Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.02.2018 16:50 | Šport | ZOH Pjongcang 2018

ZOH v Pjongčangu už klopú na dvere: TOTO sú najvážnejšie problémy, ktoré trápia olympiádu!

Zimným olympijským hrám sa ako celosvetovo významnej udalosti nevyhýbajú problémy, ktoré presahujú hranice športu.

Špeciálne na Kórejskom polostrove, kde napätá politická situácia panuje už desaťročia a v mesiacoch pred februárovým podujatím sa ešte vyostrovala. Provincia Kórejskej republiky Kangwon s dejiskami ZOH 2018 Pjongčangom i Kangnungom leží na severe krajiny východne od hlavného mesta Soul. Nachádza sa tak blízko susednej KĽDR, ktorej raketové testy a intenzívna rétorika vzbudzovali obavy. Dokonca až také, že niektoré národné olympijské výbory uvažovali o neúčasti z bezpečnostných dôvodov. Situácia sa rozoberala aj na pôde Organizácie spojených národov (OSN) a úsilie prinieslo svoj výsledok. KĽDR napokon vyšle na ZOH 22 športovcov, ktorí budú na otváracom ceremoniáli v piatok 9. februára pochodovať pod jednotnou vlajkou spoločne s reprezentantmi usporiadateľskej krajiny. KĽDR bude mať športovcov aj v krasokorčuľovaní, rýchlokorčuľovaní na krátkej dráhe, alpskom lyžovaní a behu na lyžiach.

Vzťahy na polostrove vyzerajú byť minimálne na čas športového sviatku pod piatimi kruhmi uzmierené, neznamená to však, že ZOH 2018 nič netrápi.  Pred štyrmi rokmi sa ako najväčší problém Soči 2014 zdali byť finančné náklady a následné (ne)využitie športovísk, ale následne prepukla ruská dopingová kauza. Tá výrazne ovplyvnila aj Pjongčang a bude ho ovplyvňovať aj počas blížiacich sa súťažných dní. Iba vo štvrtok totiž Športový arbitrážny súd (CAS) vydal verdikty, ktoré nie sú v súlade s predchádzajúcimi rozhodnutiami Medzinárodného olympijského výboru (MOV). Napriek 28 úplným oslobodzujúcim rozsudkom nechce MOV týchto ruských športovcov pozvať a zvažuje ďalšie právne kroky. Rusko pôvodne nominovalo 500 športovcov, MOV neskôr zredukoval menoslov na 389 ľudí a momentálne trvá na zozname 169 reprezentantov, ktorým povolila štart po splnení prísnych antidopingových pravidiel pod neutrálnou vlajkou s označením Olympijskí športovci z Ruska. Podľa stanoviska MOV nesmie byť o žiadnom pozvanom športovcovi ani zmienka pochybnosti, zároveň však neúčasť automaticky neznamená obvinenie z dopingu.

V modernej ére nie je doping už len o zakázaných podporných látkach, krvných transfúziách či manipulácii so vzorkami, ale na scénu sa dostáva aj "digitálny doping". Cieli na informačný systém, ten je pre chod olympijských hier životne dôležitý. Olympijské hry si možno predstaviť ako firmu s 200.000 zamestnancami na 37 miestach, so štyrmi miliardami zákazníkov, ktorá sa každé dva roky sťahuje. Zákazníci vrátane 25.000 médií vyžadujú nepretržité služby na akomkoľvek druhu zariadení, na sledovanie sa využíva vyše 250 digitálnych platforiem. ZOH v Pjongčangu budú prvé, kde budú všetky aplikácie MOV fungovať na internetovej "cloud" platforme. "Paralelne pobežia dva systémy, Olympic Management System zastrešuje dobrovoľnícky portál, akreditácie, športové vstupy a kvalifikácie, Olympic Diffusion System zastrešuje informačný systém pre komentátorov, ako aj výsledky v reálnom čase a informácie vrátane životopisov športovcov," uviedol expert na bezpečnosť Branislav Panák pre TASR.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Tunel Sitina
Nezabudnite na víkendové dopravné obmedzenia: Polícia pripomína, kde sa s nimi stretnete
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Občianska zbierka na muníciu pre Ukrajinu: Podporuje ju aj prezidentka! Aha, čo povedala
Takto si Kramár prišiel po svoju novopečenú dcérku.
Aké sú (ne)výhody otcovstva po 60-ke: Kto vie, či o tomto vedel čerstvý tato Maroš Kramár!
Ilustračné foto
Veľké nešťastie: Postrelený muž v Rohožníku! Na miesto leteli záchranári
Hokejisti Spišskej Novej Vsi v piatom zápase semifinále play-off Tipos Extraligy hostili Košice.
Sp. Nová Ves - Nitra ONLINE: Sledujte prvý finálový zápas hokejovej extraligy
Andrej Babiš a Monika Babišová.
Foto
Andrej Babiš išiel s pravdou von: Rozvod po 30 rokoch! Emotívne slová o ich vzťahu
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Premiér Fico o výraznej zmene v doprave: Tieto miesta by mohli byť oslobodené od diaľničnej známky
(ilustračná fotografia).
Odborníci WHO sú v šoku: Desivé odhalenie o vtáčej chrípke! Ochorenie sa rozšírilo aj na...
Minister Tomáš ohlásil nové opatrenie
Erik Tomáš prehovoril o podpore KDH pri 13. dôchodkoch: Čo im mal slúbiť?