Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.02.2018 07:00 | Správy | Zahraničné správy
Video

Omilostený Jiří Kajínek si užíva slávu a kráľovské peniaze: Ako zarába na svojom osude

Z väzenskej cely pred svetlá reflektorov! Omilostený väzeň Jiří Kajínek (57), odsúdený za dvojnásobnú vraždu a pokus o vraždu, mal za mrežami stráviť zvyšok svojho života.

Namiesto toho dnes jazdí na svojom novom mercedese po celej Českej republike, presvedčivo podáva svoju verziu pravdy, rozdáva autogramy, objatia a pózuje pre selfíčka s fanúšikmi. Ako to vyzerá na besede s azda najznámejším českým väzňom?

Fotogaléria
13
fotiek v galérii

Pred kultúrnym domov v moravskom Hodoníne postávajú skupinky nedočkavých ľudí. O šiestej má prísť na scénu človek, za ktorého besedu neváhali šetrní Česi vytiahnuť z peňaženiek 330 „kaček“ (približne 13 eur). Luxusný čierny mercedes Jiřího Kajínka stojí na parkovisku, to znamená, že beseda bude. Vedenie niektorých miest, ako sú Uherské Hradiště či Brumov-Bylnice, totiž verejnú diskusiu s Kajínkom vo svojich kultúrnych domoch zakázali. Podľa reakcie radnice ani Hodonín nebol týmto vystúpením nadšený. „Od podobných akcií sa rozhodne dištancujeme a nikto z vedenia mesta tam určite nepôjde. V pohotovosti ale určite bude mestská polícia, ktorá bude na celú akciu dozerať,“ povedal pre blesk.cz vicestarosta Hodonína Jiří Janda.

Prídem na Slovensko

Mestskú políciu ani žiadne špeciálne bezpečnostné opatrenia okolo kultúrneho domu nevidíme. „Ja se tak těším, ty vole,“ opisuje svoje pocity kamarátke druhá tínedžerka.

 

Ešte pred začiatkom akcie sa nám podarí odchytiť si hviezdu večera na pár otázok. Kajínek pred rokmi v jednom rozhovore prezradil, že by po prepustení z väzenia chcel ísť vlakom z Prahy do Lučenca. Pýtame sa teda, či to za deväť mesiacov, odkedy sa vďaka milosti prezidenta Miloša Zemana dostal na slobodu, stihol. „Nie je to pravda, to si niekto vymyslel. Odkedy ma pustili, na Slovensku som nebol,“ odpovedá s obrovským úsmevom na tvári omilostený kriminálnik v krátkom tričku, pod ktorým sa rysujú mohutné bicepsy. Na Slovensko sa však podľa vlastných slov chystá. „Do Bratislavy sa chystám na wellness pobyt do hotela, kde si trošku odpočiniem. Pôjdeme si s priateľkou pozrieť Bratislavu a užiť si voľný deň...”

Otvoriť galériu
Víno s Kajínkom

Na poslednej besede v Zlíne ho sprevádzala aj priateľka psychologička Magda Gubová (64). Dnes podľa vlastných slov prišiel sám. „Pani doktorka musela zostať doma, ona má teraz veľa pacientov,“ vysvetľuje. Po pár otázkach nás organizátor tohto nezvyčajného turné Pavel Tichopádek (50) z agentúry Atlantic upozorňuje, že beseda sa začína a pán Kajínek musí odísť diskutovať s nedočkavým, približne 200-členným publikom plným mužov aj žien, tínedžerov, párov, ale aj dôchodcov.

