Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.02.2018 08:05 | Správy | Domáce správy

Advokát otvorene o slovenskom zdravotníctve: Zaplatiť liek nemusí nikto, no môžu všetci!

Používanie liekov a úhrada na lieky má svoje pravidlá. Aké sú a kto môže či musí rozhodnúť o podaní nekategorizovaného lieku pre pacienta, vysvetlil advokát Ivan Humeník.

1. Celé Slovensko s napätím sleduje, ako dopadne príbeh Terezky, ktorá čaká na to, kto zaplatí jej liečbu. Podľa vášho právneho názoru, ktorý ste uverejnili na portáli medipravnik.sk, lekár môže použiť len liek, ktorý je na dané ochorenie registrovaný. Liek pre Terezku ním ale je.

Registrácia lieku ešte neznamená, že náklady za jeho použitie pacientovi automaticky zaplatí zdravotná poisťovňa. Na to, aby pacient dostal liek bezplatne, je potrebné, aby okrem registrácie bol liek aj kategorizovaný v zozname kategorizovaných liekov a bolo rozhodnuté o jeho úhrade z prostriedkov verejného zdravotného poistenia.

 

2. Ako to je s platbou liekov, ktoré nie sú kategorizované ?

Poisťovňa ich uhradiť môže, to ale neznamená, že musí. Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti môže požiadať poisťovňu o úhradu nákladov na liek, ktorý vzhľadom na ochorenie pacienta predstavuje jedinú vhodnú možnosť liečby. Zákon ale nehovorí, použitím akých pravidiel dospeje zdravotná poisťovňa k svojmu rozhodnutiu o úhrade lieku.

Nedá sa vylúčiť, že rozhodovanie poisťovne bude vedené snahou minimalizovať náklady na pacienta, či povedané inak - chrániť svoj zisk plánovaný v danom roku. Rozhodovanie môže byť vedené aj snahou zachovať solidaritu pri úhrade nákladov na iných pacientov. Nie je tiež vylúčené, že rozhodnutie bude ovplyvnené aj medializáciou pacientovho prípadu.

3. Musí alebo len môže poisťovňa liek Terezke uhradiť?

Nie, nemusí. A ak ho neuhradí, neporuší zákon. Ale skúsme sa na vec pozrieť komplexnejšie. V prípade Terezky ide o raritné ochorenie, čo znamená, že na jeho liečbu máme obmedzené možnosti nielen ekonomicky, ale aj tým, že liekov na takéto ochorenie jednoducho mnoho niet. V prípade Terezky je na Slovensku registrovaný liek, ktorý z medicínskeho hľadiska predstavuje jedinú vhodnú život zachraňujúcu liečbu. Taktiež sa zdá, že rodičia pacientky nemajú na úhradu liečby peniaze.

Zákon umožňuje poisťovni odsúhlasiť úhradu nákladov takejto liečby vo výške, ktorú upravuje zákon. Ak tak poisťovňa urobí, koná v súlade so zákonom. Koniec príbehu teda v konečnom dôsledku nelimituje ani tak zákon, ale rozhodnutie manažmentu zdravotnej poisťovne. Je otázne, či absencia zrozumiteľných a zákonom vymedzených pravidiel nepredstavuje porušenia práva pacienta na súkromie, zdravotnú starostlivosť či na zabránenie neľudského zaobchádzania.

4. Poisťovňa ale tvrdí, že: „Zdravotná starostlivosť Terezky Gajdošíkovej vrátane všetkých liekov bude uhradená podľa dohodnutých zmluvných podmienok. Použitie lieku je plne v kompetencii ošetrujúceho lekára. Ak nemocnica uzná, že liečba je potrebná, nemá čakať s jej podaním. Podanie tohto lieku si nevyžaduje vopred súhlas zdravotnej poisťovne“. Prečo tak nemocnica teda neurobí, nepotrebuje predsa povolenie.

Lekár síce na samotné použitie registrovaného lieku nepotrebuje súhlas poisťovne, no tu ani tak nejde o to, či liek môže aplikovať, ale o to, kto za tento liek zaplatí. Na to, aby nemocnica liek použila, ho bude s najväčšou pravdepodobnosťou najprv musieť kúpiť. Nie je mi známy obsah zmluvy medzi zdravotnou poisťovňou a zdravotníckym zariadením, a preto nemôžme vylúčiť, že výrok poisťovne bude pravdivý, aj keby za aplikovaný liek nakoniec poisťovňa nezaplatila ani cent.

Všetko totiž záleží práve od „zmluvných podmienok“, na ktoré sa poisťovňa odvoláva a ktoré môžu obmedzovať povinnosť poisťovne uhrádzať extrémne drahú liečbu. Ak poskytovateľ nemá istotu, že bude farmakoliečba uhradená zo strany poisťovne alebo zo strany pacienta, nemá zákonnú povinnosť na vlastné náklady takúto liečbu realizovať. Dôležité však je, aby pacienta vopred o existencii medicínskej intervencie (napr. v podobe lieku) informoval a poučil ho, že tento liek nie je uhrádzaný z verejného zdravotného poistenia a pokiaľ ho má poskytovateľ aplikovať, tak si ho pacient bude musieť zaplatiť.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: roj, Novy Cas, df

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke nový tréner MFK Zemplín Michalovce František Straka.
František Straka chce zažiť novú výzvu: Z Michaloviec do Afriky?
Niekoľkodňové zrážky mierne zvýšili hladiny všetkých tokov na východnom Slovensku. Najviac sa dažde prejavili na prietokoch rieky Hornád.
Tragédia v Keni: Záplavy a silné lejaky si vyžiadali desiatky životov
The dead body is seen lying on the ground behind a cordon tape.
Telo mladej ženy († 22) našli v opustenom kostole: Hrozivé, v akom stave bola! Svedok doteraz nevie spať
Herectvo je Milkinou veľkou vášňou.
Foto
Úprimné priznanie Emílie Vášáryovej: Bez TEJTO veci si nevie predstaviť život!
(ilustračné foto)
Rusi terčom útoku: Zahynuli dvaja ľudia!
Foto
Už to nevydržala! Krištofova manželka sa zastala hráčov z KHL: Odkaz všetkým neprajníkom
Bomb in Kobane in Syria
Útok na vojenskú základňu v strednom Iraku: Je to odveta Izraelu?
K tragédii za dverami bytu na Bieloruskej ulici došlo ešte vlani v januári.
Foto
Byt hrôzy, kde Stanislav († 53) zabil seba i rodinu: Bojí sa tam vstúpiť aj právnička! Sused prehovoril
Ondrej Kandráč patrí k najvyťaženejším hudobníkom.
Foto
Skončí Ondrej Kandráč nadobro v Bratislave? Odkaz pre východniarov: Chvíľa, v ktorej sme si všetci rovní!
2021 Ľadové jazero. V priebehu troch rokov zmizlo niekoľko desiatok centimetrov ľadu, ostali len kvaple.
Foto
Z Demänovskej ľadovej jaskyne ZMIZOL ľad! Z obľúbenej atrakcie nezostalo nič: Aký je dôvod?
Dnes je ich vzťah už minulosťou.
Foto
Andrej Babiš šokoval rozchodom: O odlúčení sa už dlhšie špekulovalo! TOTO má byť dôkaz
Kim pri príležitosti dokončenia druhej fázy výstavby bytových jednotiek symbolicky prestrihol červenú pásku.
Foto
Kim Čong-un ako HIPSTER alebo sa len snaží schovať KILÁ navyše?! FOTO ako sa ohákol na akciu