Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.02.2018 07:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Sestry Sihelské zo šou Zem spieva si v detstve prešli peklom: Ponižovanie od otca

Keď mali Lenka (30) a Danka (29) Sihelské šesť a päť rokov, otec rozhodol, že dcéry budú hrať na husliach.

Zapísal dievčatá do ZUŠ v Lučenci a po rokoch sa k nim pridala aj najmladšia Patrícia (22). Sympatické trio z Poltára si všimli aj odborníci na kastingu do šou Zem spieva, a hoci sestry Sihelské v sobotu do ďalšieho kola nepostúpili, svojím umením očarili porotu a hlavne milovníkov folklóru.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Otec troch šikovných sestier Pavel Sihelský (55) sa v minulosti venoval motoristickému športu, je bývalým úspešným reprezentantom v motokrose. Ako ináč, vysníval si, že raz bude mať syna a ten pôjde v jeho šľapajach. Lenže osud to vymyslel celkom inak a do rodiny Sihelských pribudli postupne tri dcéry.

Ocino videl, že motokrosárky z nás asi nebudú. Ťažko to niesol, dodnes je nešťastný, že nemá syna, ale dcéry. Nesplnil sa mu sen a tým sme so sestrami mali detstvo dosť poznačené. Ťažko sa dá vyrovnať s tým, že ste neželané,“ prekvapuje najstaršia z talentovaných sestier Lenka. „Keď som sa narodila, mamina mala len 17 rokov, nebola na rodičovstvo pripravená. Rok po mne sa narodila sestra Danka. Rodičia vtedy prerábali dom, a pamätám si, že už ako škôlkarka som sa o sestru starala a neskôr, keď sa narodila najmladšia Patrícia, tak aj o ňu.“

 

Lenka za takýchto podmienok musela veľmi rýchlo dospieť, ale s postavením svojím aj svojich sestier v rodine mala celý život problémy. „Otec ženy nevníma ako rovnocenných partnerov, cíti sa ako trpiteľ, že má tri dcéry. A keď to počúvate odmalička, tak sa s tým dlho vyrovnávate. Ale človeka to istým spôsobom zocelí.“

Sparťanská výchova

Podľa sestier bolo vyčerpávajúce snažiť sa dokázať rodičom, že sú hodné pochvaly a uznania. „Ocino nás denne porovnával: Ty si dnes najlepšia - na prvom mieste, ty si na druhom, ty na treťom a mama väčšinou skončila na štvrtom. Bolo ponižujúce počúvať, že dievčatá nič neznamenajú. Pôsobilo to na našu detskú dušu deštruktívne,“ hovorí s tým, že ako tínedžerky museli hľadať pomoc u odborníkov. Rodičia dodnes netušia, aké terapie ich dcéry absolvovali, keď sa necítili milované.

Otvoriť galériu
Kým vo väčšine rodín vychovávajú dievčatá ako princezničky, u Sihelských vychovávali dcéry do koča aj do voza. „Otec zobral našu výchovu sparťansky. Odmalička s nami zaobchádzal ako s chlapcami. Na druhej strane vďaka tomu sme manuálne zručné, poradíme si s maltou, s vŕtačkou, rady šoférujeme, aj jazdíme na motorke,“ pousmeje sa šikovná speváčka a hudobníčka, podľa ktorej otec poňal výchovu naozaj svojsky. Keď prišli na prázdniny kamaráti, väčšinou už druhýkrát radšej neprišli. „Oco je bláznivý, vymýšľal kadečo. Raz nám napríklad vstrekol do auta slzný sprej, všetci sme tam slzili a on sa na tom zabával, inokedy z ničoho nič zakričal: ,Vyskakujte, nejdú nám brzdy!‘ Naše detstvo bolo na hrane, ale koľko nám oco vzal, toľko nám aj dal. Máme zážitky, o akých iné deti ani nesnívajú,“ smeje sa Lenka, ktorá si napriek všetkému myslí, že z otca a mamy budú raz skvelí starí rodičia.

Čepčili Cibulkovú

Keď sestry doma povedali, že sa prihlásili na kasting do televíznej šou Zem spieva, radosť dievčat opäť zatienili otcove pochybnosti. „Neveril nám, stále mal nejaké pripomienky k výberu piesní, prečo táto, prečo nie iná pesnička,“ vzdychne si Lenka. Na októbrový kasting do Martina išli sestry rovno zo svadby, kde hrali a spievali. „To teda bola cesta! Sadli sme do auta, pamätám si, že poriadne lialo, bola strašná zima a k tomu všetkému sa nám ešte pokazila smerovka na aute. Prezliekali sme sa vonku, v skanzene,“ smeje sa pri tejto spomienke a vraví, že na nakrúcanie do štúdia v bratislavskej Mlynskej doline sa pre istotu už doviezli taxíkom.

Po tom, čo si dievčatá všim­li odborníci na kastingu a vydali CD s názvom Sestry Sihelské – Piesne z Novohradu, začali si ich rodičia pomaly uvedomovať, aké sú dcéry pre nich hodnotné a dôležité. „Ide to pomaly, ale verím, že sa to medzi nami urovná,“ nádeja sa spolu so sestrami Lenka.

Otvoriť galériu
Nadané dievčatá teraz riešia ešte jeden problém – kroje. „Vždy sme sa venovali Podpoľaniu, keďže ocino odtiaľ pochádza a ako deti nás päť rokov vozil do detského folklórneho súboru Vrchárik v Hriňovej. Pred vyše rokom nás ale oslovili vedúci folklórnych súborov a učitelia hudobnej výchovy v Lučenci, že nemajú z čoho čerpať pesničky na spevácke a choreografické súťaže. Rozhodli sme sa teda, že nahráme CD. Prizvali sme si hudbu SĽUK-u a najlepších spevákov z Novohradu. Kroje z novohradského regiónu sme nemali, keďže sme boli zamerané na Podpoľanie. Teraz si zháňame vlastné kroje z Ábelovej, z Políchna... V šou Zem spieva sme mali požičané kroje od pána Ivaniča z Lučenca a z Vysokoškolského umeleckého súboru Technik z Bratislavy,“ vysvetľuje Lenka a prezrádza, že v budúcnosti sa chcú so sestrami zamerať hlavne na čepčenie neviest. „Keď sa vydávala tenistka Dominika Cibulková, Danka bola medzi speváčkami, ktoré ju čepčili,“ dozvedáme sa.

Sestry Sihelské síce do ďalšieho kola šou Zem spieva nepostúpili, no ťažkú hlavu si z toho nerobia. „Chceme sa naďalej venovať folklóru, prezentovať dievčenské novohradské piesne, ktoré sú nádherné a nám srdcu blízke. Mnohé bude závisieť aj od toho, ako sa bude uberať život každej z nás. Uvidíme, kde sa usadíme, no najradšej by sme bývali pri sebe. Keď sme spolu, sme silné. Ako tri prúty kráľa Svätopluka,“ dodáva Lenka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: NOVÝ ČAS Nedeľa, Marika Studeničová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ruský prezident Vladimir Putin.
Problémy v živote Putinovej exmanželky? Úrady zasiahli proti jej partnerovi! S týmto sa môžu rozlúčiť
Poľský prezident Andrzej Duda sa stretol s Donaldom Trumpom.
Foto
Súkromné stretnutie Trumpa a Dudu: Spoločná večera! O čom išlo?
Volodymyr Zelenskyj.
Slová, ktoré chcel Zelenskyj počuť: Ukrajina má dôvod na radosť! EÚ by im mala poskytnúť urgentnú pomoc
Ilustračné foto
Foto
Úrady vydali najvyššie varovanie: Tisíce ľudí evakuujú! Krajine hrozí NIČIVÝ jav
(ilustračné foto).
Izrael sa chystal zaútočiť na Irán: V tom sa stalo niečo nečakané! Krajina náhle otočila
Jozef († 61) sa zrútil z manipulačného chodníka na betón.
Foto
Jozef († 61) sa zrútil zo 6 metrov na betón: Po páde ešte komunikoval! Ako k tragédii došlo?
Peter Pellegrini
Foto
Hudobníci z ministerstva vnútra oslavovali vo veľkom štýle: Kto robil garde političkám a budúcemu prezidentovi?!
Mikuláš a Harkabus dozorovali prípad vraždy novinára Jána Kuciaka († 27) a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej († 27).
Foto
Otec Kuciaka († 27) reaguje na nečakaný koniec prokurátorov: Neskrýval sklamanie! Bude to mať veľký vplyv na...
O hrade v Banskej Štiavnici porozpráva rytier, ktorý je sprievodcom.
Foto
Cestovanie časom pri Banskej Štiavnici: Návrat do 13. storočia! Neuveríte, o čo ide
Hoci Victoria slávi už päťdesiat rokov, takmer nikto by si netrúfol jej to povedať.
Foto
TOTO ste Victorii Beckham nevedeli: Dcéra o nej prezradila TRÁPNE tajomstvo! Uf, radšej mala ostať ticho
Počty prípadov u našich susedov od začiatku roka prudko stúpajú.
EPIDÉMIA v Česku?! Odborníci dvíhajú varovný prst: Ochorenie naberá na intenzite
 Na proteste proti zákonu o zahraničnom vplyve bolo v Tbilisi vyše 20.000 ľudí.
Foto
Gruzínskom sa ozývajú výkriky skandovania: Desiatky tisíc ľudí vybehlo do ulíc! Situácia je vážna, čo sa tam deje?