Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.01.2018 12:00 | Správy | Politika

Dramatický boj o Pražský hrad! Prezidentom opäť Zeman: Čo rozhodlo o jeho víťazstve?

V susednom Česku si v 2. kole prezidentských volieb zvolili za prezidenta opäť Miloša Zemana (73).

Ten dokázal obhájiť svoj post napriek tomu, že jeho protikandidáti v 1. kole odporúčali voličom, aby dali svoj hlas Jiřímu Drahošovi (68). Nestalo sa, mnohí z nich sa priklonili práve k Milošovi Zemanovi a ten dokázal Drahoša poraziť v pomere 51,4 % : 48,6 %. 

 

Po prvom kole prezidentských volieb v susednej Českej republike sa zdalo, že súčasného prezidenta Miloša Zemana by mohol v úrade nahradiť nemastný-neslaný vedec Jiří Drahoš. Aj keď prvé kolo vyhral s relatívne vysokým náskokom, očakávalo sa, že voliči ostatných kandidátov sa pridajú v druhom kole na stranu Drahoša. Práve bývalého predsedu Akadémie vied ČR Drahoša spočiatku favorizovali prieskumy a viac mu verili aj stávkové kancelárie. V priebehu dvoch týždňov sa však situácia obrátila a mierne navrch začal mať prezident Zeman, ktorému výrazne pomohli televízne diskusie.

Prevaha v debatách

„V debatách presvedčil, že je stále vitálny a čulý, čím vyvrátil pochybnosti o svojom zdravotnom stave,“ zhodnotil jeho účinkovanie politológ z Masarykovej univerzity v Brne Daniel Kerekeš. Ako dodal, voličov tak presvedčil, že dokáže plniť prezidentské povinnosti aj naďalej. V súboji o prezidentské kreslo sa stretli dve úplne rozdielne osobnosti. „Zeman bol autentický, jeho súper Drahoš bol hlavne pre jednoduchšieho voliča príliš akademický a ľudia mu ani nemuseli rozumieť,“ vysvetlil politológ Ján Baránek. Ako však doplnil, fungoval aj efekt, že Drahoša volili len preto, že Zemana vnímajú príliš negatívne. „Ale to, čo títo voliči súčasnému prezidentovi vyčítajú, sa ďalšej skupine jeho priaznivcov páči,“ dodal politológ. Neúspešný kandidát na prezidenta pravdepodobne politike zbohom nedá. „Celá kampaň bola taká obrovská skúsenosť, že si neviem predstaviť, aby som ju nejakým spôsobom nevyužil,“ poznamenal Jiří Drahoš.

Nezmenil sa

Po zvolení mal Miloš Zeman, pochopiteľne, skvelú náladu. Poďakoval manželke a dcére, svojim podporovateľom a potom predniesol niekoľko pamätných viet. „Budem naďalej jazdiť medzi občanov, stretávať sa s nimi a počúvať ich názory,“ vyhlásil Zeman. Na otázku, čo bude v pozícii prezidenta ČR robiť inak, reagoval: „Chcel by som byť pokornejší, menej sebavedomý a otvorenejší voči ľuďom, ktorí majú iné názory, ako mám ja. Chcem byť aj menej arogantný. Chcem však bojovať za to, čomu hovorím aktívne občianstvo. Presvedčil som sa, že nielen novinári, ale aj niektorí politici majú inteligenciu podstatne nižšiu, ako je inteligencia normálnych občanov, preto som za to, aby občania mohli rozhodovať nielen v referende, ale aj v priamej voľbe starostov či hajtmanov.“ Potom, ako dourážal všetkých, ktorých cítil potrebu uraziť, sa pobral do zákulisia oslavovať volebné víťazstvo.

Staronový prezident Miloš Zeman - 51,4 %

Otvoriť galériu
Miloš Zeman (73).
Zdroj: čtk

"Pred piatimi rokmi mi dôveru dalo 2,7 milióna ľudí, teraz to bolo 2,8 milióna voličov. Tak­že idem do ďalších piatich rokov s dôverou týchto občanov a verím, že takúto dôveru nesklamem. Chcel by som byť pokornejší, menej sebavedomý a otvorenejší voči ľuďom, ktorí majú iné názory, ako mám ja. Chcem byť aj menej arogantný."

Neúspešný kandidát Jiří Drahoš - 48,6 %

Otvoriť galériu
Zdroj: čtk

"Som veľmi vďačný za tú obrovskú vlnu energie, ktorá sa zdvihla s voľbami, a ja som presvedčený, že nezmizne. Tá vlna nadšenia tu zostane. Sľubujem, že túto energiu a nádej ponesiem ďalej. Rozhodne nekončíme, ale pokračujeme. Ideme do toho s rešpektom ku všetkým voličom. Celá kampaň bola taká obrovská skúsenosť, že si neviem predstaviť, aby som ju nejakým spôsobom nevyužil.“

Miloš Zeman je štvrý najstarší prezident v EÚ

1.  Michael Higgins, Írsko, 76 rokov

Otvoriť galériu

2.  Sergio Mattarella, Taliansko, 76 rokov

Otvoriť galériu

3. Alexander Van der Bellen, Rakúsko, 74 rokov

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Ivan Šuplata

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Nový Atlas
Foto
Vývojár predstavil najpokročilejšieho humanoida: Pohyby ako z HORORU?! Sledujte, čo všetko už dokáže
Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj počas svojej cesty navštívil ukrajinské mestá zmietané bojom: Aký bol dôvod jeho návštev?
Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné