Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.02.2018 05:00 | Správy | Politika

Agent Dymič prehovoril o Corbynovi a ŠtB, začali sa diať veci: Neľútostné slová bývalého šéfa MI6

Obrovské pochybnosti o jeho dôveryhodnosti. Líder britských labouristov Jeremy Corbyn (68) čelí najväčšiemu škandálu vo svojej politickej histórii.

Po tom, čo prehovoril bývalý československý agent ŠtB z Limbachu Ján „Dymič“ Sarkocy (65), sa stále častejšie objavujú otázky, či by mal potenciálny kandidát na britského premiéra pokračovať na takom vysokom poste. Exšéf tajnej služby MI6 vysvetľuje, že Corbyn musel byť poriadne naivný alebo skutočne vedel, o čo ide.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Agent Sarkocy Novému Času prezradil, že Corbyna v osemdesiatych rokoch kontaktoval niekoľkokrát. Dokonca mal dostávať za informácie peniaze. „Takých tam bolo viac a neboli to len poslanci, ale aj vyššia vrchnosť,“ povedal. Tvrdí, že Corbyn s ŠtB vedome spolupracoval a hovoril mu aj dôverné veci. „Verbovanie sa konalo pod ochranou Ruska. Vedel som, čo bude mať Thatcherová na raňajky, obed a večeru a aké bude mať šaty na budúci deň. Corbynovi dávala peniaze iná osoba, ktorá je momentálne významným poslancom,“ dodal Sarkocy.

Jeho výpoveď spôsobila na Britských ostrovoch veľkú búrku nevôle. Nový Čas kontaktovali mnohé tamojšie médiá o sprostredkovanie informácií. Denník The Sun pridal komentár bývalého šéfa rozviedky MI6 Richarda Dearlovea, podľa ktorého bol Corbyn neuveriteľne naivný alebo „presne vedel, čo sa deje“. „Prístup komunistov ku Corbynovi bol klasickou kultiváciou typickou pre spôsob, akým v sovietskom bloku fungovali,“ povedal Dearlove s tým, že keby komunisti nevedeli, že je ich sympatizant, tak by sa na neho nezavesili.

Otvoriť galériu
Upozorňuje aj na to, že československých špiónov využívala sovietska KGB ako predvoj. Denník The Telegraph zase pripomína, že „Corbyn má čo vysvetľovať aj vzhľadom na svoj zvláštny úsudok stretávať sa s ním“. Daily Mail upozorňuje na to, že Corbyn vlani besedoval v londýnskom parlamente s dvomi kubánskymi špiónmi napriek tomu, že ho varovali pred bezpečnostnou hrozbou.

 

Zlý film o Bondovi

Riaditeľka Archívu bezpečnostných zložiek v Prahe Světlana Ptáčniková však vysvetľuje, že tvrdenia Dymiča sú v rozpore so zachovanými materiálmi. „Keby bol Corbyn agentom, mal by zväzok vedený v inej kategórii. To sú zväzky kategórie štyri, čo znamená, že ich čísla sa začínajú štvorkou,“ povedala. Ptáčniková tiež konštatuje, že v dokumentoch sú pasáže, v ktorých sa hovorí, že rozviedka sa snaží vystupovať tak, aby Corbyn nemal žiadne podozrenia.

Styky s komunistickým špiónom však jeho politickí oponenti bohato využívajú. Konzervatívny minister obrany Gavin Williamson povedal, že labouristický líder spravil obrovský prešľap. „Corbyn je muž, ktorý chce viesť túto krajinu ako premiér a pritom opakovane kolaboroval s našimi nepriateľmi,“ povedal ostro.

Sám Corbyn sa z aféry ťažko spamätáva. „Jeremy nebol agent, dôverný styk, informátor ani spolupracovník československej spravodajskej služby,“ uviedol jeho hovorca. Corbyn vraj nevedel, že sa stýkal s agentom ŠtB a popis udalostí označil za nedôveryhodný. „Jeho príbeh má viac dier ako zlý film o Jamesovi Bondovi,“ uzavrel.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Martin Čeliga, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo