Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.02.2018 12:14 | Šport | ZOH Pjongcang 2018
Foto

Olympijské hry oficiálne odštartovali: Posledná tajnička so zapálením ohňa je odhalená

Úderom najstaršieho kórejského zvonu odštartoval otvárací ceremoniál Zimných olympijských hier 2018 v Pjongčangu.

Fotogaléria
28
fotiek v galérii

Zvon váži 750 kilogramov a je vyrobený z ťažkého bronzu. Zároveň sa gong symbolicky ozval aj v ďalších juhokórejských mestách.

Ceremoniál sprevádzalo päť detí, oblečených vo farbách olympijských kruhov a symbolizujúcich päť elementov života. Spoločne absolvovali cestu, ktorá vyjadrovala mier a pokoj.

Po 20 minútach sa dostala na scénu vlajka Južnej Kórey. Prinieslo ju osem fenomenálnych juhokórejských športovcov.

Ako prví vstúpili na plochu Gréci, teda zástupcovia krajiny, ktorá dala svetu olympijské hry. Zvyšok krajín nastúpil podľa kórejskej abecedy hangul. Tá vznikla v 15. storočí a skladá sa z 10 samohlások a 14 spoluhlások.

Slovenskú výpravu priviedla na štadión vlajkonosička Veronika Velez-Zuzulová. Slalomárka sa tak stala v histórii slovenskej samostatnosti prvou ženou, ktorej sa na úvod olympiády dostala táto česť.

V početnom zástupe napríklad chýbala Anastasia Kuzminová, ktorá sa už sústredí na zajtrajšie preteky.

Prvým vlajkonosičom slovenskej výpravy na ZOH bol v roku 1994 v Lillehammeri hokejista Peter Šťastný. O štyri roky neskôr v Nagane niesol vlajku bežec na lyžiach Ivan Bátory, v roku 2002 v Salt Lake City hokejista Róbert Petrovický, v Turíne v roku 2006 sánkar Walter Marx ml. V roku 2010 niesol vlajku vo Vancouvri hokejista Žigmund Pálffy a pred štyrmi rokmi v Soči Zdeno Chára.

Ruskí reprezentanti v dôsledku dopingového škandálu nastúpili pod hlavičkou tímu "Olympijskí športovci z Ruska" a namiesto národnej vlajky korzovali s olympijskou vlajkou, ktorú niesla dobrovoľníčka. Na bielom oblečení im takisto chýbali národné symboly.

Ceremoniál si užívali i "Kokosy na snehu", po jamajských bobistoch sa na olympiáde premiérovo predstaví aj ženský tím z tohto karibského ostrova.

Na záver za mohutného aplauzu publika vpochodovali na štadión pod jednotnou vlajkou symbolicky športovci z usporiadateľskej Kórejskej republiky a KĽDR. Dve krajiny, ktoré sú de facto vo vojnovom stave, sa na otváracom ceremoniáli symbolicky spojili už na OH 2000 v Sydney, teraz sa tak historicky prvýkrát stalo aj na ZOH. V Pjongčangu bude štartovať i spoločné kórejské družstvo hokejistiek.

Na štadión prišiel aj reprezentant Tonga. Športovec tejto exotickej krajiny niesol zástavu aj pred dvomi rokmi na letnej olympiáde v Riu de Janeiro.

Po nástupe krajín pokračoval program predstavením prírodných krás Kórejskej republiky, ďalšie zábery ponúkli pohľad do budúcnosti. Potom sa už pozornosť sústredila na šéfa organizačného výboru Lee Hee-Beoma.

"Šport má nesmiernu silu zbližovať ľudí, prináša harmóniu bez toho, že by eskaloval napätie. Olympijské hry sú celosvetový festival športu a mieru, preto si ich užívajte a napíšte novú kapitolu športovej histórie," adresoval svoj odkaz členom širokej olympijskej rodiny. Po ňom si zobral slovo prezident MOV Thomas Bach.

"Je tu čas pre Pjongčang. Počas nasledujúcich dní sa na vás bude pozerať celý svet ako zdroj inšpirácie. Budete nás inšpirovať tým, že budete rešpekovať fair play a zostanete čistí," prihovoril sa Bach športovcom. Vzápätí sa postavil k mikrofónu juhokórejský prezident Mun Če-in, ktorý vyslovil oficiálnu formulku: "Vyhlasujem hry v Pjongčangu za otvorené."

