Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.02.2018 05:00 | Správy | Politika

Agent Dymič prehovoril o Corbynovi a ŠtB, začali sa diať veci: Neľútostné slová bývalého šéfa MI6

Obrovské pochybnosti o jeho dôveryhodnosti. Líder britských labouristov Jeremy Corbyn (68) čelí najväčšiemu škandálu vo svojej politickej histórii.

Po tom, čo prehovoril bývalý československý agent ŠtB z Limbachu Ján „Dymič“ Sarkocy (65), sa stále častejšie objavujú otázky, či by mal potenciálny kandidát na britského premiéra pokračovať na takom vysokom poste. Exšéf tajnej služby MI6 vysvetľuje, že Corbyn musel byť poriadne naivný alebo skutočne vedel, o čo ide.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Agent Sarkocy Novému Času prezradil, že Corbyna v osemdesiatych rokoch kontaktoval niekoľkokrát. Dokonca mal dostávať za informácie peniaze. „Takých tam bolo viac a neboli to len poslanci, ale aj vyššia vrchnosť,“ povedal. Tvrdí, že Corbyn s ŠtB vedome spolupracoval a hovoril mu aj dôverné veci. „Verbovanie sa konalo pod ochranou Ruska. Vedel som, čo bude mať Thatcherová na raňajky, obed a večeru a aké bude mať šaty na budúci deň. Corbynovi dávala peniaze iná osoba, ktorá je momentálne významným poslancom,“ dodal Sarkocy.

Jeho výpoveď spôsobila na Britských ostrovoch veľkú búrku nevôle. Nový Čas kontaktovali mnohé tamojšie médiá o sprostredkovanie informácií. Denník The Sun pridal komentár bývalého šéfa rozviedky MI6 Richarda Dearlovea, podľa ktorého bol Corbyn neuveriteľne naivný alebo „presne vedel, čo sa deje“. „Prístup komunistov ku Corbynovi bol klasickou kultiváciou typickou pre spôsob, akým v sovietskom bloku fungovali,“ povedal Dearlove s tým, že keby komunisti nevedeli, že je ich sympatizant, tak by sa na neho nezavesili.

Otvoriť galériu
Upozorňuje aj na to, že československých špiónov využívala sovietska KGB ako predvoj. Denník The Telegraph zase pripomína, že „Corbyn má čo vysvetľovať aj vzhľadom na svoj zvláštny úsudok stretávať sa s ním“. Daily Mail upozorňuje na to, že Corbyn vlani besedoval v londýnskom parlamente s dvomi kubánskymi špiónmi napriek tomu, že ho varovali pred bezpečnostnou hrozbou.

 

Zlý film o Bondovi

Riaditeľka Archívu bezpečnostných zložiek v Prahe Světlana Ptáčniková však vysvetľuje, že tvrdenia Dymiča sú v rozpore so zachovanými materiálmi. „Keby bol Corbyn agentom, mal by zväzok vedený v inej kategórii. To sú zväzky kategórie štyri, čo znamená, že ich čísla sa začínajú štvorkou,“ povedala. Ptáčniková tiež konštatuje, že v dokumentoch sú pasáže, v ktorých sa hovorí, že rozviedka sa snaží vystupovať tak, aby Corbyn nemal žiadne podozrenia.

Styky s komunistickým špiónom však jeho politickí oponenti bohato využívajú. Konzervatívny minister obrany Gavin Williamson povedal, že labouristický líder spravil obrovský prešľap. „Corbyn je muž, ktorý chce viesť túto krajinu ako premiér a pritom opakovane kolaboroval s našimi nepriateľmi,“ povedal ostro.

Sám Corbyn sa z aféry ťažko spamätáva. „Jeremy nebol agent, dôverný styk, informátor ani spolupracovník československej spravodajskej služby,“ uviedol jeho hovorca. Corbyn vraj nevedel, že sa stýkal s agentom ŠtB a popis udalostí označil za nedôveryhodný. „Jeho príbeh má viac dier ako zlý film o Jamesovi Bondovi,“ uzavrel.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Martin Čeliga, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke predseda Súdnej rady SR Ján Mazák.
Opozícia opäť spustila kritiku: Nepáči sa im odvolanie Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady SR
Princ Harry s manželkou Meghan
Foto
Bývalá sekretárka po rokoch prelomila mlčanie: Takáto je Meghan naozaj! A nie je to príjemné...
Český premiér Petr Fiala počas návštevy USA.
Český premiér Fiala pred návštevou Kongresu: Poviem, čo je pre Ukrajinu kľúčové
Foto
Niekdajší zakončovateľ Slovana kriticky na margo klubu: Juniorka? Odpad!
Marek Eštok
Upokojenie situácie musí prísť čím skôr: Štátny tajomník rezortu diplomacie podporil jednotnú rekciu Únie
Lawn crystals water green
Mrazy budú opäť úradovať: Na chladné počasie sa pripravte najmä v týchto častiach Slovenska
Protest pred úradom vlády.
Foto
Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí: Protestovať prišli proti zásahom do kultúry či životného prostredia
stará veštica
Desivá predpoveď Baby Vangy o osude Európy: Slová, ktoré naháňajú strach!
Žlto-modrý kostým od návrhárky Catherine Walker
Foto
Módne kúsky Diany († 36) idú do dražby: Astronomické ceny! V tejto róbe sa stretla s významným monarchom
Talianska premiérka Giorgia Meloniová
Talianska premiérka sa bude súdiť s profesorom, žiada vysoké odškodné: Aha, čo o nej vyslovil!
Do lavíc zasadnú aj obvinení poslanci či spolupracovník ŠTB.
Rokovanie skončilo diskusiou o financiách pre samosprávy: Kedy príde nový zákon do platnosti?
Hasiči zasahujú počas požiaru historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň.
Požiar budovy burzy v Kodani je pod kontrolou: Starobylú budovu postavia nanovo