Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Terezka (1,5) bojuje s nádormi, liek na jej záchranu poisťovňa zamietla: Zúfalí rodičia rozpredávajú majetok

Bojujú za každý nový deň, každý jeden úsmev svojej malej princeznej.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Rodina rozkošnej Terezky Gajdošíkovej (1,5) z Martina prežíva najťažšie chvíle v živote. Slovenskej vicemajsterke vo fitnes Lenke Mičkovej (40) sa narodila vytúžená dcérka v máji 2016, a to bolo to obdobie, ktoré jej aj partnerovi Mariánovi (34) zmenilo život od základov. Dostali nový zmysel, svoju dcérku Terezku. Prvý rok bol pre nich nesmierne šťastný, zvrat nastal v auguste minulého roka. Terezka zo dňa na deň prestala jesť. Verdikt lekárov bol krutý, ich dievčatko je smrteľne choré a zákerný neuroblastóm jej napadol nadobličky. Malej bojovníčke chemoterapie už nezaberajú, a tak žiadali rodičia o preplatenie poslednej liečby, ktorá ich Terezku ešte môže zachrániť. To, čo si vypočuli od poisťovne, ich zložilo na kolená.

Život rodičov, ktorí sa zo svojej usmievavej hnedookej princeznej tešili každý deň viac, nabral v auguste minulý rok úplne iný smer. „Nechcela nám papať, bola plačlivá. Terezka dostala vysoké teploty a opuchlo jej očko. Mysleli sme si, že ide o virózu. Obvodná doktorka nám dokonca hovorila, že to maličká môže mať z počasia. Po pár dňoch sa však jej stav tak zhoršoval, že sme museli ísť na pohotovosť,“ spomína na chvíle neistoty vicemajsterska Slovenska vo fitnes Lenka Mičková. V nemocnici mali spočiatku podozrenie na anémiu, až po vyšetreniach, vrátane sona prišla krutá správa, s ktorou nerátali ani v tom najhoršom sne.

Otvoriť galériu
Jej malé telíčko zápasí s veľkými nádormi - neuroblastómami. „Terezke zistili na nadobličkách dva neuroblastómy veľké 6 x 6 centimetrov. Okamžite vedeli, že ide o najagresívnejšiu formu a hneď ju prevážali na onkológiu do Banskej Bystrice,“ opisuje rodinné trápenie zúfalá mama. V momente sa im zrútil celý svet. Druhým domovom sa pre nich stala nemocnica v Banskej Bystrici, kde Terezka bojuje o každý nový deň. Aj popri náročnej liečbe je veľmi statočná a z tváre jej nemizne úsmev. Práve ten dodáva silu jej rodičom, aby nestrácali vieru, že ich dievčatko zákerné ochorenie porazí. „Dcérka absolvovala osem základných chemoterapií, nádor v brušku sa doktorom podarilo vyoperovať, metastázy jej už ale zasiahli kosti a nereagujú už ani na chemoterapiu,“ s touto správou sa mama Lenka nikdy nezmieri.

 

 

Chemoterapia prestala zaberať

Od leta trávila s Terezkou väčšinu času v nemocnici a domov sa vracali len na pár dní v mesiaci. Zatiaľ čo sa iní rodičia hrajú s deťmi na ihrisku, tí Terezkini nevedia, čo príde zajtra. Život sa zmenil aj pre otca chorého dievčatka. „Prišiel som v novembri o prácu lesného robotníka, stále som na cestách medzi Martinom a Banskou Bystricou, lebo chcem byť stále pri rodine, starať sa o nich. Zatiaľ žijeme z úspor, ale vieme, že malá má nádej na vyliečenie, a to ma drží pri živote,“ prezrádza otec Marián, ktorý by pre svoje dve lásky dal všetko na svete. Terezka netuší, že je tak vážne chorá a jej smiech rozveseľuje celé detské onkologické oddelenie. A hoci je zdravotný stav malej princeznej vážny, rodičia veria, že má veľkú šancu na vyzdravenie. Nádej im dal aj primár detskej onkológie v Bystrici Pavel Bician.

Otvoriť galériu
Ako a kde vznká neuroblastóm.
Zdroj: infografika NČ
Keďže Terezke chemoterapia už nezaberá, spolu s rodinou spísal žiadosť do poisťovne na schválenie úhrady lieku Dinutuximab beta EUSA, ktorý má byť poslednou šancou na uzdravenie dievčatka. „Dinutuximab beta EUSA je indikovaný na liečbu vysoko rizikového neuroblastómu u pacientov vo veku od 12 mesiacov, ktorým bola predtým podaná úvodná chemoterapia a dosiahli aspoň čiastočnú odpoveď, po ktorej nasledovala myeloablatívna liečba a transplantácia kmeňových buniek,“ píše v žiadosti do poisťovne primár Bician. Pred pár dňami však rodičom prišla od kompetentných zdrvujúca odpoveď. Liečbu, ktorá stojí 200 000 eur, im poisťovňa nepreplatí. „Úhradu tohto lieku, ktorý štandardne nie je aplikovaný nikde v Európskej únii, nám slovenská legislatíva nepovoľuje,“ povedal hovorca poisťovne Dôvera Matej Štepianský.

Predajú byt, aby mali na liečbu

Rodine malej bojovníčky tak nezostáva iné ako predať byt. „Predáme aj strechu nad hlavou, hoci nám to nebude stačiť. Bojujeme o dni, možno o hodiny, vôbec netušíme. Zápasili by sme o našu dcérku za každých okolností. Postup poisťovne nie je správny, ale keby sme sa súdili, kým vyhráme, už tu Terezka ani nemusí byť,“ hovorí zronený otec.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Jana Rojková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!