Najpočetnejšiu výpravu vyslali do Južnej Kórey už tradične Američania. V ich kádri je celkovo 241 športovcov, tesne ich nasledujú Kanaďania s 226 reprezentantmi. Iba tieto dve zámorské krajiny vyslali do Pjongčangu viac než dve stovky športovcov. Nasledujú ich tretí Švajčiari (169 reprezentantov), olympijskí športovci z Ruska (168 reprezentantov), Nemecka (156 reprezentantov) a Južná Kórea s Japonskom, ktorí vyslali zhodne po 122 účastníkov. Slovensko bude zastupovať 56 športovcov, Česko 95 reprezentantov.

V hľadisku Olympijského štadióna v Pjongčangu nechýbali významné osobnosti politického života. Z čestnej lóže sledovali program prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach či prezident Kórejskej republiky Mun Če-in. Prostredníctvom televíznej obrazovky sledovali ceremoniál približne tri miliardy ľudí, priamo v dejisku olympiády malo tú česť 35.000 divákov.

V časti "Harmónia vesmíru" bubeníci a tanečníci vytvorili na ploche symbol Jing a Jang a obrovskú juhokórejskú vlajku. Vzápätí prinieslo na plochu osem kórejských športovcov už menšiu národnú vlajku s Jing a Jang a štyrmi symbolmi, ktoré predstavujú nebo, zem, mesiac a vodu. Vlajka vystúpala po stožiari za zvukov národnej hymny, ktorú spieval národný kórejský súbor.

 

Do poslednej chvíle tajili organizátori meno posledného člena štafety s olympijskou pochodňou. S prvou pochodňou na štadión prichádza legendárna rýchlokorčuliarka Čun-Lee Kung. Pochodeň ďalej prebrala Park Kim Bee, olympijská víťazka golfu z Ria 2016. Po nej ju dostal do rúk aj legendárny futbalista An-Žu Wan. Štafetu symbolicky prebrali dve hokejistky – každá z inej polovice kórejského polostrova. Olympijský oheň napokon zapálila legendárna krasokorčuliarka Kim Ju-na, dvojnásobná medailistka z predchádzajúcich hier.

Organizátori v očakávaní veľkých mrazov skrátili celý ceremoniál na dve a štvrť hodiny. Napokon teplota klesla "iba" na mínus 2,7 stupňa Celzia.

Na ZOH 2018 by sa malo predstaviť 2952 športovcov z 92 krajín, pričom rozdajú 102 medailových kolekcií.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Na snímke z okna zaplavený park, ktorý sa nachádza pri brehu rieky Pej-ťiang v meste Čching-jüan, v provincii  Kuang-tung na juhu Číny.
Strach a obavy, na krajinu sa rúti apokalypsa: Príde to, čoho sa všetci obávajú?!
Psík preskočil múr, pod ktorým je prázdnota.
Foto
Venčili psa na hrade Špilberk, zviera sa rozbehlo a... Prešiel im mráz po chrbte, už bolo neskoro!
Ilustračné foto
Má Čína svojich špiónov v Nemecku? Veľvyslanectvo posiela drsný odkaz: Prestaňte!
Luxemburčan má rád dobré podniky.
Ďalší škandál problémovej hviezdy: Koniec Gersona v Slovane?
Slávenie pesachu v Izraeli zatienili obavy o rukojemníkov väznených v Pásme Gazy
Foto
V Izraeli vládnu obavy, vystrašené rodiny zakročili: Výzva pre židov po celom svete!
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Foto
V ďalšom meste na Slovensku spozorovali medveďa: Znepokojivé, kde sa pohyboval
obvinený Rado(46)
Foto
Horor v Hlohovci: Rada obvinili z vraždy syna Samuela († 19)! Zlomí vám srdce, kto mal byť svedkom brutálneho činu
Fun rádio obohatí nová moderátorská posila - Peter Expl0ited Altof.
Foto
Známy influencer sa pri moderátorke Fun rádia poriadne zapotil: Tričko išlo DOLE!
Ilustračné foto
Požiar obydlí na východe: Hasiči bojovali s plameňmi niekoľko hodín! Žilo tam 19 ľudí
Podtatranské múzeum v Poprade.
Váš Tip
Skvelé správy z Podtatranského múzea v Poprade: Podarilo sa im zreštaurovať TIETO dve vzácne diela z 18. storočia!
Pád vrtuľníka (Ilustračné foto)
Tragická zrážka vojenských vrtuľníkov: Zahynula celá posádka! Strašné VIDEO z nešťastia
Útočník Stéphane Da Costa, ktorý pôsobí v KHL by mal štartovať na MS v Česku za Francúzsko.
Hráč z KHL ide na MS do Čiech: Čo hovoria na to Slováci!