Šikovný podnikateľ vylepšil recept svojho otca-cukrára Franza na tortu a založil sieť značkových hotelov Sacher. Svetoznáma delikatesa sa radí medzi najznámejšie viedenské dezerty.
Základ noblesnej kulinárskej špeciality vznikol v roku 1832 na dvore kniežaťa Metternicha. Rakúsky politik dal príkaz šéfkuchárovi, aby pre hostí pripravil niečo špeciálne. Šéfkuchár bol chorý a tak ho zaskočil 16-ročný učeň Franz Sacher. Pripravil tortu podľa vlastného receptu a mal úspech. Ako sa neskôr Franz dostal na Slovensko? Gróf Esterházy mal v Želiezovciach letné sídlo.
V roku 1834 zomrel a správu majetku prebrala jeho manželka Rozina. Jej snahou bolo prizvať si najlepších odborníkov zo sveta. Medzi nimi bol i cukrársky majster Franz Sacher, ktorý spolu s manželkou pricestoval z Viedne do Želiezoviec. V roku 1843 sa manželom narodil syn Eduard, ktorý pokračoval v otcových šľapajach a recept na sladké pokušenie vylepšil. Pridal horkú čokoládovú polevu a na zvýraznenie chuti tortu naplnil marhuľovou marmeládou.
Potomok slávneho cukrára bol kuchárom a neskôr aj úspešným podnikateľom. V roku 1876 sa stal Eduard zakladateľom reštaurácie a Hotela Sacher. Rozšíril sieť luxusných Sacher-hotelov od San Francisca až po Tokio. V súčasnosti sa Sacherova torta vyváža do celého sveta. Medzi jej milovníkov patria herečky Sharon Stone i Liz Hurley, občas si na nej vraj pochutí aj emeritný pápež Benedikt XVI.
Prísne tajná receptúra je v trezore
Recept na prípravu torty pozná iba šéfkuchár Hotela Sacher. „Je to jediný originálny recept,“ povedala Elisabeth Guertler z hotela. Isté je len to, že obsahuje múku, vajíčka, maslo, čokoládu a marhuľový džem. Receptúru prísne stráži hotelový trezor.
Najväčší odbyt
1. Nemecko
2. USA
3. Taliansko
4. Švajčiarsko