Cestou do sály si všímame zástup fanúšikov pri stole so suvenírmi. Okrem knihy, ktorú Kajínek vydal ešte spoza mreží v roku 2014, tu vidíme aj hrnčeky s jeho podobizňou, vína či napodobeniny ikonického zeleného tielka, v ktorom vlani v máji vypochodoval z basy. Ceny sú od 200 do 300 Kč (8 - 12 eur). Na predaj sú aj plagáty či odznaky s vizuálom najslávnejšieho českého väzňa. „Najviac idú na odbyt knižky, plagáty a odznaky... Na nájazdy sme pripravení, máme dosť zásob,“ komentuje obchod so suvenírmi manželka usporiadateľa besedy Renata Tichopádková. Podľa jej manžela si s Kajínkom zisky za suveníry delia fifty-fifty. Organizátor besedám s najslávnejším českým väzňom predpovedá veľkú budúcnosť. „Zatiaľ sa to snažím rozbehnúť a zisk pre svoju agentúru očakávam povedzme za pol roka,” prezrádza.

Usmiaty

Kajínkov príchod na pódium sprevádza obrovský potlesk, ktorý by mu mohla závidieť nejedna spevácka či divadelná hviezda. „Dobrý večer! Ja vás všetkých veľmi vítam, rád vás vidím,” zdraví na úvod svoje publikum. Pôsobí vyrovnane a úplne pokojne. „Môžete sa do mňa pustiť,” vyzýva divákov na kladenie otázok. Spočiatku hanblivé publikum sa začína pýtať. Otázky sú naozaj rôzne - od obľúbeného kalibru pištole až po obľúbenú farbu, jedlo a zviera… Kajínek svoje publikum hneď od začiatku zabáva a vtipkuje o svojom niekdajšom arzenáli zbraní. Väčšinu otázok zatiaľ kladú ženy. „Máte pekné topánky,” pochváli niekdajšieho väzňa plavovlasá fanúšička z prvého radu.

Otvoriť galériu
Jiří Kajínek s kolovým nápojom v ruke niekoľkokrát zdôrazní, že nepije alkohol, nefajčí a nedroguje. Z jeho tváre sa takmer počas celej diskusie nestráca široký úsmev. Na otázky odpovedá bez zaváhania a najmä presvedčivo. Napätým divákom vykresľuje svoju verziu udalostí z pred viac ako 20. rokov. Je vidieť, že všetkému, čo tvrdí, naozaj verí. „Štvrť storočia som mlčal, tak teraz hovorím,” háji sa. Svoju nevinu podloží rôznymi argumentmi, publiku vysvetľuje, prečo sú nepriame dôkazy, ktoré ho dostali do basy, scestné, a prečo padla vina za vraždu podnikateľa Jandu a jeho bodygarda Pokoša v roku 1993 pri Plzni práve na neho. Zdá sa, že ľuďom v sále ani nič vysvetľovať nemusí. Všetci chápavo a súhlasne prikyvujú hlavami, veria jeho slovám, že je obeť systému. Niektoré uznanlivé ženské pohľady hraničia až s takými, ktoré by na Valentína, v deň konania besedy, mali venovať namiesto Kajínkovi svojim polovičkám. „Ste úžasný, pán Kajínek, wow,” zaznie z úst mladej ženy a omilostený zločinec iba skromne poďakuje.

Plán úteku

„Skúste si predstaviť, že ste štvrťstoročie zatvorení v pekle, povedzme v očistci, a potom vás zrazu niekto pustí do raja,” odpovedá na otázky, ako chutí sloboda. „V mladosti som robil zlé veci, kradol som. Veľakrát som sa za to už ospravedlnil a urobím to aj teraz. Nikdy som však nikoho neolúpil a nezabil. Teraz už nekradnem a ani kradnúť nebudem,“ vyznáva sa.

