Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.07.2018 02:00 | Správy | Zaujímavosti

Hlinení vojaci strážia večný spánok cisára: 8-tisícová armáda mala zbrane 20. storočia

Tisícky bojovníkov zoradených v radoch za sebou. V brneniach, s mečmi a kopijami. Stovky vozov, koní, zástupy sluhov...

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Neporaziteľná armáda, ktorá už vyše 2 000 rokov stráži večný spánok čínskeho cisára Š’-chuang-tiho. Neporaziteľná, lebo títo bojovníci sú z hliny. Ich výzbroj však o dve tisícročia predbehla dobu. Spoznajte záhady terakotovej armády.

 

Keď 29. marca 1974 farmári v čínskej provincii Šen-si kopali studňu, netušili, že objavia ohromný poklad. Ako kopali, v hĺbke 5 metrov narazili na hlinené črepy a kusy sôch. Keď nález nahlásili úradom a na miesto dorazili odborníci, začal sa písať jeden z najúžasnejších príbehov archeológie 20. storočia. Postupne odkryli rozsiahle chodby plné postáv z pálenej hliny v plnej zbroji a ďalšie výskumy ukázali, že pod zemou sa toho nachádza ešte oveľa viac. Celé paláce, budovy, bludiská...

Dnes je terakotová armáda jedným zo symbolov Číny, ktorý chodia obdivovať milióny turistov. Pohľad na zástupy mĺkvych bojovníkov je naozaj impozantný. Koho strážia a aké tajomstvá skrývajú pred svetom?

Otvoriť galériu

Cisárska hrobka

Pod zemou bolo asi 8 000 sôch v životnej veľkosti. Zopár stoviek z nich, ktoré znázorňujú hodnostárov cisárskej armády, merajú až vyše 190 cm. Na ľudí v tých časoch takto vysoký človek pôsobil ako skutočný obor.

História tejto armády sa začala písať pred vyše 2 000 rokmi, keď na trón zasadol Š’-chuang-ti. Budúci zakladateľ dynastie Čhin sa vlády ujal už vo veku 12 rokov a krátko na to, v roku 247 pred Kristom, sa začalo s výstavbou miesta jeho posledného odpočinku. Ohromné podzemné mauzóleum stavalo viac ako 720-tisíc ľudí dlhých 37 rokov a úplne dokončené nebolo ani vtedy, keď cisár vo veku 50 rokov zomrel. A práve hlinená armáda mala strážiť večný pokoj veľkého cisára a zaistiť mu moc pri panovaní na onom svete.

Smrtonosná ortuť

Čínsky historik Sima, ktorý žil v storočí po smrti cisára Š’-chuang-tiho, napísal, že pohrebnú kobku chránia jedovaté pasce s ortuťou, ktoré majú zabrániť vykrádačom znesvätiť miesto cisárovho posledného odpočiniku. Tekutý kov, ktorý je zároveň prudko toxický, mal znázorňovať podzemné rieky. Vedci naozaj vo vzorkách z podzemia našli vysoké dávky ortuti. Ako sa ortuť v obrovskom množstve starovekým Číňanom podarilo získať, vedcom doteraz nie je jasné.

Otvoriť galériu

Okrem hlinených postáv našli pri odkrývaní mauzólea aj pozostatky skutočných ľudí. Predpokladá sa, že ide o robotníkov, ktorých po dokončení stavby v hrobke uväznili a odsúdili tak na smrť, aby nikdy nevyzradili tajomstvo cisárovho posledného odpočinku. Keď sa to tak vezme, stavba cisárskeho mauzólea bola rovnako krutý developerský počin ako stavba egyptských pyramíd pre faraónov.

Každá je originál

Ale poďme k terakotovým bojovníkom. Na týchto sochách je úžasné to, že ani jedna nie je rovnaká. Starovekí remeselníci ich vypálili z hliny po častiach a až pri osadzovaní jednotlivé diely zlepili dohromady. Pôvodne boli všetky realisticky pomaľované farbami, tá však za tie veky vybledla a opadala. Črty tvárí sú také jedinečné, že jedna z hypotéz tvrdí, že čínski sochári boli pri ich výrobe inšpirovaní umelcami antického Grécka. To však, samozrejme, čínska strana odmieta.

