Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.02.2018 09:06 | Správy | Zahraničné správy

Cirkev oslavuje dôležité výročie: 160 rokov od zjavenia Panny Márie v Lurdoch

Do Lúrd prichádza každý rok milióny turistov z celého sveta, medzi nimi aj Slováci.

Pápež František v roku 2018 ako tému posolstva k Svetovému dňu chorých, pripadajúceho na 11. februára, vybral slová Ježiša, ktorý ich na kríži adresoval svojej matke Panne Márii a učeníkovi Jánovi: "Žena, hľa, tvoj syn!... Hľa, tvoja matka! A od tej hodiny si ju učeník vzal k sebe." (Jn 19:26-27). Posolstvo v úplnom znení zverejnila na svojej webovej stránke slovenská sekcia Vatikánskeho rozhlasu, Konferencia biskupov Slovenska (KBS) aj Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (TK KBS).

Dátum Svetového dňa chorých súvisí s prvým zjavením Panny Márie vtedy 14-ročnému dievčaťu z Lúrd Bernadette Soubirousovej - 11. februára 1858. V roku 2018 si katolícka cirkev pripomína 160 rokov od prvého zjavenia Panny Márie vo francúzskom mestečku Lurdy a 26. Svetový deň chorých. Rímskokatolícka cirkev si na Svetový deň chorých liturgicky pripomína zjavenie Panny Márie v Lurdoch z 11. februára 1858.

 

Svetový deň chorých ustanovil pápež Ján Pavol II. v roku 1992. Prvý raz sa oslavy tohto dňa konali v roku 1993 v Lurdoch. Tento deň poskytuje príležitosť, ktorá cirkevným komunitám pomáha udržiavať živú pozornosť voči chorým a trpiacim a povzbudzuje zdravotníckych pracovníkov, aby sa neprestajne nasadzovali vo svojej profesionálnej službe. Zdrojom pre vyhlásenie Svetového dňa chorých sa stal Apoštolský list Jána Pavla II. "Salvifici doloris" o kresťanskom zmysle ľudského utrpenia z 11. februára 1984. O rok neskôr, 11. februára 1985, bola ustanovená Pápežská komisia pre pastoračnú starostlivosť o zdravotníkov, ktorá sa v roku 1988 stala Pápežskou radou pre apoštolát zdravotníkov.

Panna Mária sa prvýkrát zjavila Bernadette Soubirousovej (1844-1879) 11. februára 1858 v jaskyni Massabielle pri mestečku Lurdy. Bernadette vtedy išla spolu so sestrou Toinette a priateľkou Jeanne Abadieovou zbierať drevo a chcela prejsť cez rieku Gave. Panna Mária sa potom zjavila Bernadette 18-krát. Panna Mária od Bernadetty Soubirousovej žiadala modlitbu za hriešnikov, pokánie a chcela, aby na mieste zjavenia dala postaviť kaplnku. Pri zjavení z 25. februára 1858 Matka Božia Bernadette povedala, aby začala pri mieste zjavenia kopať. Vytryskol tam prameň vody. "Ľudia zistili, že má zázračné účinky, udialo sa veľa zázrakov, keď ľudia začali tú vodu používať," uviedol portál zivotopisysvatych.sk.

Biskup Laurence v Tarbes 18.1.1862 vydal pastiersky list, ktorým sa zjavenia v Lurdoch cirkevne uznali za pravé: "Uznávame, že Nepoškvrnená Panna Mária, Matka Božia, sa Bernadette Soubirousovej naozaj zjavila... 18-krát." Bernadetta Soubirousová bola vyhlásená za blahoslavenú v roku 1925 a kanonizovaná v roku 1933 pápežom Piom XI.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Prezidentka Zuzana Čaputová
Foto
Čaputová o obavách odborníkov: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti
Meghan Markle
Meghan sa prepočítala: ODPADNETE, čo spôsobil jej nový kšeft! Smejú sa aj odborníci
Close up of seatbelt with damaged webbing in door frame of crashed car.  Broken auto glass on rain soaked roadway and inside car.
Desivá nehoda cestou do školy: Auto s maturantkami sa prevrátilo! Zasahovali záchranári
Félix (22) sa dočká nového a omnoho väčšieho výbehu.
Váš Tip
Dojaté chovateľky aj návštevníci: Medveď Félix z bratislavskej ZOO spravil prvé krôčiky v novom výbehu! Sledujte to
Biely dom (ilustračná fotografia).
Vedeli USA o Izraelskom útoku na Irán? Šéf americkej diplomacie sa odmietol vyjadriť
Český prezident Petr Pavel.
Petrovi Pavlovi pribudlo na tvári krvavé zranenie! Ako sa to stalo? Strohá odpoveď hlavy štátu
Nehoda na bratislavskej D2: Tunel Sitina sa uzatvára! Tvoria sa kolóny
Bývalí partneri sa stále majú v zuboch.
Soukup a Hanychová: Drsná HÁDKA na ulici! Keď vyšiel Agátin muž, milionár sa nezdržal a... Fúha!
Ilustračné foto
Na Slovensko zavíta svetoznámy reťazec: Môžete sa tešiť na TIETO dobroty! To však nie je všetko
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.
Von der Leyenová sa obula do Ruských manévrov: Na toto využívajú Putin a jeho spojenci migrantov!
Spojenými arabskými emirátmi sa prehnali silné búrky.
Foto
Zúfalá situácia v Dubaji: Z masívnych záplav sa stále spamätávajú! Čo si letisko nachystalo pre cestujúcich?
Ilustračné foto
Slováci sa zapojili do zbierky pre Ukrajinu: Silný odkaz vojakov priamo z línie!