Jedna z tém, ktorá ľudí najviac baví, sú jeho úteky z väzenia. Jiřímu Kajínkovi sa to podarilo celkovo trikrát, najlegendárnejší útek bol ten z najprísnejšie stráženej väznice v Mírove. Vďaka tomu sa stal zrejme jediným väzňom, ktorému sa podarilo z tohto nápravného zariadenia zmiznúť. Na otázku, či by zvládol utiecť znova, odpovedá so smiechom: „Nechcem, aby to vyzeralo tak, že sa vyťahujem, už som pomaly starec nad hrobom... Teraz nepoviem žiadnu tajnosť, už som to niekde spomínal. Ak by ma prezident Zeman v máji neprepustil, tak dnes by som už vo väzení nebol. Dal som si termín, do ktorého som chcel čakať a potom utiecť. Mal som pripravený nádherný útek z Mírova. Bolo by to už druhýkrát a bolo by to naozaj úžasné. Všetkým by sa vám to páčilo...” Dodá, že nemôže prezradiť, ako to chcel urobiť, pretože ak by ho náhodou znova zatvorili, tak potrebuje mať nachystané zadné dvierka. „Ja som chcel utiecť už rok po prvom úteku z Mírova, v roku 2001. Do toho mi prezident Václav Havel sľúbil milosť, nech neutekám, tak som čakal... Potom za mnou každý rok chodil niekto od ďalšieho prezidenta Václava Klausa: „Pán Kajínek, neutekajte, prezident to vyrieši. A takto som čakal sedemnásť rokov...” hovorí omilostený vrah so sarkazmom.

Kajínek prezidentom

Publikum nevynecháva ani otázku, komu dal Kajínek hlas v prezidentských voľbách a či sa nechystá o päť rokov kandidovať. „Samozrejme, ja som nemohol voliť nikoho iného ako Miloša Zemana.” To, čo bude o päť rokov, necháva na budúcnosť, ale stať sa podľa neho môže všeličo. „Bolo by to zaujímavé minimálne pre zahraničie, čo je v tejto krajine všetko možné,” uzatvára debatu o prezidentských voľbách a publikum nadšene tlieska a smeje sa. Nie je to však ironický smiech, akási reakcia na bizarnosť situácie, ale ozajstná ukážka uznania a podpory z hľadiska. Podobné reakcie sa počas besedy ešte párkrát objavia, diváci Kajínkové slová doslova hltajú.

Až do konca debaty je zjavné, že bývalý väzeň svojej verzii pravdy verí. Ani sekundu nezapochybuje o svojej nevine. Debata sa po hodine a pol končí a publikum prosí ešte o pár minút. Organizátor ich upokojí, že bude nasledovať autogramiáda. Kajínka z pódia sprevádza azda celá sála, ľudia ho uznanlivo tľapkajú po pleci... Vo vestibule pred sálou ho dav obkľúči a nasledujú chvíle plné cvakania fotoaparátov, mobilov, nadšených úsmevov, selfie, podpisov nielen do knihy, ale aj na väzenské fotky v putách, kožený obal z pištole či na dekolt nadšenej fanúšičky. Ľudia sa predbiehajú, nevedia sa dočkať osobného kontaktu s najkontroverznejšou postavou českej kriminálnej scény. Kajínek dostáva objatia, bozky, ale aj darčeky. „Tu máte vínečko, pán Kajínek,” podáva mu fľašku starší pán. Ďalšia fanúšička mu zasa daruje hodvábne liftingové sérum na regeneráciu pokožky so srdiečkom. Možno to je jediné, čo doma našla a možno chce väzňovi odsúdenému na doživotie prinavrátiť mladosť, ktorú strávil v base.

Otvoriť galériu
Listy s väzňom

Od ľudí čakajúcich na Kajínkov podpis vyzvedáme, ako dnešnú besedu vnímali. „Išla som sem zo zvedavosti, či povie niečo, čo nevieme. Či ten čin spáchal? Tak to vie iba on a Boh. Ja osobne som si vždy myslela, že to neurobil, ale asi je tam určite nejaké ale...” hovorí dôchodkyňa Marcela z Hodonína. Osemnásťročná Kornélia nešetrí slovami nadšenia. „Bolo to úplne perfektné, pán Kajínek je úžasný a pozitívny človek. Nikdy by som nepochybovala o jeho nevine. Mama mi vždy o ňom rozprávala, pozerali sme sa spolu na dokumenty a som jeho fanúšička.“ Štyridsaťročný Radim drží v rukách fotografie Kajínka v putách či z mladosti vytlačené na lesklom fotopapieri. O jeho nevine je presvedčený, veď to povedala aj jasnovidka. „Bola to dobrá a zaujímavá beseda. Pán Kajínek vyzerá, že vie, o čom hovorí, a veľa toho musel zažiť. Jedna kartárka, ktorú navštevuje moja žena, hovorila hneď, že je nevinný,” dušuje sa.

Búrlivú autogramiádu sledujú z decentnej vzdialenosti aj dvaja ďalší fanúšikovia. Z ich pohľadu je čitateľné niečo ako dojatie. „Prevýšilo to moje očakávania. Vedela som, že pán Kajínek je bezprostredný a ľudský, ale že až tak, to ma potešilo. Ja s mojím priateľom sme chceli obnovu procesu a dnešné stretnutie ma presvedčilo, že je nevinný, pretože s takou spontánnosťou by ťažko hovoril človek, ktorý by také niečo naozaj spáchal,” opisuje pocity Jana a dopĺňa ju priateľ Zdeněk: „Postupy a mechanizmy štátnych aparátov som si zažil na vlastnej koži. Tiež som bol zatvorený v 90. rokoch sedem mesiacov. Môj proces bol obnovený a ja som sa z toho dostal. Stotožnil som sa s príbehom Jiřího Kajínka!”

Zdeněk a Jana si s Kajínkom dokonca vymieňali korešpondenciu. „Písali sme si a prekvapoval ma ten neuveriteľný optimizmus, nikdy ani v jednom liste sa nesťažoval, neprepadal nejakej sebaľútosti.” Novodobá česká superstar starší pár naozaj spozná. Prichádzajú na rad dojemné objatia a bozky a spomienky. Týmto sa Kajínkova šou v Hodoníne končí. Je takmer desať hodín večer a zatiaľ čo organizátori balia nepredané suveníry, väzenská celebrita si do svojho mercedesu odnáša pár tašiek plných darčekov, z ktorých vykúka aj sladký trdelník.

Biznis

Isté je, že Kajínkov príbeh funguje. Je to dobrý biznis. Sám hlavný protagonista podľa svojich slov chystá ďalšiu knihu, v ktorej zverejní všetky mená zapletené v kauze, a veľký projekt, o ktorom ešte nechce hovoriť. Často na besedách opakuje, že chce očistiť svoje meno a obnoviť súdny proces. Dobre rozbehnutý marketing okolo kontroverzného Kájinka zjavne zaberá. Ktovie, čo českých bratov po besedách, hrnčekoch a tričkách s Kajínkovou podobou ešte čaká. Možno sa o päť rokov dočkajú aj onej kandidatúry na post prezidenta. Čo už, na podobné bizarnosti sme si v našich dvoch malých krajinách už akosi zvykli... 

Kauza Kajínek

1982 Kajínek sa po prvý raz dostáva do väzenia za vlúpanie do niekoľkých chát a o tri roky nato je znova odsúdený za bytové vykrádačky, nedovolené ozbrojovanie a útok na verejného činiteľa

1990 Súd Kajínkovi vyhovie a odpustí mu zvyšok trestu. Na slobode však dlho nepobudne, pretože ešte v tom istom roku sa vráti za mreže za ozbrojené lúpežné prepadnutie policajtov. Je odsúdený na 11 rokov.

1993 Riaditeľ väznice dáva Kajínkovi na dva dni priepustku, on sa rozhodne nevrátiť do väzenia. V tom roku má podľa rozsudku zavraždiť na objednávku podnikateľa Štefana Jandu a jeho bodygarda Juliána Pokoša, ktorí zomreli na mieste. Druhý bodygard Vojtěch Pokoš streľbu prežil a stal sa v prípade korunným svedkom.

