Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.02.2018 11:55 | Šport | ZOH Pjongcang 2018

Kuzminová vybojovala pre Slovensko 3 medaily, ale... Prečo jej meškajú peniaze? Výdavky si zaplatí sama

Športovkyňa, ktorú Slovensku závidí celý svet. Presne to je Anastasia Kuzminová, fenomenálna biatlonistka a šesťnásobná olympijská medailistka.

Veľa odborníkov však právom hovorí, že ani zďaleka nemá štátom vytvorené podmienky, aké by si zaslúžila. Bohužiaľ, myslí si to aj Nastin manžel Daniel, ktorý vyzýva ministerstvo, aby im vyplatili meškajúce peniaze. Kompetentní však o žiadnych chýbajúcich financiách nevedia. 

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Po zisku každého cenného kovu v Pjongčangu sa okamžite ozvali aj osobnosti z politiky, ktoré sa rozplývali nad jej výkonom, ktorým ohromila celý svet. Lenže pravda je aj to, že pokiaľ ide o podmienky na prípravu, vďaka štátu výrazne pokrivkávajú, čo potvrdil aj Nastin manžel a tréner Daniel Kuzmin. „Bol by som rád, keby sa Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky trošku zobudilo. Predsa len sa blíži záver februára a peniaze, ktoré mali prísť začiatkom januára, stále nemáme. Reprezentujeme predsa celé Slovensko a nielen seba, no táto situácia sa opakuje každý rok. Hovorím to však nielen v súvislosti s nami, ale aj v mene ďalších TOP slovenských športovcov, ktorí majú taktiež pozastavené peniaze,“ netají sklamanie Daniel Kuzmin.

Otvoriť galériu
Je jasné, že aj napriek nepríjemnému finančno-časovému sklzu musí Anastasia pracovať stále rovnako tvrdo, hoci tréningy a súťaže sú finančne veľmi náročné. „Zatiaľ nám to prípravu nenarušilo, no po olympiáde nás čakajú ďalšie preteky Svetového pohára a tam už teda pôjdeme za vlastné peniaze,“ varuje Daniel Kuzmin.

 

Ministerstvo kontruje

Nový Čas oslovil k meškajúcim peniazom aj samotné ministerstvo, no to tvrdí, že Nasti nijaké peniaze nedlhujú. „Pani Kuzminová dostala za rok 2017 v rámci tzv. top tímov príspevok 50 000 €, pani Fialková 20 000 € a v rámci biatlonu pre zmiešanú štafetu išlo 56 000 €. Ministerstvo školstva udeľuje príspevky na základe zákona o športe pre zväzy a potom ešte pre tzv. top tímy, na základe každého športovca,“ vysvetlila Ria Feik Achbergerová z tlačového odboru ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu. Podľa ich slov sa dokonca teraz po prvýkrát v histórii stalo, že zväzy dostali peniaze do konca januára 2018.

„Väčšinou dostávali peniaze okolo marca-apríla, keď už športová príprava bežala. My dávame príspevok aj SOV, ktorý taktiež narába s peniazmi podľa svojho uváženia. Vôbec sa nezakladá na pravde, že by ministerstvo školstva neposlalo príspevok. Tento rok sa pritom budú vyplácať ešte top tímy podľa tabuliek. Tvrdenia manžela pani Kuzminovej sa nezakladajú na pravde, pretože ministerstvo ešte aj tento rok pred olympiádou stihlo vyplatiť príspevok zväzom,“ dodala Feik Achbergerová. Z tabuľky z ministerstva vyplýva, že biatlonu bol na rok 2018 určený príspevok viac ako 538 000 €. Kde sa teda stratili Nastine peniaze je tak nejasné.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: red, mač

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Americká vlajka a čínska vlajka (ilustračná fotografia).
Veľký krok medzi USA a Čínou: Stalo sa to po vyše roku! Ako dopadol rozhovor ministrov?
Speváčka a vášnivá astrologička Marcela Laiferová
Úprimná rada astrologičky Marcely Laiferovej: Chcete byť ŠŤASTNÍ? Viem, ako na to
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj pristúpil k razantnému kroku: Vyvolal vlnu rozhorčenia! Čaká Ukrajinu ďalšia mobilizácia?
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Aktualizované
Je rozhodnuté: Mazáka odvolali z funkcie predsedu Súdnej rady SR
Národná rada Slovenskej republiky.
Poslanci zvolili nového člena Súdnej rady SR: Stal sa ním tento muž
Siamské dvojičky Daisy a Violet Hiltonové.
Krutý osud siamských dvojičiek: Violet žila s mŕtvou sestrou niekoľko dní! Matka ich predala a... Trpké detaily ich života
Osemdesiat hasičov a dobrovoľníkov zasahovali na zámku.
FotoVáš Tip
Poplach v centre Zvolena: Na zámku zasahovalo osemdesiat hasičov a dobrovoľníkov!
Janko dal zbohom svojej legendárnej ofine.
Foto
Vypadnutie Jána Tribulu z Let’s Dance: Redaktor prišiel o ofinu aj o všetky nervy!
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Súdna rada rokuje o odvolaní Mazáka: Ten zo zasadnutia odišiel, čo je za tým?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putin hovorí o katastrofálnych následkoch: Stretol sa s prezidentom Iránu a... Takto to dopadlo!
Ilustračné foto
Najnebezpečnejší ostrov na Zemi? Cudzincov tam čaká SMRŤ! Desivé, čo sa o ňom hovorí
Michal Šimečka a Robert Fico
Progresívne Slovensko kritizuje Fica: Premiér hovorí a koná ako geopolitický analfabet