Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.02.2018 10:36 | Šport | ZOH Pjongcang 2018
FotoVideo

Absolútne rozprávkový deň na ZOH: Kuzminová vybojovala ďalšie striebro! A to nie je všetko

Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová získala na ZOH v Pjongčangu striebornú medailu vo vytrvalostných pretekoch na 15 km.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

A to nie je všetko! Úspech slovenského biatlonu umocnila na 5. mieste Paulína Fialková. Olympijskou víťazkou  sa stala Švédka Hanna Öbergová. Kuzminová, ktorá bola strieborná aj v stíhačke, za ňou zaostala 24,7 sekundy, bronzová Nemka Laura Dahlmeierová o 41,2 sekundy. Piatu Paulínu Fialkovú (+1:02,3) delilo od bronzu 21,1 sekundy.

Vytrvalostné preteky sa mali v horskom stredisku Alpensia bežať o deň skôr, nepriaznivé počasie so silným vetrom však spôsobilo odklad. Zdalo sa, že podmienky boli priaznivejšie, aj ortuť teplomera vystúpila na nulu. Vietor tak nevyčíňal, fúkal viacmenej z jedného smeru a uľahčil biatlonistkám mierenie. Taktizovalo sa v nasadení do skupín, kým Kuzminová vybehla na trať ako šiesta, ďalšie veľké favoritky Domračevová 28. a Dahmlmeierová až 80.

Kuzminová mohla pokojne pomýšľať na zlato. Pri jej súčasnej bežeckej forme však bolo treba nabrať čo najmenej trestných minút na strelnici a aj keď táto vzdialenosť jej priniesla v kariére najmenej úspechov zo všetkých disciplín, predsa len sa dvakrát vo svojej kariére dostala až na medailové pódium, vo Svetovom pohári 2. v Östersunde '2013 a 3. v Pokljuke'2009. Olympijské preteky začala výborne, bez jedinej chyby v prvej streľbe ležmo, v 'stojke' netrafila len štvrtý terč, no na jej čelnom priebežnom postavení sa veľa nezmenilo. Druhá polovica pretekov v podaní Kuzminovej (celková strelecká bilancia 0-1-1-0) bola podobná. Aj v tretej položke tesne nevybielila štvrtý ležkový terč, pri porovnávanie s konkurenciou však bola na tom neustále výborne. Záverečná streľba stojmo, ktorú odstrieľala za 39,3 sekundy, bola nesmierne napínavá, na posledný terč dlho mierila, nakoniec ho sklopila a šanca na medailu si zvýšila. Predstihla ju napokon len 22-ročná Švédka Öbergová, ktorá vyčistila všetkých 20 terčov. Severanka pripravila značné prekvapenie, nikdy sa neobjavila na medailovom pódiu, v Pjongčangu síce skončila piata v stíhačke, no so zlatom málokto rátal.

 

Kuzminová si olympijskú bilanciu rozšírila už na päť vzácnych kovov (2-3-0), čo sa žiadnej biatlonistke nepodarilo. "Tieto preteky sú o streľbe, takže každý terč som sa snažila nie trafiť, ale vypracovať. Som šťastná z pokroku, aký som tu urobila, a keď je z toho ešte aj medaila, je to úžasné. Po šprinte som nadobudla vnútorný pokoj, uvedomila som si, že keď nejde o život, nejde o nič," povedala v cieľových priestoroch.

Nielen na Kuzminovú sa slovenský biatlon medzi 87 štartujúcimi spoliehal. Značné šance sa pripisovali Paulíne Fialkovej, ktorá túto zimu skončila piata v SP v Östersunde. V tejto sezóne sa v rámci Svetového pohára bežali vytrvalostné preteky dvakrát a najúspešnejšia bola Bieloruska Skardinová pred Ukrajinkou Džimovou a Fínkou Mäkäräinenovou, okrem Skardinovej raz zvíťazila aj Talianka Wiererová. P. Fialková (1-0-0-0) si pripísala na treťom terči v úvodnej položke trestnú minútu a v polovici pretekom smerovala na veľmi dobré umiestenie. Po tretej streľbe ležmo to už vyzeralo na útok do top desiatky, poslednú stojku taktiež odstrieľala bravúrne a odrazu sa objavila aj možnosť skončiť na pódiovom umiestení. Na medzičase figurovala hneď za Kuzminovou a aj ona v cieli netrpezlivo čakala, kto ju pri životnom výsledku vytlačí z bronzovej priečky. Nepodarilo sa to Talianke Wiererovej, strelecky bezchybnej Preussovej však áno, ako aj ďalšej Nemke Dahlmeierovej.  

Ďalšie slovenské biatlonistky Ivona Fialková (1-1-1-3) a Terézia Poliaková (1-4-3-2) zaťažené množstvom trestných minút sa nepresadili. 

Nemka Dahlmeierová, majsterka sveta z vlaňajšieho Hochfilzenu, mala veľkú šancu zopakovať Domračevovej unikátnu zbierku v Soči s tromi zlatými medailami. V areáli Alpensia triumfovala v šprinte, stíhačke a nevylučovalo sa, že pri jej forme sa naplno presadí aj na 15 km trati. V prvej streľbe neklopila piaty terč, a potom sa len čakalo ako dopadne pri ďalších výstreloch. Chybu neurobila a na ZOH si pripísala po dvoch zlatých bronz.

Vytrvalostné preteky boli vždy nevyspytateľné, v histórii sa bežali sedemkrát a sedem žien získalo zlato. Na obhajobu titulu zo Soči tentoraz myslela Bieloruska Domračevová a bola by prvá, ktorej by sa to podarilo. Zlyhala však strelecky, v záverečnej položke dokonca trikrát minula terč a vo výsledkoch sa prepadla.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Herák hovorí, že ide o bludy a odmieta akúkoľvek spojitosť s obťažovaním.
Na exposlanca Heráka podal prokurátor obžalobu: Týka sa sexuálneho zneužívania viacerých žien
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Obyvateľ čelil medveďovi neďaleko cintorína! Po Tatrami zasadal krízový štáb: Dôjde aj na krajné riešenie?
(ilustračné foto).
Rusko varuje Európu pred ODVETOU: Ak sa to stane, príde veľmi tvrdá reakcia!
(ilustračné foto).
25 rokov od vstupu Česka do NATO: Ministri zahraničných vecí zasadnú v Prahe
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a ruský minister obrany Sergej Šojgu
Ľadové slová ruského ministra! Silný odkaz pre Západ: Takýto máme PLÁN
Pestovatelia zo sadu Dobrý ježko zachraňovali úrodu.
Abnormálne teploty zamávali s prírodou: Spozorované úkazy spravia farmárom vrásky na čele
Vo vozidle museli vysať zeminu, zvyšky jedla aj iné nečistoty
Foto
Veľký test vysávačov do auta! Ktorý sa najviac oplatí? Tu sú výsledky
Kréta je obľúbenou dovolenkovou destináciou Slovákov.
Na gréckom ostrove prebieha najväčšie cvičenie: Desivý scenár!
Aerial drone view of Ruoholahti area, summer, sunset in Helsinki city
Tento jav v Helsinkách už neočakávali: Hovoria tomu takatalvi
(ilustr. foto)
Debatu o konci hazardu sprevádzali emócie: Poslanci schválil úplný zákaz pôsobenia herní a kasín
Americký prezident Joe Biden.
Američania to spravili a nik si to ani nevšimol: Skladujú to v Poľsku a v Nemecku
(ilustračné foto).
V Trenčíne zasahovali hasiči: Havária dvoch áut si vyžiadala troch zranených