Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Slovák získal prestížne ocenenie: Získaním tohto titulu sa zaradil do významnej spoločnosti

Je len šiestym Slovákom, ktorému udelili toto prestížne ocenenie. Vedúci Katedry sociálnej práce na Trnavskej univerzite Ondrej Botek (41) sa stal členom britskej Kráľovskej spoločnosti umenia, ktorej patrónkou je momentálne manželka britského princa Williama - Kate.

Získaním titulu sa zaradil do významnej spoločnosti, kde patria aj svetoznámy fyzik Stephen Hawking či spisovateľ Charles Dickens, ako aj diplomat, vynálezca a jeden z vodcov americkej revolúcie Benjamin Franklin.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Ondrej Botek vyštudoval na Katedre sociálnej práce na Trnavskej univerzite, kde patril medzi najmladších odborníkov, ktorí získali titul docent. Dnes na tej istej škole odovzdáva študentom skúsenosti aj zo svojej praxe v Kambodži. Viac ako tri roky pôsobil v rámci projektu kliniky House of Family v hlavnom meste Phnom Penh ako sociálny pracovník a manažér. „Zo začiatku som mal mierne obavy, keďže sme pracovali s deťmi postihnutými HIV/AIDS. Možno dva dni som si dával pozor, ale neskôr som to už neriešil,“ rozpráva pokorne Ondrej, ktorému sociálna práca učarovala.

Ako veľká rodina

 

„Na klinike sme sa spolu s kolegami venovali práci s kambodžskými deťmi, väčšinou sirotami, žijúcimi s HIV/AIDS. Primárnym cieľom bolo zabezpečiť im najmä liečbu,“ opisuje neľahký osud detí, z ktorých bolo 95 % HIV pozitívnych. „Bolo to ako vo veľkej rodine, starali sme sa o všetko. Učili sme ich alebo sme sa s nimi hrali a usilovali sme sa zabezpečiť im prijateľné životné podmienky. Tieto deti najviac potrebujú lásku, ktorej sme sa im snažili dať čo najviac,“ vraví Ondrej. Najväčšou odmenou bol pre nich úsmev na tvárach detí.

Otvoriť galériu
Náročná práca ho nezdolala, bol na ňu pripravený aj vďaka štúdiu. Predsa ho však niečo prekvapilo. „Teplo, ktoré tam je v období sucha extrémne a 50 °C dá zabrať aj odolnému,“ usmieva sa docent, ktorý si osvojil aj domáci jazyk - khmérčinu.

Významné ocenenia

Za zásluhy dostal Ondrej Botek ešte vlani štátne vyznamenanie od vlády Kambodžského kráľovstva za sociálnu prácu s HIV pozitívnymi sirotami. Na osobnej audiencii sa stretol aj s kráľom Kambodže Norodomom Sihamonim. V týchto dňoch prišlo ďalšie ocenenie. Získaním titulu Fellowship of RSA sa zaradil medzi elitu. „Titul je v zahraničí, najmä vo Veľkej Británii, známkou prestíže. Členmi sú významní ľudia z celého sveta. Som hrdý, že môžem patriť medzi nich. Zároveň si, samozrejme, uvedomujem zodpovednosť, ktorá mi týmto prináleží, a síce naďalej prispievať k rozvoju spoločnosti na Slovensku, ako aj v zahraničí a pritiahnuť k štúdiu sociálnej práce čo najviac mladých,“ uzavrel Botek.

Kráľovská spoločnost umenia

Ide o britskú učenú spoločnosť - akadémiu na podporu vied. Noví členovia sú volení doterajšími členmi doživotne. Väčšinou sú to občania Britského spoločenstva. Za meno si píšu skratku FRS. 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Zuzana Sišovská, Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke predseda Súdnej rady SR Ján Mazák.
Opozícia opäť spustila kritiku: Nepáči sa im odvolanie Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady SR
Princ Harry s manželkou Meghan
Foto
Bývalá sekretárka po rokoch prelomila mlčanie: Takáto je Meghan naozaj! A nie je to príjemné...
Český premiér Petr Fiala počas návštevy USA.
Český premiér Fiala pred návštevou Kongresu: Poviem, čo je pre Ukrajinu kľúčové
Foto
Niekdajší zakončovateľ Slovana kriticky na margo klubu: Juniorka? Odpad!
Marek Eštok
Upokojenie situácie musí prísť čím skôr: Štátny tajomník rezortu diplomacie podporil jednotnú rekciu Únie
Lawn crystals water green
Mrazy budú opäť úradovať: Na chladné počasie sa pripravte najmä v týchto častiach Slovenska
Protest pred úradom vlády.
Foto
Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí: Protestovať prišli proti zásahom do kultúry či životného prostredia
stará veštica
Desivá predpoveď Baby Vangy o osude Európy: Slová, ktoré naháňajú strach!
Žlto-modrý kostým od návrhárky Catherine Walker
Foto
Módne kúsky Diany († 36) idú do dražby: Astronomické ceny! V tejto róbe sa stretla s významným monarchom
Talianska premiérka Giorgia Meloniová
Talianska premiérka sa bude súdiť s profesorom, žiada vysoké odškodné: Aha, čo o nej vyslovil!
Do lavíc zasadnú aj obvinení poslanci či spolupracovník ŠTB.
Rokovanie skončilo diskusiou o financiách pre samosprávy: Kedy príde nový zákon do platnosti?
Hasiči zasahujú počas požiaru historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň.
Požiar budovy burzy v Kodani je pod kontrolou: Starobylú budovu postavia nanovo