Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.02.2018 05:00 | Správy | Politika

Agent Dymič prehovoril o Corbynovi a ŠtB, začali sa diať veci: Neľútostné slová bývalého šéfa MI6

Obrovské pochybnosti o jeho dôveryhodnosti. Líder britských labouristov Jeremy Corbyn (68) čelí najväčšiemu škandálu vo svojej politickej histórii.

Po tom, čo prehovoril bývalý československý agent ŠtB z Limbachu Ján „Dymič“ Sarkocy (65), sa stále častejšie objavujú otázky, či by mal potenciálny kandidát na britského premiéra pokračovať na takom vysokom poste. Exšéf tajnej služby MI6 vysvetľuje, že Corbyn musel byť poriadne naivný alebo skutočne vedel, o čo ide.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Agent Sarkocy Novému Času prezradil, že Corbyna v osemdesiatych rokoch kontaktoval niekoľkokrát. Dokonca mal dostávať za informácie peniaze. „Takých tam bolo viac a neboli to len poslanci, ale aj vyššia vrchnosť,“ povedal. Tvrdí, že Corbyn s ŠtB vedome spolupracoval a hovoril mu aj dôverné veci. „Verbovanie sa konalo pod ochranou Ruska. Vedel som, čo bude mať Thatcherová na raňajky, obed a večeru a aké bude mať šaty na budúci deň. Corbynovi dávala peniaze iná osoba, ktorá je momentálne významným poslancom,“ dodal Sarkocy.

Jeho výpoveď spôsobila na Britských ostrovoch veľkú búrku nevôle. Nový Čas kontaktovali mnohé tamojšie médiá o sprostredkovanie informácií. Denník The Sun pridal komentár bývalého šéfa rozviedky MI6 Richarda Dearlovea, podľa ktorého bol Corbyn neuveriteľne naivný alebo „presne vedel, čo sa deje“. „Prístup komunistov ku Corbynovi bol klasickou kultiváciou typickou pre spôsob, akým v sovietskom bloku fungovali,“ povedal Dearlove s tým, že keby komunisti nevedeli, že je ich sympatizant, tak by sa na neho nezavesili.

Otvoriť galériu
Upozorňuje aj na to, že československých špiónov využívala sovietska KGB ako predvoj. Denník The Telegraph zase pripomína, že „Corbyn má čo vysvetľovať aj vzhľadom na svoj zvláštny úsudok stretávať sa s ním“. Daily Mail upozorňuje na to, že Corbyn vlani besedoval v londýnskom parlamente s dvomi kubánskymi špiónmi napriek tomu, že ho varovali pred bezpečnostnou hrozbou.

 

Zlý film o Bondovi

Riaditeľka Archívu bezpečnostných zložiek v Prahe Světlana Ptáčniková však vysvetľuje, že tvrdenia Dymiča sú v rozpore so zachovanými materiálmi. „Keby bol Corbyn agentom, mal by zväzok vedený v inej kategórii. To sú zväzky kategórie štyri, čo znamená, že ich čísla sa začínajú štvorkou,“ povedala. Ptáčniková tiež konštatuje, že v dokumentoch sú pasáže, v ktorých sa hovorí, že rozviedka sa snaží vystupovať tak, aby Corbyn nemal žiadne podozrenia.

Styky s komunistickým špiónom však jeho politickí oponenti bohato využívajú. Konzervatívny minister obrany Gavin Williamson povedal, že labouristický líder spravil obrovský prešľap. „Corbyn je muž, ktorý chce viesť túto krajinu ako premiér a pritom opakovane kolaboroval s našimi nepriateľmi,“ povedal ostro.

Sám Corbyn sa z aféry ťažko spamätáva. „Jeremy nebol agent, dôverný styk, informátor ani spolupracovník československej spravodajskej služby,“ uviedol jeho hovorca. Corbyn vraj nevedel, že sa stýkal s agentom ŠtB a popis udalostí označil za nedôveryhodný. „Jeho príbeh má viac dier ako zlý film o Jamesovi Bondovi,“ uzavrel.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Martin Čeliga, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Tunel Sitina
Nezabudnite na víkendové dopravné obmedzenia: Polícia pripomína, kde sa s nimi stretnete
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Občianska zbierka na muníciu pre Ukrajinu: Podporuje ju aj prezidentka! Aha, čo povedala
Takto si Kramár prišiel po svoju novopečenú dcérku.
Aké sú (ne)výhody otcovstva po 60-ke: Kto vie, či o tomto vedel čerstvý tato Maroš Kramár!
Ilustračné foto
Aktualizované
Veľké nešťastie: Postrelený muž v Rohožníku! Na miesto leteli záchranári
Hokejisti Spišskej Novej Vsi v piatom zápase semifinále play-off Tipos Extraligy hostili Košice.
Sp. Nová Ves - Nitra ONLINE: Sledujte prvý finálový zápas hokejovej extraligy
Andrej Babiš a Monika Babišová.
Foto
Andrej Babiš išiel s pravdou von: Rozvod po 30 rokoch! Emotívne slová o ich vzťahu
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Premiér Fico o výraznej zmene v doprave: Tieto miesta by mohli byť oslobodené od diaľničnej známky
(ilustračná fotografia).
Odborníci WHO sú v šoku: Desivé odhalenie o vtáčej chrípke! Ochorenie sa rozšírilo aj na...
Ruský prezident Vladimir Putin.
Ďalšia rana pod pás pre Rusov: Európska únia to nenechá len tak, pripravuje úder