Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.01.2018 12:00 | Správy | Politika
Foto

Česko si vybralo staronového prezidenta: Čo znamená Zemanovo víťazstvo pre obe krajiny?

Spoločnosť sa rozdelila na dva veľké tábory. Na čele Pražského hradu aj najbližších päť rokov zostane sedieť ostrieľaný politický veterán Miloš Zeman (73), ktorý presvedčil o 152-tisíc voličov viac ako jeho súper Jiří Drahoš (68).

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Akademický outsider v dramatickom súboji o kreslo prezidenta podľa analytikov nedokázal zaujať výraznejšou témou. Zeman vo svojom prvom príhovore avizoval, že chce byť menej arogantný a viac otvorený iným názorom, zatiaľ čo Drahoš sa z politiky len tak porúčať nechce. Čo čaká po vypätej voľbe Čechov aj Európu?

 

Zemanovi sa podarilo ovládnuť vidiek a dostal viac hlasov ako pred piatimi rokmi. „Chcem byť menej arogantný. Teším sa na prácu v ďalších rokoch. Toto je moje posledné politické víťazstvo, za ním nebude žiadna politická porážka,“ hovoril Zeman, keďže podľa zákonov už kandidovať nemôže. Sám pripustil, že výhra bola tesná a o to viac si ju cení. Účasť voličov dosiahla 67 %, čo je najviac za 20 rokov.

Zemanovi pomohlo, že medzi kolami vzrástla jeho podpora predovšetkým v regiónoch, kde má silnú pozíciu. Drahošovi nestačila ani prevaha vo veľkých mestách ako v Prahe či Brne. „Som rád za obrovskú vlnu energie, ktorá nesmie zmiznúť. Sľubujem vám, že túto nádej ponesiem ďalej, neodchádzam z verejného života,“ uviedol Drahoš.

Otvoriť galériu

Politologička Vladimíra Dvořáková vysvetľuje, že prezident by mal pracovať najmä s tým, že výsledky boli veľmi tesné. „Spoločnosť je skutočne rozdelená a Zeman ju príliš nespája. Nemyslím si, že v druhom období by túto stratégiu zmenil,“ skonštatovala. Zahraničné médiá hovorili o Zemanovom víťazstve ako o „tichom uznaní jeho tvrdého postoja proti prisťahovalectvu a dvoreniu Rusku a Číne“. „Je skôr symbolom minulosti a človekom, ktorého voliči sú skôr tí, ktorí nie sú víťazmi demokratickej premeny českej spoločnosti,“ hovorí šéf Inštitútu pre európsku politiku Europeum Vladimír Bartovic.

Otvoriť galériu

Podľa neho dokázal využiť témy, ktoré časť voličov považuje za dôležité. Analytik Eduard Chmelár dodáva, že Zeman nezmení svoje správanie. „Keď sa však všetci upokojíme, zistíme, že o otázke migrácie alebo eura naďalej rozhoduje vláda,“ dodal.

Pre Česko

Tandem s Andrejom Babišom

Česi mesiace po voľbách nemajú riadnu vládu. Premiér Andrej Babiš so svojím tímom nedokázal získať väčšinu hlasov v parlamente. So Zemanom tvoria nerozlučný tandem, keďže mu zaručil aj druhý pokus a dostatočne dlhý čas na zostavenie vlády. Podľa politológov nie je vylúčené, že Zeman sa bude snažiť zasahovať do personálneho zloženia kabinetu. „Bude aktivistickejší, pretože mu už o nič nejde. Zeman má záujem udržať Babiša v čele vlády, je to cesta akou si bude posilňovať úrad,“ hovorí Daniel Kerekeš z Brnianskej univerzity.

Pre Európu

Orientácia na Východ, ale podpora EÚ

Zeman je známy svojimi cestami do Ruska či Číny a  nemožno predpokladať, že sa niečo zmení. „Bude môcť tvrdiť, že voliči potvrdili správnosť jeho zahraničnej politiky,“ povedal Kai-Olaf Lang z Nadácie pre vedu a politiku. „Výsledok nebude vnímaný len ako výsledok Česka, ale ako potvrdenie straty kompasu v regióne strednej Európy,“ konštatuje Milan Nič. Na druhej strane Zeman podľa Daniela Kerekeša potvrdil, že jeho vzťah k únii je pozitívny. „Vyhlásil, že by podporil referendum za zotrvanie ČR v EÚ, ale sám by hlasoval za jej zotrvanie,“ dodal Kerekeš.

Pre Slovensko

Zachová dobré vzťahy

Po zvolení prichádzali Zemanovi gratulačné telefonáty. Medzi ne patril aj Andrej Kiska, ktorý ho pozval na prvú návštevu na Slovensko. Zeman strávi dva dni v Tatrách. „Som presvedčený o tom, že v podpore našich vzťahov budeme naďalej pokračovať,“ povedal Kiska.Pre Európu
Orientácia na Východ, ale podpora EÚ

Otvoriť galériu
Ako volilo Česko.
Zdroj: infografika NČ

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, Novy Cas, Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!