Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.02.2018 11:00 | Šport

Kuzminove slová potvrdil aj šéf zväzu: Peniaze pre TOP biatlonistov naozaj meškajú!

Prestrelka kvôli financiám pokračuje! Z pohľadu Slovenska sú ZOH 2018 zatiaľ v podstate len o biatlone.

Vďaka Anastasii Kuzminovej (33) sa fanúšikovia tešia zo zlatej a dvoch strieborných medailí, Paulína Fialková (25) k tomu pridala 5. miesto. Z tábora olympijskej víťazky však zazneli informácie o meškajúcich peniazoch zo strany štátu. K stanovisku Daniela Kuzmina (39) sa pridal aj prezident Slovenského zväzu biatlonu Tomáš Fusko (55).

Tréner a manžel Anastasie Kuzminovej upozornil na meškajúce peniaze pre TOP športovcov. Ďalšie preteky Svetového pohára si podľa neho budú musieť platiť z vlastného. Hoci Ministerstvo školstva tvrdí, že všetky prostriedky uhradilo, podľa biatlonistov to nie je celkom tak...

„Slovenský biatlonový zväz síce prijal prostriedky včas, ale len ako príspevok pre uznaný šport vypočítaný podľa vzorca, ktorý vychádza zo zákona o športe. Posiela ho v štyroch splátkach do roka,“ povedal pre Nový Čas Tomáš Fusko. Zároveň priznal, že aj vďaka tomu SZB nie je momentálne úplne bez peňazí - problém je v tom, že zaslaná suma sa musí rozčleniť podľa zákona a pravidiel. Platí sa z nej aj mládež, bežné výdavky na prevádzku a len časť je určená na reprezentáciu.

 

Cítia sa ukrivdení

Prvý muž biatlonu netají sklamanie a naznačuje, že načasovanie finančných príspevkov nie je dobré. „Tým, že sme zimný šport, sme jednoznačne poškodení. Sezónu máme od novembra a potom prvé mesiace v roku. Musíme bežať svetové a IBU poháre, organizovať domáce súťaže, a to všetko hlavne v januári. Z ministerstva školstva nám prišli prostriedky, ale na reprezentáciu z nich môžeme použiť len časť. A tá ani zďaleka nestačí na to, aby som ju uživil,“ hovorí Tomáš Fusko, podľa ktorého z alikvotnej čiastky pre reprezentáciu minú dve tretiny práve v prvých mesiacoch roka.

Kuzmin sa snažil poukázať predovšetkým na problémy TOP tímu (Kuzminová, Paulína Fialková, štafety). „V zmluve boli zvyčajne zahrnuté aj prostriedky pre TOP tím. Lenže táto časť, ktorú sme tiež mali prijať, vypadla z pre nás neznámych dôvodov z pôvodnej zmluvy. Tú nám poslali okolo 8. januára a potom kontrolór športu tesne pred valným zhromaždením SOV koncom januára poslal novú, kde už ale TOP tím nefiguroval. To znamená, že preň sme neprijali nič a nevideli sme ani zmluvu, ktorá by o tom hovorila. Pritom už v januári sme ju mali mať podpísanú a peniaze mali byť na účte. Presne na tento problém Daniel Kuzmin poukázal,“ povedal Tomáš Fusko.

Do sveta bez peňazí?

Kuzmin varoval, že na najbližšie preteky pohára bude asi Anastasia cestovať za vlastné. Rovnako SZB musel už v januári viacero pretekov financovať z vlastných rezerv. „Je to problém, pretože Nasťu i ďalších ľudí sme v januári financovali z vlastných zdrojov. Nemôžeme predsa v Nemecku, Francúzsku či Taliansku zostať dlžní, pokaziť si meno a potom nás už ani neubytujú. Zatiahli sme to, no máme s tým veľké starosti. Pred nami je tretí trimester, viaceré preteky v zahraničí, dva tímy pôjdu do Ruska. Všetko treba dopredu zabezpečiť, platiť letenky, zálohy na ubytovanie. Už finančne krvácame. Keďže sa zmenili kritériá a nový návrh sme doteraz nevideli, ani nevieme, s akými prostriedkami môžeme počítať,“ čuduje sa Tomáš Fusko.

Jeho prvé kroky po návrate z úspešných ZOH budú teda smerovať na ministerstvo. „Nerobíme z toho senzáciu, ale Daniel Kuzmin otvoril túto tému právom,“ dodal.

Biatlon už dostal 134 563,25 eur

Ku kritike meškania peňazí pre našu biatlonovú hviezdu, ale aj ostatných športovcov odbor komunikácie a protokolu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR poskytol vyhlásenie, v ktorom sa hovorí, že zväz biatlonu dostal v zákonom stanovenej lehote do 31. januára prvú časť príspevku pre uznané športy. „Ministerstvo doručilo prvých 25 % z celkovej sumy pre biatlon, ktorá je vo výške 538 253 eur, čo predstavovalo 134 563,25 eura, ďalších 25 % z celkovej sumy bude poskytnutých v 2., 3. a 4. štvrťroku, preto sa zväz nemusí báť, že by peniaze nedostal,“ píše sa vo vyhlásení, ktoré ozrejmuje aj to, že v prípade príspevkov na top tímy v zákone o športe nie je určená lehota na vyplatenie, poskytujú 1x štvrťročne a na vzorci na stanovenie príspevkov sa podieľala široká odborná verejnosť, ktorá ho prijala za najspravodlivejší model financovania a akceptovala pravidlá určené na rozdeľovanie verejných financií pre šport.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor:

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO