Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.02.2018 07:55 | Správy | Politika
Foto

Danko sa púšťa do náročného projektu: Obrovská rekonštrukcia na Bratislavskom hrade

Pokračuje v stopách svojich predchodcov. Šéf parlamentu Andrej Danko (43) sa v druhej polovici vládnutia rozhodol, že začne s dokončovaním rekonštrukcie Bratislavského hradu.

Národná rada čoskoro spustí obnovu severných hradieb, ktoré po garážach či barokovej záhrade zostali ako jediné doposiaľ nedotknutým objektom. Danko Novému Času potvrdil, že

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Parlament, do ktorého správy Hrad patrí, si dal pred rokom vypracovať architektonickú štúdiu za pol milióna eur. Pokračovanie prestavby Hradu za niekoľko miliónov eur, ktorá je súčasťou veľkej rekonštrukcie, čakalo len na definitívne odklepnutie. „Ide o dokončenie dostavby a rekonštrukcie severných hradieb Bratislavského hradu, kde chceme presťahovať administratívu. Uvoľní sa tak Župné námestie - stará Národná rada, a tú môžeme dať k dispozícii inej inštitúcii - Generálnej prokuratúre, ministerstvu spravodlivosti či Najvyššiemu súdu,“ potvrdil plány Novému Času Danko.

Otvoriť galériu
Tvrdí, že pri rekonštrukcii myslia aj na reprezentačné miesta pre predsedov poslaneckých klubov a parlament s tým, že tam nie je naplánovaný žiadny byt. V súčasnosti sídli v starej Národnej rade aj exprezident Ivan Gašparovič, ktorý si tam prenajíma kanceláriu. Sťahovanie tak v budúcnosti čaká aj jeho. „Samozrejme, v tých priestoroch uvažujeme aj o možnosti pre bývalých prezidentov, tak ako to robíme aj na Župnom námestí,“ dodáva Danko. Gašparovič hovorí, že sa informáciu o budúcom sťahovaní dozvedel až z Nového Času. „Bude záležať na Kancelárii Národnej rady SR, či, kedy a v akom rozsahu nakoniec aj zámer realizuje,“ povedal exprezident. Danko si od nových reprezentačných priestorov sľubuje aj to, že sa zlepšia sociálne väzby v parlamente. „Projektované sú spoločenské priestory, ktoré momentálne chýbajú pre poslancov NR SR - na posedenie a vernisáže,“ vysvetlil šéf parlamentu.

 

Danko: Rekonštrukciu čaká aj parlament

​​Ako sa chystáte rekonštruovať Bratislavský hrad?

- Bratislavský hrad patrí pod Národnú radu SR a jeho podstatná časť je už zrekonštruovaná a aj to vidieť. Čaká nás už len posledná etapa, ktorá bola dlhodobo plánovaná ešte pred mojím nástupom. Ide o dokončenie dostavby a rekonštrukcie severných hradieb Bratislavského hradu, kde chceme presťahovať administratívu. Uvoľní sa tak Župné námestie a to môžeme dať  k dispozícii inej inštitúcii – Generálnej prokuratúre, Ministerstvu spravodlivosti, či Najvyššiemu súdu. Stará Národná rada sa tak stane dubióznym majetkom. Pri rekonštrukcii severných hradieb myslíme aj na reprezentačné miesta pre predsedov poslaneckých klubov a samotný parlament, bude to veľký administratívny priestor a nie je tam plánovaná žiadna bytová jednotka.

Kancelárie, ktoré sú v Národnej rade sa budú presúvať tiež? Je tam napríklad kancelária prezidenta Gašparoviča.

- Áno, súvisí to s tým. Časť, ktorá sa bude rekonštruovať si už  vyžaduje nové reprezentačné priestory. Pôjde aj o zlepšenie sociálnych väzieb, ktoré sú v každom parlamente. Projektované sú spoločenské priestory, ktoré momentálne chýbajú pre poslancov NR SR – na posedenie a vernisáže. Samozrejme v tých priestoroch uvažujeme aj o možnosti priestorov pre bývalých prezidentov, tak ako to robíme aj na župnom námestí, aby mali nejaký priestor na prijatie návštevy a na svoju činnosť. Na Župnom je aj Ústavný súd. Ale to všetko je otázka debaty. Bratislavský hrad už čaká len jediná rekonštrukcia a tá je pred nami. 

Akú cenu možno očakávať v súvislosti s rekonštrukciou Bratislavského hradu?

- V prvom rade pôjde o uzavretý areál. Tento koncept sa nám osvedčil aj pri predsedníctve Slovenska. Ak by som mal vyčísliť aké peniaze Slovensko ušetrilo tým, že sme mali uzavretý jeden štátny areál a nemuseli sme ísť do súkromných priestorov prenájmu, tak to sú státisíce ak nie milióny eur. Zároveň Bratislavský hrad nám začal zarábať! Komerčné akcie, ktoré sa na hrade robia, štátu za rok prevádzky zarobili státisíce eur. Nechcem z brucha strieľať čísla, to vám vie zodpovedať kancelár NR SR. Všetko prebieha transparentne a v súlade so zákonom.

Kedy to začne?

