Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.02.2018 13:05 | Šport

Nádherná biatlonová dráma: Mužské preteky s hromadným štartom rozhodli centimetre!

Zlato v pretekoch s hromadným štartom na 15 km vybojoval na ZOH v Pjongčangu francúzsky biatlonista Martin Fourcade, striebro v rovnakom čase vo fotofiniši patrilo Nemcovi Simonovi Schemppovi, bronz Nórovi Emilovi Hegle Svendsenovi (+11,2).

Slovenský biatlon v 'masse' nemal zastúpenie, keď prvému náhradníkovi Matejovi Kazárovi chýbal jediný bod, aby sa do štartujúcej 30-ky zmestil. Zostala tak len spomienka na Pavla Hurajta, ktorý sa práve v tejto disciplíne vo Vancouveri'2010 nečakane radoval z bronzu.

Kandidátov na medaily v areáli Alpensia bolo veľa, na ZOH v Soči sa na stupňoch zoradili Svendsen, Fourcade, Moravec a všetci boli na štarte. Vlani na MS v Hochfilzene vzniklo poradie medailistov Schempp, J. Boe, Eder a tiež sa predstavili kompletne, všetci s veľkým hladom prvýkrát sa medailovo v Pjongčangu blysnúť, okrem J. Boea, ktorý už mal zlato z vytrvalostných pretekov. Najviac sa verilo Fourcadovi, ktorému sa mohla doteraz len jedna medaila v Pjongčangu, zlatá zo stíhačky, vzhľadom na jeho sezónnu suverénnosť, máliť. Geniálny francúzsky biatlonista v seriáli Svetového pohára v troch 'mass' pretekoch bol vždy na stupňoch, z troch možností dva razy na tom najvyššom, len raz ho zdolal J. Boe.

V Pjongčangu sa na medailovom stupni pred pretekmi s hromadným štartom na medailovom stupni nezopakovalo ani raz nejaké meno a aj tento fakt vnášal do 'massu' veľké očakávanie. Počasie tentoraz žiadnym výkyvom neprekvapilo, pri mínus dva stupne vietor fúkal na strelnici už tradičným spôsobom, s meniacim sa smerom. Naplno ho precítili na prvej streľbe ležmo pod umelým osvetlením favoriti, Eder, Peiffer, Fourcade, T. Boe i Svendsen s trestným okruhom. Druhá 'ležka' posunula do popredia dvoch Nemcov Dolla, a Lessera, Fourcade na nich strácal na 8. mieste len 9,4 sekundy, zlyhal J. Boe až s tromi chybami a strata 1:14,7 už pre neho neveštila nič dobré.

 

Pred treťou streľbou sa pole výraznejšie na čele neroztrhalo, o to dôležitejšia bola 'stojka', ktorú Fourcade zvládol brilantne za 18,8 sekundy, v kontakte s ním vyrazili na trať aj Schempp a Lesser. Neuspeli T. Boe, Bjöntegaard, Lindström s dvoma trestnými okruhmi. Na záverečnú streľbu stojmo došli zhodne Fourcade, Schempp a Lesser a každý jeden si uvedomoval, že mieri aj na zlato. Všetci si však museli odkrúžiť niečo navyše, Fourcade netrafil posledný terč, Schempp štvrtý, Lesser tretí i piaty. Francúz sa síce na zostávajúce tri kilometre vydal prvý, no ako tieň ho prenasledoval Schempp, Doll už zaostával o 19,2 sekundy. Záverečné metre, ba aj centimetre zvládol vo fotofiniši lepšie Martin Fourcade a v 29 rokoch sa radoval zo štvrtej zlatej medaily na ZOH v kariére. Strhujúci súboj sprevádzal aj Svendsena a Lessera a napokon sa bronzom ovenčil Svendsen.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!