Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.02.2018 10:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Zdena Studenková prehovorila o šoubiznise: Pravda o sexuálnom obťažovaní

Po nedávnom obvinení amerického producenta Harveyho Weinsteina (65) zo sexuálneho obťažovania herečiek začali milióny žien na sociálnych sieťach pod hashtagom #MeToo (Ja tiež) zverejňovať príbehy o tom, že aj ony majú s podobným správaním mužov skúsenosti.

Proti kampani sa postavili stovky umelkýň, medzi nimi aj herečky Catherine Deneuve (74) či Brigitte Bardot (83), podľa ktorých neodbytné alebo nemotorné flirtovanie nie je zločin a je smiešne vyťahovať tieto záležitosti po rokoch. Čo si o celej záležitosti myslia ich slovenské kolegyne?

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Americký filmový producent Harvey Wein­stein je podozrivý, že za uplynulých 30 rokov sexuálne obťažoval najmenej osem žien vrátane známych herečiek. Weinsteina okrem iných obvinili aj herečky Ashley Judd (49) i Rose McGowan (44). Producent im za ich ústretovosť sľuboval pomoc vo filmovej kariére. Hollywoodske hviezdy Gwyneth Paltrow (45) a Angelina Jolie (42) vo svojich výpovediach pre denník The New York Times uviedli, že v začiatkoch svojej kariéry boli aj ony vystavené obťažovaniu. „S Harveym Weinsteinom som mala v mladosti zlý zážitok, v dôsledku čoho som sa rozhodla s ním nikdy nespolupracovať a ostatných, čo tak urobili, som pred ním varovala,“ uviedla podľa stanice BBC Jolie.

K obetiam neslávne presláveného hollywoodskeho producenta Weinsteina sa pripojila aj Salma Hayek (51). Producent mal herečku prenasledovať v hoteloch, ponúkať jej spoločné sprchovanie, orálny sex alebo masáž. Weinstein sa k nevhodnému sexuálnemu správaniu k ženám priznal, no obvinenia zo znásilnenia alebo z vynúteného pohlavného styku popiera. Aféra zdvihla vlnu ďalších obvinení a nešlo už len o ľudí z filmového priemyslu. Terčom útokov sa stali politici, novinári či manažéri. Spisovateľka Susan Braudy (76) sa pre NBC vyjadrila, že ju koncom 80. rokov obťažoval vtedajší šéf, majiteľ produkčnej spoločnosti Michael Douglas (73). Za svojho muža sa postavila herečka Catherine Zeta-Jones (48). Podľa nej je nevinný a sám je podporovateľom kampane #MeToo. Obvineniu čelí aj Dustin Hoffman (80), ktorý mal údajne ohmatávať vtedy 17-ročnú študentku produkcie. Po USA sa kampaň rozbehla aj v západnej Európe, najmä vo Francúzsku a v Británii.

Ako sa zdá, nič nie je čierno-biele. Netrvalo dlho a stovka prevažne francúzskych umelkýň na čele s Catherine Deneuve sa v otvorenom liste ohradila proti tendencii kriminalizovať mužov. „Túžba posielať mužov na jatky namiesto toho, aby sme pomohli ženám byť nezávislejšími, pomáha nepriateľom sexuálnej slobody,“ uviedla vo vyhlásení pre denník Le Monde stovka žien. „Znásilnenie je zločin. Ale neodbytné alebo nemotorné flirtovanie nie je zločin a ani galantnosť nie je agresiou mužského šovinizmu,“ pripomínajú umelkyne. Herečka Brigitte Bardot rovnako obvinila z pokrytectva väčšinu kolegýň, ktoré sa podieľajú na kampani proti sexuálnemu obťažovaniu. Podľa nej sú smiešne, mnohé za rolu vo filme režisérov zvádzali. Podľa 83-ročnej Bardotky prichádzajú s obvinením len preto, aby sa o nich hovorilo. V rozhovore pre denník Paris-Match Bardot povedala, že sama nebola nikdy obeťou sexuálneho obťažovania. „Je pekné, keď vám niekto povie, že máte pekný zadoček,“ myslí si. Čo si o sexuálnom obťažovaní myslia naše známe tváre? Oslovili sme zástupkyne rôznych generácií.