- Je to otázka architektov a projekčných prác a stavebných povolení. Možno to stihnem 2019 - 2020 ešte ja, možno tú štafetu bude musieť prebrať nový predseda NR SR. Ako predseda parlamentu nie som zodpovedný za stavebné práce, či kontrolu fasád a pripomienkovania vecí, za to zodpovedá Kancelár NR SR. Zároveň však aj v kancelárií, v ktorej sedíte, je zariadená 80 % mojim nábytkom a nerobí mi problém využívať aj moje súkromné auto.

Aké rekonštrukcie budú ešte prebiehať v Národnej rade?

- Nerobíme tu svojvoľné rekonštrukcie, ale robíme len nevyhnutné rekonštrukcie. Hlavná budova nebola cez 25 rokov rekonštruovaná a ja nechcem aby parlament dopadol o pár rokov ako budova RTVS. Ak dnes niekto povie, že budovy RTVS sú v dobrej kondícii, tak sa pozrite na harburdy, ktoré nám predchodcovia nechali. Neinvestovalo sa, nerekonštruovalo sa, nie sú to budovy určené na predaj. Ak sa nebudú rekonštruovať elementárne veci ako sú zastarané kanály, rozvody, taktiež v rokovacej sále bol životu nebezpečný luster na oceľových lankách... Máme znalecké posudky na osvetlenie, ktoré hovoria o tom, že by tá rokovacia sála mala byť bezodkladne zavretá kvôli prekračovaniu hlučnosti. Chcel by som poprosiť o pochopenie pri tejto téme. Je pravda, že priestor po NR SR prechádzam takou gazdovskou rukou. Niekomu to môže byť smiešne, ale som človek, ktorý tieto priestory dáva čistiť, rekonštruovať, ale v rozumnej miere. Nie svojvôľou.

Aké ďalšie rekonštrukcie čakajú samotný parlament?

- Tu sa nepripravujú nejaké státisícové a miliónové veci hurá systémom. To, čo čaká NR SR v budúcnosti je výzva k elektronizácii NR SR. Máme obrovské problémy s hlasovacím zariadením, ktoré nám odchádza. Kancelár sa bude musieť vyrovnať s otázkou vzduchotechniky, rozvodov. Ja nie som kancelárom. Samozrejme iniciujem niektoré veci, aby som sa nemusel pred zahraničnými delegáciami hanbiť. Nie som človek, ktorý rozhadzuje štátne peniaze, ani papaláš, ktorý si chce užívať.

Diskutovali ste s inými politikmi, či s tým súhlasia?

- Je o tom poslanecký klub. To máte možnosť vidieť, že s výmenou osvetlenia súhlasili všetky kluby Národnej rady. Tu si nikto svojvoľne nerobí nič, chceme do procesov zaangažovať opozíciu. Tieto veci sa prerokúvajú na poslaneckom grémiu. Tu sa žiadna partizánčina nerobí.

Priestory na Hrade budú rovnako veľké ako na Župnom námestí?

- Vieme tam umiestniť všetkých zamestnancov, aby NR SR bola v jednom ucelenom komplexe, aj z hľadiska efektivity.

Polícia nedávno uzavrela aj kauzu listového tajomstva, ktorú otvorila opozícia s tým, že sa zákon neporušil. Ako to vnímate?

- Tí, ktorí túto tému kriminalizovali by mali povedať veľké prepáč zamestnancom NR SR. Určite som žiadne listy nekázal čítať, je to bublina, ktorá bola zneužitá a načasovaná. Potvrdilo sa to, čo som hovoril, že sme mali osobitný režim, keď sme tu mali 48 svetových delegácii a mali sme režim kontroly, ktorý vznikol na základe toho, čo sa stalo na ministerstve spravodlivosti. Samotné vyšetrovanie ukázalo, že s listovými zásielkami nakladali len poverení zamestnanci NR SR. Keď sme povedali opozičným poslancom, aby si ich otvárali sami, tak to už nepovedali, že všetci sa zľakli a odmietli to.

Rieši sa aj nový zákon o politických stranách. Béla Bugár vylúčil, že by sa mal riešiť počet členov. Presvedčil vás?

- Ešte prebiehajú pracovné rokovania skupiny, ktorá je na to určená. Sú štáty, kde sa toto osvedčilo. Zhodujeme sa na tom, že by politické strany mali byť transparentné. Hlúposti ako sú skupiny priateľov v SaS blokujú lídra a obmedzujú samotnú demokraciu. To znamená, že ak niekto chce riadiť raz štát, tak sa musí postaviť na sneme pred stovky ľudí. Máme informácie, že veľa ľudí by chcelo do týchto opozičných strán vstúpiť a je porušované ich základné právo združovať sa.

Čo už stáli opravy

  • obnova hradného paláca od roku 2009 zhltla 63 miliónov eur
  • okolie hradného paláca za 29 miliónov eur
  • Zimná jazdiareň, baroková záhrada a podzemné garáže za 26 miliónov eur
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Tyumen, Russia - January 21, 2020: TikTok and Facebook application  on screen Apple iPhone XR
Známa sociálna sieť unikla pokute len o chlp: Prečo sa Európska komisia obáva o bezpečnosť detí?
recycling Plastic in junkyard wait for recycling.The plastic  waste can  reused many times  ,decreased air pollution and greenhouse gases
Zatočí svet s plastami? V Kanade odštartovalo rokovanie: Odzneli tam slová do boja
Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu