Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.02.2018 12:49 | Šport | ZOH Pjongcang 2018
FotoVideo

Rozprávka s krásnym vyvrcholením: Kuzminová vybojovala pre Slovensko zlatú medailu!

Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová získala na ZOH v Pjongčangu zlatú medailu v pretekoch s hromadným štartom.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Na 12,5 km trati zdolala striebornú Bielorusku Darju Domračevovú o 18,8 sekundy a Nórku Tiril Eckhoffovú o 27,7. Druhá slovenská biatlonistka Paulína Fialková dobehla na 21. mieste ((+2:29,6).

Trojnásobná olympijská šampiónka Kuzminová sa zapísala do histórie už šiestou olympijskou medailou (3-3-0), v Pjongčangu nazbierala tri, jedno zlato a dve strieborné a stala sa najúspešnejšou biatlonistkou olympijskej histórie.

Na štarte sa pod umelým osvetlením zoradila 30-ka podľa určeného kľúča, so všetkými medailistkami v Pjongčangu, s 15-kou v momentálnom poradí Svetového pohára a ďalšími, ktoré nazbierali v Pjongčangu najviac bodov. Dotýkalo sa to aj Paulíny Fialkovej, 5. vo vytrvalostných pretekoch. Tempo v miernom točivom vetre s mrazom -šesť od začiatku udávala na čele Kuzminová a hlavne vďaka nej sa pole dosť roztiahlo už pred úvodnou streľbou. 'Ležka' Kuzminovej (celková strelecká bilancia 0-0-0-1) bola vynikajúca, rovnako ako u ďalších 17-tich, a pred Öbergovou mala náskok 3,5 sekundy. P. Fialková (1-2-0-1) netrafila piaty terč a zaradila sa na 24. miesto (+39,1). Trestný okruh zaťažil aj Dahlmeierovú, priebežne 22. (+34,7). 

 

Druhú streľbu ležmo zvládla Kuzminová opäť brilantne a náskok pred druhou obhajkyňou titulu Domračevovou natiahla na 7,9 sekundy. Do rozpätia 20 sekúnd sa ešte zmestilo šesť žien. P. Fialková si pridala dva trestné okruhy na druhom a štvrtom terči a na 26. priečke zvýraznila svoju stratu už na 1:47,5 min.

Druhá polovica pretekov so stojkovým mierením najlepšie odbúdala Kuzminovej. Ďalších päť terčov Kuzminová opäť výborne zvládla, Domračevová nevybielila prvý terč a slovenská biatlonistka si užívala na špici náskok 28,2 sekundy pred Wiererovou, pred treťou Vítkovou 37,6. Aj P. Fialková chybu neurobila a posunula sa na 23. priečku (+2:13,6).

V záverečnej streľbe stojmo mierila 33-ročná Kuzminová na svoje tretie olympijské zlato v kariére i na piedestál najúspešnejšej biatlonistky v histórii ZOH. Na medzičase pred streľbou už viedla o 50,3 sekundy, úplne záverečný terč pri veľmi dlhom mierení síce netrafila, no vybehla na trať ako prvá, Domračevová za ňou zaostávala o 24,7 sekundy a bolo už viac-menej jasné, že Kuzminová si už zlato nenechá vziať.

Pred štartom sa v stredisku Alpensia vynárali otázky, či Nemka Dahlmeierová bude pokračovať v medailovom ťažení a získa už štvrtý vzácny kov, čo sa v histórii na jednej olympiáde žiadnej žene nepodarilo. Nepodarilo sa to ani Nemke, tentoraz s vychýlenou muškou. Aj Anastasia Kuzminová mala pred sebou viac výziev, jednou z nich bola snaha pódiovo sa presadiť a skompletizovať si zbierku, nakoniec ju impozantným spôsobom ozdobila. Pred Pjongčangom  sa v kariére mohla pochváliť vzácnymi kovmi vo všetkých individuálnych disciplínach okrem 'massu', po zlate si bilanciu vyšperkovala. Za inšpiráciu jej poslúžili aj MS'2009 v rovnakom dejisku v Pjongčangu, keď prvýkrát s veľkou medailou, striebornou, zažiarila práve v 'masse'.

Výsledky

Preteky žien s hromadným štartom na 12,5 km: 1. Anastasia KUZMINOVÁ (SR) 35:23,0 (1 tr. okr.), 2. Darja Domračevová (Biel.) +18,8 (1), 3. Tiril Eckhoffová (Nór.) 27,7 (2), 4. Lisa Vittozziová (Tal.) 45,6 (2), 5. Hanna Obergová (Švéd.) 46,5 (1), 6. Dorothea Wiererová (Tal.) 47,3  (1), 7. Nadežda Skardinová (Biel.) 47,9 (0), 8. Marte Olsbuová (Nór.) 51,6 (1), 9. Marie Dorin Habertová (Fr.) 57,9 (2), 10. Kaisa Mäkäräinenová (Fín.) 1:00,9 (2), ...21. Paulína FIALKOVÁ (SR) 2:29,6 (4)

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Tunel Sitina
Nezabudnite na víkendové dopravné obmedzenia: Polícia pripomína, kde sa s nimi stretnete
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Občianska zbierka na muníciu pre Ukrajinu: Podporuje ju aj prezidentka! Aha, čo povedala
Takto si Kramár prišiel po svoju novopečenú dcérku.
Aké sú (ne)výhody otcovstva po 60-ke: Kto vie, či o tomto vedel čerstvý tato Maroš Kramár!
Ilustračné foto
Veľké nešťastie: Postrelený muž v Rohožníku! Na miesto leteli záchranári
Hokejisti Spišskej Novej Vsi v piatom zápase semifinále play-off Tipos Extraligy hostili Košice.
Sp. Nová Ves - Nitra ONLINE: Sledujte prvý finálový zápas hokejovej extraligy
Andrej Babiš a Monika Babišová.
Foto
Andrej Babiš išiel s pravdou von: Rozvod po 30 rokoch! Emotívne slová o ich vzťahu
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Premiér Fico o výraznej zmene v doprave: Tieto miesta by mohli byť oslobodené od diaľničnej známky
(ilustračná fotografia).
Odborníci WHO sú v šoku: Desivé odhalenie o vtáčej chrípke! Ochorenie sa rozšírilo aj na...
Minister Tomáš ohlásil nové opatrenie
Erik Tomáš prehovoril o podpore KDH pri 13. dôchodkoch: Čo im mal slúbiť?