Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.02.2018 08:40 | Správy | Zahraničné správy

Študenti už majú dosť krviprelievania na školách: Po streľbe vyjdú do ulíc, chcú obmedziť zbrane

Pochod na Washington za zmeny v legislatíve týkajúce sa kontroly predaja zbraní ohlásili študenti z floridskej strednej školy, kde devätnásťročný strelec v stredu zabil 17 ľudí.

Akcia nazvaná "Pochod za naše životy" (March for Our Lives) sa má uskutočniť 24. marca, uviedli v nedeľu preživší zo školy v Parkland vo vysielaní amerických televízií. Ich cieľom je urobiť z tragédie zlomový okamih v debate o regulácii zbraní v USA.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Tá sa v posledných dňoch opäť rozhorela rovnako ako po predchádzajúcich veľkých masakroch strelnými zbraňami. Pri streľbe v Parkland zahynulo minulý týždeň 14 študentov a traja zamestnanci strednej školy Marjory Stonemanové. Ide tak o tretí najhorší útok na pôde školy v USA od roku 1999. "My prichádzame o životy, zatiaľ čo dospelí robia hlúposti," citoval spravodajský web BBC jedného z preživších Camerona Kaskyho. Organizátori marcového pochodu na Washington žiadajú, aby sa pre amerických zákonodarcov deti a ich rodiny "stali prioritou" a vyzývajú aj k súbežne konaným manifestáciám v iných mestách. Podľa BBC po stredajšom útoku silnie na sociálnych sieťach podpora aj ďalším študentským iniciatívam.

Podľa amerických médií je ale snaha odporcov zbrojnej lobby márna. V Kongrese sa návrh na sprísnenie zákona o držaní zbraní objavil niekoľkokrát, ale scenár bol zakaždým zhruba rovnaký - demokrati žiadali sprísnenie legislatívy, republikáni odkazovali na druhý dodatok. Snemovňa reprezentantov koncom minulého roka naopak uvoľnila pravidlá pre skryté nosenie zbrane naprieč štátmi, ktoré takéto držanie povoľujú.

 

Americký prezident Donald Trump doteraz vystupoval ako zarytý stúpenec druhého dodatku a vlani na zhromaždení členov Národnej asociácie držiteľov zbraní (NRA) vyhlásil, že by "nikdy nenarušil" právo na držanie zbraní. V prvom vyjadrení k téme kontroly zbraní od stredajšej tragédie potom na twitteri kritizoval demokratmi za to, že neprijali príslušnú legislatívu po zvolení Baracka Obamu v roku 2008, kedy ovládali obe komory kongresu.

Proti Trumpovi, ako aj ďalším politikom, ktorí v minulosti dostali od NRA príspevky na činnosť, už v sobotu ostro vystúpila jedna z floridských študentiek Emma Gonzalezová. "Ak za mnou chce prezident prísť a hovoriť mi do očí, že to bola strašná tragédia a ..., ako sa v tej veci nič nestane, rada by som sa ho spýtala, koľko peňazí dostal od NRA," povedala na jednom zo zhromaždení. "Ale na tom nezáleží, pretože ja už to viem: tridsať miliónov dolárov," dodala.

Otvoriť galériu

BBC uvádza, že podľa neziskové organizácie Center for Responsive Politics, ktorá monitoruje financovanie amerických politikov, dostala Trumpová predvolebnú kampaň v roku 2016 od NRA 11,4 miliónov dolárov (233 miliónov Sk). Ďalších 19,7 milióna dolárov údajne NRA investovala do negatívnej kampane proti Hillary Clintonovej.

Na Floride sa cez víkend nekonali len protesty proti dostupnosti zbraní, podotýka agentúra AP, ale tiež jedna prehliadka najnovších zbraní. Jorge Fernandez z usporiadateľskej spoločnosti Florida Gun Shows povedal, že akcia bola naplánovaná dlho dopredu a jej zrušenie by bolo príliš nákladné. Za to, čo sa v stredu odohralo v Parkland podľa neho nenesú zodpovednosť zbrane, ale psychický stav devätnásťročného Nikolasa Cruza.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Cropped shot of an unrecognizable customer making payment in a store
Otrasné, čo mali robiť traja muži v Bratislave: Na tento večer nezabudnú
Foto
Niečo sa deje so Schumacherom? Kroky rodiny vás prekvapia
Rodičom sa okresanie balíčka nepáči.
Vláda sa chystá okresať rodinný balíček, odkaz od rodičov: Neberte peniaze našim deťom!
Moderátor sníva o ceste do Bhutánu.
Foto
TRAPAS Martina Nikodýma: On o ničom nevedel, no keď to zistil... Ja vás zabijem!
Opitý vodič sa zranil pri náraze vozidla do stĺpa v Prešove.
Foto
Opitý vodič to napálil rovno do stĺpa! Nenormálne, koľko nafúkal: FOTO z nehody
Podnikateľ bojuje s rakovinou lymfatických uzlín.
Chorého Fedora Flašíka previezli do cudziny: Zachránia ho na klinike prominentov?!
(ilustračné foto)
Slováci, pozerajte na oblohu! Uvidíte tam niečo nezvyčajné
(ilustračné foto)
Zúrivý pes v Čechách napadol seniorku: Prišla o nohu, bojuje o život!
Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!
Spišský hrad, Slovensko.
Komplikácie s obnovou Spišského hradu: Rekonštrukcia natrafila na ďalší problém
(ilustračné foto).
Letecké spoločnosti reagujú na vyostrený konflikt medzi Izraelom a Iránom: Čo sa mení?
(ilustračné foto)
Idem si po alebo pre vodu? Správna možnosť je len jedna! Vždy sa používa táto predložka