Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.02.2018 12:35 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Prvý oficiálny kandidát je na svete: Tento muž sa uchádza o post primátora Bratislavy

Prvým oficiálnym kandidátom na primátora Bratislavy v tohtoročných komunálnych voľbách je architekt, mestský aktivista a hudobník Matúš Vallo.

Oznámil to na utorkovej tlačovej konferencii v hlavnom meste s tým, že kandidovať bude ako občiansky kandidát s podporou tímu odborníkov zjednotených pod názvom Team Vallo. Vallo chce zúročiť viac než dvojročnú prácu na dokumente Plán Bratislava – Návod na lepšie mesto, o ktorý sa bude opierať jeho volebný program. "Vznikol plán pre lepšie mesto a aby sme ho dokázali realizovať, rozhodol som sa kandidovať," vysvetlil. Plán Bratislava bude verejne dostupný dokument, ktorý chcú zverejniť o niekoľko týždňov, a to aj v knižnej podobe.

Bratislava je podľa Valla krásnym mestom, no má problémy, ktoré sa už roky nedarí riešiť. Ako tvrdí, nevyužíva svoju dobrú polohu na brehu Dunaja a úpätí Malých Karpát, nepracuje so svojou zaujímavou históriou a nedokáže vyťažiť z potenciálu zaujímavých a motivovaných ľudí, ktorí v meste žijú. "Bratislava potrebuje vedenie mesta a primátora, ktorý mestom žije, pozná jeho problémy a najmä vidí aj veľké nevyužité príležitosti," skonštatoval Vallo. On sám sa chce preto sústrediť na oblasti, ako je verejný priestor, životné prostredie, doprava, regulácia výstavby, rozvoj mesta a ľudia.

Do komunálnych volieb ide s tímom odborníkov, ktorého základ tvoria jeho blízki spolupracovníci z iniciatívy Plán Bratislava. Títo odborníci sú podľa Valla pripravení tento plán realizovať či už ako kandidáti na volené funkcie v miestnych a mestskom zastupiteľstve, alebo sú to odborníci, o ktorých sa môže oprieť pri zavádzaní riešení do praxe. V tomto tíme je napríklad dopravná inžinierka Tatiana Kratochvílová či projektový riaditeľ a štatutár občianskeho združenia Vagus Sergej Kára.

 

Kampaň chce Vallo financovať transparentne, bude zbierať financie a usilovať sa o podporu sponzorov i verejnosti. "Nezoberieme žiadne peniaze od developerov, ani od nikoho, kto má peniaze, o ktorých pôvode máme pochybnosti," deklaroval. Do volieb ide ako občiansky kandidát, no priznal, že o určitej spolupráci sa rozpráva so stranami Progresívne Slovensko a SPOLU - občianska demokracia. "Určite sa nebudeme rozprávať so stranami Kotleba-ĽSNS, Sme rodina, Smer-SD a SNS," podotkol.

O post primátora Bratislavy zvažuje zabojovať bývalý generálny riaditeľ RTVS Václav Mika. Akým spôsobom sa zapojiť do komunálnych volieb uvažuje tiež bývalý primátor hlavného mesta Milan Ftáčnik. Nad kandidatúrou na primátora rozmýšľa starosta bratislavských Vajnôr a bratislavský mestský poslanec Ján Mrva. TASR potvrdil, že momentálne rokuje s politickými stranami OĽaNO a SaS. O prípadnej kandidatúre diskutuje aj starostka bratislavskej Karlovej Vsi a poslankyňa hlavného mesta Dana Čahojová. Medzi možnými kandidátmi sa spomína aj poslanec Národnej rady SR a poslanec hlavného mesta Ján Budaj. Súčasný primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal povedal, že sa svojou kandidatúrou momentálne ešte nezaoberá.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke poslanec NRSR Branislav Gröhling (SaS)
Zákon k situácii s medveďmi je podľa Gröhlinga nebezpečný: Tvrdí, že rieši aj vlky a rysy
(ilustračné foto)
Školáčky zažili horor: Útočník na ne vytiahol nôž! Pozrite sa, čo im spôsobil
Rezort kultúry sa ohradzuje voči lživým tvrdeniam o kaštieli v Budmericiach.
V Budmericiach sa šíri, že Šimkovičová chce kúpiť kaštieľ: Ministerstvo kultúry reaguje!
Videá potvrdzujú, že iránske rakety a drony zasiahli ciele v Izraeli.
Veľmoci si povedali dosť: Uvalia rozsiahle sankcie po útoku na Izrael!
Vodiči, dávajte si pozor: Na rýchlostnej ceste HORÍ auto!
Young man smoking a cigarette in front a building in a city street
Fajčíte? Ak dostanete chuť na cigaretku v tomto meste, POZOR! Hrozí vám mastná pokuta
Europoslankyňa Miriam Lexmann
KDH o odoberaní eurofondov: Občania nesmú byť trestaní za voľbu vlády
(ilustračná foto)
Na krajinu sa rúti sneh a mráz: Meteorológovia varujú! Môžu poškodiť úrodu
Hororová lúpež v Štítniku: Traja ozbrojenci vtrhli do domu, ľuďom dali na hlavy kukly a...
(ilustračné foto)
WHO má strach: Hrozí svetu ďalšia pandémia?! Úmrtnosť je mimoriadne vysoká
Doktor Kubiš sa môže pochváliť 80-percentnou úspešnosťou liečby.
Sexuológ Ivan Kubiš má po covide oveľa viac práce: Impotentných mužov lieči vlnami!
(ilustračné foto)
Slováci, to tu už dlho nebolo: Príde to v noci a platí výstraha prvého stupňa!