Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.02.2018 11:55 | Správy | Peniaze
Foto

Porovnanie cien vás zdvihne zo stoličiek: Za kozmetiku platíme viac ako Nemci, aj keď máme menšie platy

Rozdiel aj dve eurá na jednom výrobku. Známa obchodná sieť s drogériou ponúka rovnaké produkty v každej krajine za iné ceny.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Nový Čas urobil náhodný výber produktov a zisťoval ich ceny v piatich krajinách. Už v minulom roku na cenové rozdiely upozornili českí novinári. Rovnako zistili vysoké odlišnosti pri tých istých výrobkoch. Zaujímavé je, že pri väčšine produktov platí, čím nižšie príjmy, tým vyššie ceny. Rozdiel v cenách pritom nie je zanedbateľný. Za jeden z najznámejších krémov zaplatíte u nás skoro o 3 eurá viac ako Nemci.

Otvoriť galériu
Ceny v jednotlivých krajinách.
Zdroj: infografika NČ
Na rozdielnosť cien vplýva podľa odborníka viacero faktorov. Jedným z nich môže byť rozdielne daňové zaťaženie, ale aj veľkosť krajín. „Väčší trh znamená vyššiu spotrebu, preto môže predávajúci ponúkať tovar za nižšie ceny,“ uviedol analytik trhu Ľubomír Drahovský. Pripomenul, že dôležitým faktorom vplývajúcim na konečnú cenu je dĺžka trasy, ktorú musí výrobok prekonať, kým sa dostane na pult predajne.

V neposlednom rade platí pravidlo ponuky a dopytu. „Či je spotrebiteľ ochotný produkt kupovať aj za také ceny,“ uviedol Drahovský. A to na Slovensku, zdá sa, sme, aj keď nezarábame najviac. „Priemerná mzda na Slovensku medzi rokmi 2016 a 2017 rástla veľmi rýchlo, ale aj tak sme takmer na chvoste EÚ. Nižšiu priemernú mzdu má už len 6 štátov Európskej únie,“ uviedla analytička Slovenského farmárskeho družstva Eva Sadovská. Práve krajiny, kde zarábajú najviac, teda Nemecko a Rakúsko, majú pri väčšine produktov najnižšie ceny.

 

Otvoriť galériu
Ceny v jednotlivých krajinách.
Zdroj: infografika NČ
Česká DM sa vlani obhájila

 

Sledovanie cien v sieti drogérií DM nerobili českí novinári prvýkrát. Vlani im vyšli rovnako veľké rozdiely, a preto oslovili aj dotknutú sieť predajní. S otázkou, prečo musia českí občania platiť viac ako ich susedia, dostali však jasnú odpoveď. „Oproti Nemecku má DM Česká republika rozdielne geografické rozloženie predajní. Úlohu hrá nielen ich veľkosť, ktorá je v Česku menšia, ale najmä dosiahnutý obrat, ktorý je v Česku na jednu predajňu viac než trikrát menší než v Nemecku. Celkové náklady na jednu predajňu v pomere k celkovému obratu sú v Česku vyššie než v Nemecku.

Rozdiely sú viditeľné tiež v odlišnom daňovom zaťažení alebo dopyte,“ vysvetlil vlani pre portál Novinky.cz hovorca českej siete DM drogérií Jiří Peroutka. Rovnakú otázku sme položili aj slovenskej sieti menovaných drogérií. Spoločnosť cez svoju zástupkyňu však uviedla, že vyjadrenie poskytne až na druhý deň.

 

Otvoriť galériu
Ceny v jednotlivých krajinách.
Zdroj: infografika NČ
Ceny sú u nás štatisticky nízke

Jana Glasová, analytička Poštovej banky

- Ceny tovarov v obchodoch na Slovensku patria k tým najlacnejším v rámci Európskej únie. Nižšie ceny ako u nás totiž nájdeme už len v 7 krajinách EÚ. Mnohí Slováci by teraz asi povedali, že to nie je pravda a že ceny sú u nás vysoké. A z určitého uhla pohľadu majú predsa len pravdu. Ceny v našich obchodoch totiž najčastejšie porovnávame s cenami v susedných krajinách, kam zvykneme vycestovať na nákupy. A z tohto hľadiska platí, že tovary v slovenských obchodoch sú najdrahšie v porovnaní s krajinami V4.

Prečo sú ceny rozdielne

Jana Poláčková, prokuristka, dm drogerie markt

- Dm drogerie markt nie je centrálne riadený koncern, naopak, každá krajina operuje ako samostatný podnik. Celková cenová hladina v jednotlivých krajinách je preto ovplyvnená rôznymi faktormi. Na Slovensku sú to v porovnaní s Nemeckom či Rakúskom najmä iné vstupné ceny za dodávateľský sortiment, zvýšené náklady spojené s predajom značky dm, vyššie daňové zaťaženie vo forme DPH na vybrané produkty či potraviny a v neposlednom rade vyššie odvodové zaťaženie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nina Lednická, mh, Ivan Šuplata, zil

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vodič na Pezinskej Babe prekročil rýchlosť o 67 kilometrov za hodinu
Foto
Vodič išiel na Pezinskej babe ako šialený! Príde vám zle, akú rýchlosť mu namerali
Ilustračné foto
V Liptovskom Hrádku zrušili tento priechod pre chodcov: Je za tým tragédia
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izraelské besnenie zasiahlo ďalšiu krajinu: Toto nevyzerá dobre! Čo chcú dosiahnuť?
(ilustračné foto)
Ruský bombardér dokončil bojovú misiu a... Zrútil sa! Spustila sa záchranná akcia
Judge holding gavel in courtroom
V Nemecku takmer došlo k najhoršiemu: Extrémisti plánovali únos ministra a zvrhnutie vlády!
Foto
Tréner Kozák v deň 70. narodenín rozprával o hriechoch minulosti: TOTO Weissovi ml. nikdy nezabudne
Herec si z toho ťažkú hlavu nerobí.
Milo Kráľ prezradil, koľko mu zarobí hudba: Za TOTO by máloktorý muzikant hral
Na snímke starosta Kyjeva Vitalij Kličko
Prehrá Ukrajina vojnu už tento rok?! Znepokojivé varovanie z USA: To znie zle
(ilustračné foto)
Lekári sú v stave vysokej pohotovosti: Šíri sa záhadná choroba! Hrozivé, čo robí s ľuďmi
(ilustračné foto).
Ďalšia krajina požiadala o vstup do NATO! Budete prekvapení, ktorá to je
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Donald Trump šokoval: Výzva pre Európu! Týka sa to Ukrajiny
ilustračné foto
Mimoriadne! Izrael zaútočil na Irán: Výbuchy v blízkosti jadrového zariadenia