Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.02.2018 12:57 | Prominenti | Domáci Prominenti
Video

Tajomstvo Igora Kmeťa z minulosti odhalené: Zavreli ho do polepšovne!

Nikdy na to nezabudne! Spevák Igor Kmeťo starší (60) má za sebou pohnutú mladosť. Ako tínedžer strávil sedem mesiacov v polepšovni v Tomášove, a to v priestoroch súčasného luxusného kaštieľa, kde sa zosobášilo už množstvo celebritných párov.

Líder Kmeťobandu Novému Času prezradil, za čo musel pykať a aké má spomienky na túto etapu života, o ktorej doteraz tušil len málokto. V dnes vychýrenej obci neďaleko Bratislavy Kmeťovci dokonca bývali aj po tom, ako spomienky na časy v polepšovni celkom vybledli.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Igor Kmeťo starší strávil ranú mladosť za múrmi polepšovne, kde sú dnes luxusne zariadené izby pre náročných hostí. Líder Kmeťobandu prežil v nápravnovýchovnom zariadení sedem mesiacov. „Otec o tom ešte nikdy nehovoril, ale myslím, že je to motivácia pre ľudí, ako sa vypracoval a čo dosiahol. Aby mu to rýchlejšie ubiehalo, hrával futbal, ktorý mu doteraz ostal v srdci,“ otvoril trinástu komnatu svojho otca Igor Kmeťo mladší, ktorý v Tomášove prežil veľkú časť svojej mladosti.

Samotný Kmeťo putoval do nápravného zariadenia za blicovanie v škole. „Vtedy sa s vami nikto nekašľal, bola iná doba. Ak mal školák vynechaných viac než 70 hodín, bol automaticky nahlásený na úrad. Mal som aj potýčku s učiteľom,“ odôvodnil svoj „pobyt“ spevák, ktorý si však z tejto životnej lekcie odniesol len to dobré. „Vtedy sa vychovávatelia správali k chovancom slušne. Ale taká lekcia by prospela aj niektorým dnešným sopliakom. Naučil som sa prispôsobiť. Myslel som si, že som majster sveta a pristrihli mi hrebienok,“ hovorí otvorene Kmeťo, ktorý však ťažil z toho, že bol vtedy aktívnym futbalistom.

„Hrával som futbal, turnaje, reprezentoval som školu aj dedinu. Mohol som ísť domov aj dvakrát mesačne. Akurát mi chýbala frajerka, bol som pol roka bez nej,“ dodáva s úsmevom úspešný muzikant, ktorý v kaštieli neskôr aj hrával.

Otvoriť galériu
Tomášov mu prirástol k srdcu

 

Podľa Kmeťových slov nikto z kaštieľa netuší, že tam kedysi strávil mladosť. Tomášov mu však prirástol k srdcu a neďaleko kaštieľa kúpil v roku 1992 dom. „Bývali sme tam sedem rokov,“ dodáva nostalgicky Kmeťo. „Polepšovňa bola v priestoroch kaštieľa až do roku 2009,“ hovorí historik umenia Jozef Lenhart, ktorý sa tiež podieľal na rekonštrukcii kaštieľa. Nezabudnuteľné spomienky má aj Kmeťo mladší. „Nasťahovali sme sa tam, keď som mal pätnásť. Spočiatku to bolo ťažké, ale mal som tam najkrajšiu pubertu,“ prezradil o živote v Tomášove Kmeťov syn. 

POLEPŠOVŇA FUNGOVALA 61 ROKOV

Jozef Lenhart, historik umenia:

- Polepšovňa, respektíve Nápravnovýchovný ústav pre túlajúcu, žobrajúcu a nezriadilú mládež bola v priestoroch kaštieľa zriadená v roku 1948 a bola tam až do roku 2009. Pretože po vojne bolo veľa sirôt a polosirôt a tieto deti bolo treba niekde umiestniť. Tomu účelu boli prispôsobené izby s niekoľkými poschodovými posteľami, veľkokapacitné umyvárne, riaditeľňa, triedy, ihriská. Tá nadstavba, ktorá vtedy slúžila ako internátne bývanie, bola neskôr prerobená na apartmány, a päťhviezdičkové hotelové izby v štýle art deco.

VLÁDOL PRÍSNEJŠÍ REŽIM

Pavel Bryndzák, riaditeľ Diagnostického centra v Záhorskej Bystrici:

- V polepšovniach to bolo prísnejšie do rokov 1989 - 1990, najväčšia zmena prišla po roku 2005 s príchodom nového zákona o sociálno-právnej ochrane. Napríklad v sedemdesiatych alebo osemdesiatych rokoch, keď niekto z ústavu ušiel, ostrihali ho dohola, dali mu rovnošatu na odlíšenie od ostatných, zatvárali ich do izolačiek. Zariadenia sú teraz otvorenejšie, je väčšia informovanosť, kontrola. Sme tolerantnejší k rizikovému správaniu detí, nerieši sa to hneď na začiatku. V minulosti bol režim razantnejší, dnešné deti poznajú viac svoje práva ako povinnosti.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Naja, Magdaléna Magdová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke predseda Súdnej rady SR Ján Mazák.
Opozícia opäť spustila kritiku: Nepáči sa im odvolanie Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady SR
Princ Harry s manželkou Meghan
Foto
Bývalá sekretárka po rokoch prelomila mlčanie: Takáto je Meghan naozaj! A nie je to príjemné...
Český premiér Petr Fiala počas návštevy USA.
Český premiér Fiala pred návštevou Kongresu: Poviem, čo je pre Ukrajinu kľúčové
Foto
Niekdajší zakončovateľ Slovana kriticky na margo klubu: Juniorka? Odpad!
Marek Eštok
Upokojenie situácie musí prísť čím skôr: Štátny tajomník rezortu diplomacie podporil jednotnú rekciu Únie
Lawn crystals water green
Mrazy budú opäť úradovať: Na chladné počasie sa pripravte najmä v týchto častiach Slovenska
Protest pred úradom vlády.
Foto
Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí: Protestovať prišli proti zásahom do kultúry či životného prostredia
stará veštica
Desivá predpoveď Baby Vangy o osude Európy: Slová, ktoré naháňajú strach!
Žlto-modrý kostým od návrhárky Catherine Walker
Foto
Módne kúsky Diany († 36) idú do dražby: Astronomické ceny! V tejto róbe sa stretla s významným monarchom
Talianska premiérka Giorgia Meloniová
Talianska premiérka sa bude súdiť s profesorom, žiada vysoké odškodné: Aha, čo o nej vyslovil!
Do lavíc zasadnú aj obvinení poslanci či spolupracovník ŠTB.
Rokovanie skončilo diskusiou o financiách pre samosprávy: Kedy príde nový zákon do platnosti?
Hasiči zasahujú počas požiaru historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň.
Požiar budovy burzy v Kodani je pod kontrolou: Starobylú budovu postavia nanovo