1994 Napriek tomu, že okolo prípadu koluje veľa nejasností, policajti Kajínka v Prahe chytia a obvinia z vrážd. To napriek tomu, že na mieste činu sa nikdy neodobrali odtlačky, neboli vykonané pachové skúšky, testy DNA a dokonca ani identikit zostavený svedkami nezodpovedal výzoru Kajínka. V tomto roku sa pokúsi o druhý útek z väzenia, keď preskočí plot vychádzkového dvora a utečie do mesta.

1998 Kajínek od začiatku tvrdí, že je nevinný. Súd ho posiela za mreže na doživotie. Podľa rozsudku je vinný z nájomnej vraždy podnikateľa Jandu a jeho osobného strážcu Pokoša a z pokusu o vraždu druhého ochrankára. Proces dokazovania viny trval štyri roky, súd 46 dní a trestný spis obsahoval 10-tisíc strán.

2000 Slávny útek z najprísnejšie stráženej českej väznice Mírov. Na úteku je Kajínek 40 dní, na začiatku decembra ho zatknú policajti z Útvaru rýchleho nasadenia v byte päťnásobného vraha Ludvíka Černého.

2006 - 2011 O obnovu procesu sa snaží aj niekoľko ministrov spravodlivosti, žiadnym z nich však súd nevyhovie. Jiří Kajínek žiada o obnovu svojho procesu takmer každého ministra spravodlivosti, väčšina však jeho žiadosť odmietne.

2017 V marci český prezident Miloš Zeman vyhlási: „Vážne uvažujem o milosti pre pána Kajínka. Hovorím, že vážne uvažujem, to znamená veľmi veľa.“ Podľa prezidenta existujú dôvodné pochybnosti o jeho vine a vo väzení pobudol už dlho. 23. mája vychádza najznámejší český väzeň z väznice v Rýnoviciach. „Je to pre mňa uskutočnenie zázraku, čakám 23 rokov. Pánovi Zemanovi som vďačný,“ povedal Kajínek novinárom po prepustení.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: NOVÝ ČAS Nedeľa, Kristína Štúriková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Pestovatelia zo sadu Dobrý ježko zachraňovali úrodu.
Abnormálne teploty zamávali s prírodou: Spozorované úkazy spravia farmárom vrásky na čele
Vo vozidle museli vysať zeminu, zvyšky jedla aj iné nečistoty
Foto
Veľký test vysávačov do auta! Ktorý sa najviac oplatí? Tu sú výsledky
(ilustr. foto)
Debatu o konci hazardu sprevádzali emócie: Poslanci schválil úplný zákaz pôsobenia herní a kasín
(ilustračné foto).
V Trenčíne zasahovali hasiči: Havária dvoch áut si vyžiadala troch zranených
Bez výskumu bývalej profesorky z Newnham College Sally Waughovej by bol prínos študentiek zabudnutý.
Zistenie prepíše učebnice dejepisu: Takáto je PRAVDA o prelomení Enigmy!
Železničná výpravkyňa si zarobila na problém.
Kupujete si lístok na vlak cez internet? Poponáhľajte sa! V tieto dni to nepôjde
Legendárneho Vémolu stopli zdravotné komplikácie.
Karlos Vémola lieta v problémoch: Je to vážne, rieši to polícia!
Radoslava obvinili z obzvlášť závažného zločinu vraždy vlastného syna.
Foto
Radoslav obvinený z vraždy syna Samuela († 19): Tri dni triezvel a na súde stratil reč
Putin s portrétom otca počas pochodu v roku 2016.
Pochod, ktorého sa zúčastnil aj Putin, tento rok nebude: Narástli obavy!
Peter Pecha
FotoVáš Tip
Markizácky herec sa nezdá: V Dunaji slušný farár, mimo kamier výstrih takmer po pupok!
Drvivá väčšina vodičov v Košiciach si nesadla za volant
Autobus sa na Pereši zrazil s nákladným autom: Vodič bezočivo ušiel! Vie už polícia, o koho ide?
Ilustračné foto
Rozhodnuté: Toto už v štátoch EÚ nekúpite! Nezoženiete to ani online