Zázračné meče

Oveľa viac ako nad sochami si vedci lámu hlavu nad výzbrojou terakotových bojovníkov. V hrobke sa našli bronzové zbrane, nad ktorými zostáva rozum stáť. Jedna 150-kilová socha sa zvalila a ohla svojou váhou meč do 45-stupňového uhla. Takto mohol byť zohnutý stovky rokov, ale keď archeológovia sochu zdvihli, meč sa narovnal bez najmenšej ujmy.

Otvoriť galériu

Oveľa väčšou záhadou ako pružnosť je povrchová úprava zbraní. V zemi sa za dvetisíc rokov vôbec nezničili a neotupili. Expertíza ukázala, že sú pochrómované vrstvou hrubou iba 10-15 tisícin milimetra! Ako je to možné, keď túto technológiu v Nemecku objavili až v roku 1937 a vo svete sa rozšírila iba v 50. rokoch minulého storočia?

Hrob neotvorili

Doterajšie nálezy sú úžasné, ale nie konečné. Radarový prieskum ukázal, že mauzóleum sa rozkladá na ploche 57 km²! Z cisárovho podzemného sveta však zatiaľ odkryli iba asi 1 percento! Čo všetko sa pod 5-metrovou vrstvou hliny a piesku ešte schováva?

Zaujímavé je, že hoci archeológovia už dávno lokalizovali samotný hrob cisára Š’-chuang-tiho, ktorý sa má skrývať pod umelým pahorkom pripomínajúcim pyramídu, doteraz sa neodhodlali k nemu prekopať. Je za tým iba strach z jedovatých pascí pripravených pre narušiteľov jeho večného spánku? Alebo obavy, aby hrobku nezničili? Pravdou je, že vykopané sochy sa začali rozpadávať a tak sa ďalšie odkrývanie podzemného cintorína prerušilo.

Záhadológovia odvolávajúci sa na úžasné zbrane terakotovej armády dúfajú, že v cisárskej hrobke môže byť dokonca aj mimozemské posolstvo. Či sa však niekedy dostane na svetlo sveta, je otázne...

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Andrej Ďuríček

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Nehoda troch vozidiel! D1 je v tomto úseku neprejazdná
Piran, Slovenia. Beautiful aerial view on Piran town, ancient buildings with red roofs and Adriatic sea in southwestern Slovenia
Krajinu si mýlia so Slovenskom: Veľký príval turistov ich môže zahriať pri srdci!
Negotiation between Hungary and European Union. Hungarian and European flags in background.
Je demokracia Maďarov v ohrození? Europoslanci po obavách začali konať
Alojz Hlina
Hlina: Návrh novely zákona o ochrane prírody je mimoriadne nebezpečný
Marek Eštok
Eštok v Číne: Príprava na Ficovu návštevu! Čo sa tam dialo?
Predseda vlády Maďarska Viktor Orbán.
Viktor Orbán sa na konferencii konzervatívcov rozrečnil: Pozrite sa, čo povedal o Maďarsku!
(ilustračné foto)
Slovensko sa dočkalo veľkej pocty: Fínsko nám venovalo najnovšie číslo časopisu! TOTO v ňom je
Zuzana Ťapáková a Ľuboš Machaj.
Napätie v RTVS rastie: Odvolal riaditeľ Machaj šéfku marketingu Ťapákovú?
Juraj Loj bojoval s démonmi podobne ako Ján Kroner.
Foto
Juraja Loja práca takmer pripravila o rozum: Bojoval s démonmi ako Kroner! Kto mu pomohol v najťažších chvíľach?
Money, euros and hand of a businessman saying stop fraud, corruption and money laundering in the corporate industry. Finance, bribery and person rejecting a cash or financial payment trade deal
Ako bojovať s praním špinavých peňazí? Europarlament schválil balík zákonov
(ilustračná foto)
Narazil do auta aj do múra, ani to ho nezastavilo: Neskutočné, koľko vodič nafúkal!
Paolo Liuzzo, bývalý priateľ princeznej Beatrice.
ŠOK! Expartner († 41) britskej princeznej sa predávkoval: Našli ho MŔTVEHO v hotelovej izbe