istom samoiste liezla v ten deň minimálne 5-krát,“ hovorí Repčík s tým, že v tom čase boli v telocvični len ony dve a traja inštruktori. Po nešťastnom páde zo steny, ktorá dosahuje výšku 4. poschodia bytovky, ostala zranená Linda nehybne ležať na zemi.

Otvoriť galériu
Ako mohlo dôjsť k nešťastiu.
Zdroj: infografika NČ
Privolaní záchranári ju s rozsiahlymi zraneniami hlavy a vnútorných orgánov okamžite previezli do nemocnice. „Žena bola hospitalizovaná vo veľmi vážnom stave v Univerzitnej nemocnici Bratislava. Ihneď po hospitalizácii bola prevezená na operačnú sálu, kde naši lekári vynaložili maximálne úsilie na jej záchranu,“ povedala krátko po nešťastí hovorkyňa UNB Eva Kliská. Ani deň po tragédii sa však stav lezkyne nezlepšil. „Pacientka sa po operácii nachádza na oddelení ARO na Kramároch, je v kritickom stave a v kóme,“ dodala v utorok Kliská. V ten istý deň žena zraneniam podľahla. 

Nesprávne sa zaistila?

Ako mohlo k nešťastnému pádu dôjsť, zatiaľ ostáva záhadou, presnú príčinu pádu vyšetruje polícia. „Poverený príslušník Okresného riaditeľstva PZ v Bratislave II už začal trestné stíhanie vo veci prečinu ublíženia na zdraví,“ uviedol bratislavský krajský hovorca Michal Szeiff.

Do úvahy však pripadajú len dve možnosti, buď zlyhal samoistiaci systém, alebo sa lezkyňa nesprávne zaistila. „Pravdepodobným dôvodom bolo zacvaknutie karabíny mimo nosného oka,“ informovalo na svojom Facebooku vedenie zariadenia. „Je to nastavené tak, že sa to veľmi inak zapnúť nedá. Myslím, že technická chyba nenastala, ale musíme počkať na expertízu. Nevieme presne, z akej výšky spadla. Tu sme ešte úraz nemali,“ dodal Repčík. Otázne však je, prečo návštevníci lezeckej steny napriek prísnym bezpečnostným pravidlám nie sú povinní trénovať výlučne s prilbou.

Prilba zvýši šancu na prežitie

Viliam Dobiáš, prezident Slovenského Červeného kríža

Otvoriť galériu

Pri páde z výšky 15 metrov môže dôjsť k vážnemu poškodeniu mozgu, poraneniu hrudníka, odtrhnutiu veľkých ciev, aort, dokonca sa môžu odtrhnúť pľúcne cievy, ktoré vedú krv zo srdca do pľúc. Taktiež môže dôjsť k natrhnutiu sleziny či poškodeniu pečene, polámaniu končatín a chrbtice. Pri takomto páde z výšky je zhruba 40-percentná pravdepodobnosť úmrtia.

Dokonca môže pacient zraneniam podľahnúť priamo na mieste alebo do 2-3 minút vykrvácať. Prilba je v takomto prípade veľmi dôležitá. Ochránený mozog pri takých masívnych zraneniach zvyšuje šancu na prežitie. Až 80 % úrazov hlavy býva ľahkých a len 20 % ťažkých. S prilbou sa tých ľahkých vieme často úplne vyvarovať a z ťažkých sa môžu stať ľahké.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tom, Novy Cas, Noema Hipká, iglu

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Alexej Navaľnyj († 47)
Zadržali podozrivých z útoku na ruského opozičníka: Bol blízkym spojencom Navaľného († 47)
(ilustračné foto)
Slováci, pozerajte na oblohu! Uvidíte tam niečo nezvyčajné
(ilustračné foto)
Zúrivý pes v Čechách napadol seniorku: Prišla o nohu, bojuje o život!
Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!
Spišský hrad, Slovensko.
Komplikácie s obnovou Spišského hradu: Rekonštrukcia natrafila na ďalší problém
(ilustračné foto).
Letecké spoločnosti reagujú na vyostrený konflikt medzi Izraelom a Iránom: Čo sa mení?
(ilustračné foto)
Idem si po alebo pre vodu? Správna možnosť je len jedna! Vždy sa používa táto predložka
Bombardér B-1 Lancer (ilustračné foto).
Pád strategického bombardéra má tragickú dohru: Rusko informovalo o úmrtí, pátranie ďalej pokračuje
ilustračné foto
Irán pod zúrivou paľbou Izraela: Zasiahli výbuchy aj jadrové zariadenia?!
Foto
Pôvabná dcéra Pavla Nedvěda sa pochválila: Otec a mama opäť spolu!
Vyhlásenie šéfredaktorov denníkov Plus JEDEN DEŇ, Nový Čas a týždenníka PLUS 7 DNÍ
Dara Rolins niesla záplavy veľmi ťažko.
Dara Rolins v centre šialených záplav v Dubaji: Taký EXTRÉM ešte nezažila