Herečka Zdena Studenková (64): Vedela som odmietnuť

„Amerika vždy príde s niečím novým. Teraz je to harassment, sexuálne obťažovanie. Je smiešne tvrdiť, že to platí len v šoubiznise, existuje to v každom povolaní. Mnohokrát je to založené na tom, že muž má záujem o ženu a vôbec za tým nemusí byť ambícia ponúknuť jej zvýšenie platu. Je smiešne vyťahovať to po toľkých rokoch. Pokiaľ šliapala kariéra, tieto dámy mlčali, a teraz rozprávajú detaily. Samozrejme, odsudzujem akékoľvek vydieranie a zneužívanie mladistvých. Pokiaľ je však dotyčná dáma plnoletá, tak je jej problém, či ide do izby s producentom alebo s režisérom, pretože si myslí, že jej ide ukazovať motýle.

Pochopiteľne, aj mne sa niečo také stalo. Nevyplývalo to však z toho, že by mi režisér chcel dať ďalšiu rolu, ale z toho, že sme spolupracovali dva mesiace a mal pocit, že sa mu na mne niečo páči. Vždy som tieto veci ukončila tým, že som sa zasmiala a povedala: Ale, prosím ťa, neblázni! No a bolo vybavené. Myslím si, že aj vyhlásenia Brigitte Bardot sú len opäť za účelom zviditeľniť sa. Pretože každá kampaň a antikampaň vzbudzujú záujem médií a herečky v tom vidia šancu, aby sa o nich hovorilo.“

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: NOVÝ ČAS Nedeľa, Marika Studeničová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Požiar obydlí na východe: Hasiči bojovali s plameňmi niekoľko hodín! Žilo tam 19 ľudí
Podtatranské múzeum v Poprade.
Váš Tip
Skvelé správy z Podtatranského múzea v Poprade: Podarilo sa im zreštaurovať TIETO dve vzácne diela z 18. storočia!
Pád vrtuľníka (Ilustračné foto)
Tragická zrážka vojenských vrtuľníkov: Zahynula celá posádka! Strašné VIDEO z nešťastia
Útočník Stéphane Da Costa, ktorý pôsobí v KHL by mal štartovať na MS v Česku za Francúzsko.
Hráč z KHL ide na MS do Čiech: Čo hovoria na to Slováci!
(ilustračné foto)
Vláda v Kanade sa obáva katastrofy: Bojujú s niekoľkými požiarmi! Desiatky trvajú ešte od roku 2023
Akcia Teplárne rozhorčila exministra Milana Krajniaka.
Foto
Akcia Teplárne rozhorčila exministra Milana Krajniaka: Vallo, prečo ste toto povolili v kostole?!
ilustračné foto
Rusko tvrdo útočilo na Kyjev a ďalšie oblasti: Požiar obytných budov! To nevyzerá dobre
Britský premiér Rishi Sunak a ruský prezident Vladimir Putin.
Vážne slová britského premiéra: Ohrozená BEZPEČNOSŤ v Európe?! Putin sa podľa neho nezastaví
KĽDR počas cvičenia, na ktoré dohliadal Kim Čong-un.
Foto
Desivé správy z KĽDR: Prípravy na jadrový protiútok?! Prejde vám mráz po chrbte, čo sa tam deje
Kysučan Tomáš opísal boj o život s rozzúrenou medvedicou.
Foto
Brutálny útok medvedice! Kysučan Tomáš opísal desivé minúty: Čo mu zachránilo život?
Dcéra mala s otcom vrúcny vzťah
Foto
Dcéra Laufera († 84): Prečo k otcovi nikoho nepustila?! Kým ležal v umelom spánku, mala ho izolovať
Premiér Robert Fico je s jej prácou spokojný.
Foto
Šimkovičová na chvoste rebríčka: Ako Fico obhajuje nedôveryhodnú ministerku? Politológ to povedal jasne